tiistai 3. toukokuuta 2016

Kerstin Gier: Rubiininpuna (2009)

            
Kirja kertoo 16 vuotiaasta Gwendolyn nimisestä tytöstä, jonka suvussa jollain on aikamatkaajan geeni. Hänen sukupolvessaan geeni on periytynyt hänen hienostelija serkulleen Charlottelle. Koko suku on valmistellut Charlottea ensimmäistä aikamatkaa varten ja odottaa innolla koska Charlotten ensimmäinen matka menneisyyteen koittaa. Eräänä päivänä kuitenkin Gwendolynin lähtiessä kauppaan hän saa huimauskohtauksen ja löytää itsensä 1900 luvun takaisesta Lontoosta. Aikamatkaajan geeni onkin periytynyt Gwendolynille. Pian Gwendolyniä aletaankin jo valmistelemaan tuleviin aikamatkoihin, jolla hän täyttää mystisen tehtävänsä samaa geeniä kantavan ikätoverinsa Gideonin kanssa. Jokainen kahdestatoista aikamatkaajasta vastaa jotakin jalokiveä, Gwendolyn on rubiini, mistä tulee kirjan nimikin, Rubiininpuna  
    
Kirjan päähenkilö on 16 vuotias Gwendolyn Shepherd. Muita perheeseen kuuluvia ovat Gwendolynin äiti Grace Shepherd, Gwendolynin nuoremmat sisarukset Nick ja Caroline Shepherd, Gwendolynin serkku Charlotte Montrose ja hänen äiti Glenda Montrose, Lady Arista Montrose on Gwendolynin ja Charlotten isoäiti sekä Glendan ja Gracen äiti, Madeleine (Maddy) on Gwendolynin isotäti ja kuolleen lordi Montrosen sisar, Mr Bernhard on Montrosen perheen palvelusväkeä. Kirjan henkilöt poikkeavat paljon toisistaan ja muuttuvat paljon loppua kohden ja heistä paljastuu aivan uusia puolia. 
   
Kirja alkaa kun Gwendolyn on maanantaiaamuna koulun ruokalassa ja häntä alkaa äkisti huimaamaan ja tarjotin putoaa lattialle. Gwendolyn ei tiennyt että huimauksen syynä olisi aikamatkaajan geeni, vaan antoi asian olla. Koko perhe odotti että Gwendolynin serkkua, Charlottea alkaisi huimata ja joinakin päivinä lady Arista kyseli joka kymmenes minuutti, millainen olo Charlottella on. Eräänä sateisena päivänä Gwendolyn lähtee kauppaan, mutta hän ei ehtinyt päästä kovinkaan pitkälle kun häntä alkoi taas huimata. Kun hän tokeni, alkoi hän katsella ympärilleen ja laittoi merkille että vesilätäköt tieltä olivat kadonneet ja sade lakannut. Hän oli matkannut muutaman kymmenen vuoden takaiseen Lontooseen. Hän palasi äkkiä takaisin omaan aikaansa, mutta häntä pelotti ajatus menneisyyteen matkaamisesta hetkenä minä hyvänsä. Gwendolyn ei kertonut aluksi kenellekään vaan mietti itsekseen, että miten näin oli voinut tapahtua, Charlottella oli geeni, ei Gwendolynillä, ellei  Isaac Newton ole tehnyt laskuvirhettä. 
  
 Kirjan tapahtumat sijoittuvat 2000 luvun Lontooseen. Tapahtuma-ajan voi päätellä siitä että 16-vuotias Gwendolyn on syntynyt vuonna 1994. Menneisyyden ajankohtaa kirjan henkilöt eivät itsekkään aina tiedä. Tapahtumapaikkoja kuvaillaan kirjassa hyvin tarkasti, mutta tiettyjä kohtia on jätetty lukijalle itse pääteltäväksi. 
  
Rubiininpuna kuuluu fantasiakirjallisuuteen, koska kirjan tapahtumat ovat mielikuvituksellisia, joita ei voisi tapahtua oikeassa elämässä. Kirjan kieli on kirjakieltä ja jossain kohtaa hieman vanhanaikaista. Murresanoja ei kirjassa paljon käytetä, muta kielikuvia kyllä. Kirja käsittelee ystävyyttä ja yhdessä selviytymistä. Kirjan keskeisin ongelma on Gwendolynin tietämättömyys aikamatkailusta, koska häntä ei oltu ehditty valmentaa yhtä kauan kuin muita aikamatkaajia. Kirja oli lukukokemuksena hyvä ja suosittelen kirjaa yli 13 vuotiaille, koska kirjan teksti on hieman vaikealukuista ja sanat ovat vaikeita. Kirja loppuu ikävästi kesken juonen, koska kirja on trilogian ensimmäinen osa. 

 Janita 8A


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti