maanantai 27. maaliskuuta 2017

Stephenie Meyer: HOUKUTUS (2005)

"Onko mitään rakkauden voimaa suurempaa?" Tämä kysymys on poimittu kirjan takakannesta siitä voi jo hieman päätellä millainen kirja on , mutta se ei todellakaan kerro kaikkea. Minun mielestäni kyseinen romaani on ennen kaikkea rakkauskirjallisuutta mutta siinä on kyllä myös fantasian- ja kauhukirjallisuuden piirteitä.

Kirja kertoo tytöstä joka muuttaa isänsä luokse pikkukaupunkiin nimeltä Fork siellä hän tapaa mysteerisen pojan joka on mahdottoman komea he rakastuvat poika on kuitenkin vampyyri ja hän janoaa tytön verta myös kaikki muutkin hänen perheestään janoavat tytön verta, mutta vaikka se on heille pienoinen ongelma se ei anna häiritä päähenkilöiden rakkautta. Kirjan nimi Houkutus tulee mielestäni siitä että tyttö on pojalle mahdoton houkutus ja varsinkin tytön sisällä oleva ihmisveri on oikea houkuttaja.

Juoni on yksinkertaisesti tämmöinen: tyttö muuttaa takaisin isänsä luokse ja tapaa pojan johon sitten rakastuu ja poika rakastuu tyttöön.

Päähenkilöinä ovat siis tämä tyttö, Bella ja poika, Edvard. Persoonana Edvard on hyvin suojelevainen ja tunnollinen ja samoin Bella, ulkonäöllisesti Edvard on hyvin komea ja kalpeaihoinen, Bella on myös kalpea vaikka onkin asunut aurinkoisessa maassa ennen isälleen muuttoa. Bellalla on tummat hiukset samoin Edvardilla. Sivuhenkilöitä ovat Bellan ja Edvardin perheet. Heidän suhteensa toisiinsa ovat aluksi vähän viileät mutta kyllä ne siitä lämpenevät. Minun mielestäni päähenkilöt ovat kiehtovia ja salamyhkäisiä persoonia. Kirjan pää- ja sivuhenkilöt ovat yllättävällä tavalla erilaisia eli sillä että Edvardin perhe ja hän itse ovat kylmäverisiä ja se on salaisuus mitä ei ihan kaikille kerrota.
Kirjan tapahtuma paikka on siis pikkukaupunki nimeltä Fork joka on pimeä ja sateinen. Kirja sijoittuu nykyisyyteen.

Lajityyppiä jota kirja edustaa on vaikea nimetä sillä siinä on monia ominaisuuksia monista eri lajityypeistä esimerkiksi rakkaudesta, kauhusta ja fantasiasta. Kirjassa tapahtumat kuvataan yksityiskohtaisesti ja tarkasti. Kirja sisältää kohtauksia jotka ovat todenmukaisia ja myös kohtauksia jotka ovat epätodellisia, mutta vaikka kirjassa olisi ollut jokin hyvin mielikuvituksellinen asia se on onnistuttu kuvaamaan niin että ainakin minulle se tuntui uskottavalta ja todelliselta. Suurin osa kirjan tekstistä on puhe kieltä, se sisältää myös paljon ajattelua.

Minun mielestäni kirja käsittelee pohjimmiltaan Bellan ja Edvardin välistä vaarallista, kiehtovaa rakkautta. Mielestäni kirja haluaa välittää maailmalle että myös kielletty ja vaaroja uhmaava rakkaus voi olla mahdollista ja vaikka siitä voisi ongelmia seuratakin siitä seuraa varmasti myös paljon hyvää. Kirjan keskeisin ongelma on varmaankin se että Edvard on vampyyri ja Isabella on ihminen.
Kirjaa oli mukava lukea ja kun sen sitten aloitti ei sitä oikein pystynyt lopettamaan. En oikein osaa nimetä kirjasta yhtä asiaa joka olisi jäänyt parhaiten mieleeni, koska niitä on monia.
Suosittelen kirjaa niille jotka tykkäävät erilaisista kirjallisuuden lajeista, koska tässä kirjassa tiivistyy useita niistä.

Fanny 8B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti