maanantai 17. joulukuuta 2012

Elizabeth Kay: Rajalla (2004)Tämä kirja outoine kansiviritelmineen ja ulkonäköineen ei mielestäni juurikaan maalaa oikeaa kuvaa, vaan on kertakaikkisen mainio. Jollakin tapaa sen mahtava rajattomuus ja mielikuvituksellisuus on todella upeaa. Kirjailija on selvästi antanut ajatuksen ottaa siivet. Tarina on ehkä sellainen, josta moni teini ei innostu; kirja kertoo nimittäin nuorehkosta pojasta, ystävyydestä ja toivosta.

Felix Sanders on poika, jonka tulevaisuudessa häämöttää kuolema. Hän on kipeä sydämestä. Kuolema odottaa jokaisen oven takana. Siksi Felixin vanhemmat toteuttavat jotain, mitä Felix on halunnut tehdä ennen kuolemaansa. Joten, Sandersit lentävät sateisesta Lontoosta Costa Ricaan, väli-Amerikkaan. Costa Ricassa he menevät rajalle. Vedenjakaja, eli ’raja’ on paikka, jossa Tyynimeri ja Atlantti kohtaavat. Vedenjakajalla Felix pyörtyy ja juuri oikeassa matemaattisessa kulmassa kaatuessaan hän siirtyy toiseen todellisuuteen.

Herätessään Felix huomaa Costa Rican sademetsän kadonneen ympäriltään. Pian hän tapaa erikoistakin erikoisemman otuksen. Otuksen pää kuuluu aarnikotkalle ja takapää leijonalle. Ja otus puhuu. Esittäytyy muina miehinä vaskoksi, jonka nimi on Rautakynsi ja joka rakastaa jakolaskuja. Felix tutustuu myös nurjakaistyttö Kynteliin. Kynteli ja Felix lähtevät etsimään tästä taikojen ja rohtojen maailmasta parannuskeinoa Felixin sairauteen.

Samaan aikaan Käärmejuuri niminen virnuli myy Tikkerporin asukkaille epäilyttäviä rohtoja ja aikoo laajentaa myyntiään Andriaan. Kyntelin sisarukset Malva ja Kuisma ovat asioimassa Tikkerporissa, ja huomaavat näiden rohtojen aiheuttavan pahoja sivuoireita. Niinpä he päättävät selvittää asian ja tehdä lopun Käärmejuuren bisneksistä.

Koko kirjan ajan Felixin sisällä herää toivo, mutta monen monta kertaa hän joutuu sen myös menettämään. Felix on koko ikänsä elänyt sairauden varjossa, kohdellut joskus kaltoin toisia, syynä vain sairautensa. Mitä parantuminen loppujen lopuksi edes merkitsisi Felixille? Sitä hän ei ole koskaan ajatellut - ennen kuin nyt.

Fantasiapainotteinen kirja on höystetty sci-fillä, sillä siinä hypitään rinnakkaisulottuvuuksien välillä. Pitkästä aikaa sain nauttia kirjasta, joka on oikeasti kirjoitettu hyvin. Tekstiä varten on varmasti tehty kunnolla pohjatutkimusta ja se on kirjoitettu huolella. Kirjoitusasu on hyvä ja kirjaa on koko ajan mielenkiintoinen lukea, sillä lauseet ovat välillä ehkä hitusen erikoisia, mutta aina oikein. Tästä saamme kiittää myös hyvää suomentajaa, joka on ollut huolellinen ja tarkka! Kaikki lukuisat nimet kirjassa olivat todella vaikuttavia. Kirjailija on keksinyt lukuisia nimiä, kuten möyrinki, resuputti, virnuli, vasko ja maisku.

Juonessa on upeaa se, miten sille maailmalle, johon Felix joutuu, kaikki meidän ihmisten maailmassa oleva on tarua ja legendaa ja toisinpäin. Kynteli-tytölle ihminen ja koira ovat tuttuja vain satukirjoista, ja Felixille taas haurassarviset eli yksisarviset ja maahiset ja muut ovat aina ennen olleet vain tarinoita. Kirjan teemana voisi olla se, että jokaisella on oikeus haaveilla, on oikeus toivoa, mutta täytyy osata hyväksyä se, etteivät toiveet aina toteudukaan. Kirjasta voi löytää useita teemoja, ja toinen suuri sellainen voisi liittyä itsekkyyteen. Tehdessään kerrankin jotain epäitsekästä, unohtaessaan hetkeksi oman navan ympärystänsä, voi auttaa muita. Tehdä jonkun muun iloiseksi ja onnelliseksi.

Pitkästä aikaa kirja sai minut oikeasti nauramaan ja hymyilemään. Kirja oli huippu hyvä, ei siitä juuri muuta osaa sanoakaan. Kirja sopii kelle tahansa vauvasta vaariin. Tarina oli alusta asti mielenkiintoinen, mutta toisaalta ehkä hieman vaikealukuinen. Jos haluaa lukuelämyksestä kaiken irti, kannattaa lukea tarkasti ja ajatuksella, jokaisesta yksityiskohdasta ja erikoisesta nimityksestä nauttien.

Frida, 8. luokka

2 kommenttia:

  1. Kerrot hyvin kirjasta, alkoi nyt itseäkin kyseinen kirja kiinnostamaan. Teksti oli elävää ja mukavalukuista, joten ei tullut sitä, että "Enpäs jaksa lukeakaan tätä loppuun saakka, luen jonkin toisen." ;3 Kirjavinkki oli hyvin kirjoitettu.

    VastaaPoista
  2. Tekstisi on todella hyvä ja olet hyvä kirjoittamaan. Kirjakin vaikuttaa mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista