perjantai 14. joulukuuta 2012

Tapani Bagge: Suden hetki (1999)Ryhmä Susi on valmistautunut sabotaasi-iskuun jo kauan. Tänä yönä se toteutetaan. Tomppa liittyi eläinaktivistiryhmään Susi Tanjan kautta. Siitä se alkoi, eläintenoikeuksien puolustajien kokoukset ja mielenosoitukset. Eräänä yönä ryhmä iskee kettutarhaan. Tuona samana yönä iskun jälkeen kuitenkin poltetaan kaksi karjankuljetusautoa ja teurastamon seinälle on spreijattu isoin kirjaimin SUSI. Ryhmä saa syyt niskoilleen, vaikka heillä ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Kuka on tuhopolttojen ja muun ilkivallan takana?

Tomppa Luukkonen on 17-vuotias tavallinen, lukiolainen poika, joka asuu Hämeenlinnassa. Tompan elämä muuttuu suuresti uuden tytön tultua hänen luokalleen. Tomppa haluaa tehdä hyvän vaikutuksen Tanjaan, joka pukeutuu mustiin, on vegaani ja syö vain kasvisruokaa, sekä kuuluu eläinsuojelijoiden ryhmään, nimeltä Susi. Ryhmään kuuluu Tanjan ja Tompan lisäksi Pasi, eli kavereiden kesken Kivi, sekä sisarukset Mira ja Jonttu.

Tomppa syö Tanjan seurassa vain kasvisruokaa ja liittyy Ryhmä Suden toimintaan. Pian Tomppa joutuu kuitenkin eläinaktivistiryhmän kanssa rikollisuuksiin, kun he hyökkäävät lähellä olevaan kettutarhaan. Samana iltana tehdään myös muuta ilkivaltaa ja tuhopoltto. Teurastamon seinään kirjoitetaan Susi. Joku muu esiintyy siis samalla nimellä kuin heidän ryhmänsä. Tompalla ja muilla alkuperäisen Suden jäsenillä ei ole kuitenkaan mitään tietoa tekijöistä. Tompan äiti on poliisi, joten Tomppa yrittää udella äidiltään tietoa tekijöistä aiheuttamalla kuitenkaan mitään epäilyjä.

Yllättäen Miran päiväkirja on kadonnut ja päiväkirjaan on kirjoitettu ryhmä Suden aikeista hyökätä kettutarhaan. Heidän pitää löytää päiväkirja ennen kuin se joutuu vääriin käsiin. Pian kuitenkin toinen ryhmä, joka esiintyy myös nimellä Susi, alkaa tehdä lisää ilkivaltaa, jossa pahimmillaan menehtyy yksi ihminen. Tomppa ja Tanja eivät voi mennä poliisin puheille, ettei heidän retkensä kettutarhaan paljastu. Tomppa ja Tanja päättävät selvittää yhdessä, kuka on tihutöiden takana.

Kirja kuuluu lajityypiltään luokkaan jännitys. Kirjassa on monia jännittäviä kohtia, jotka saavat nostettua lukijan mielenkiinnon erittäin korkealle ja saavat haluamaan tietää jo kuinka käy. Kirjassa käytetään sekä puhe- että kirjakieltä. Henkilöiden puheessa voi huomata välillä myös stadinslangia. Sanavalinnat ovat mielenkiintoisia, vaihtelevia ja kirjaan sopivia. Kirjan sanoma voisi mielestäni olla, että pahis voi löytyä myös lähipiiristä.

Kirja oli lukukokemuksena todella mielenkiintoinen, sillä aihe kiinnostaa minua erittäin paljon ja pidän myös jännityskirjoista. Kirja herätti paljon pohdintaa, sillä juonta sai vähän miettiä itsekin, eikä se ollut aivan ennalta arvattava. Kirjan myötä tajuaa, kuinka suuri asia on omistaa jonkun ihmisen luottamus.

 Kirjassa Suden hetki oli paljon hyvää, mutta siitä löytyi myös asioita, joista en pitänyt. Kirjan juoni oli hyvin kirjoitettu, tarpeeksi jännittävästi ja mielenkiintoa herättävästi. Lukemisen myötä, pystyin sulautumaan henkilöiden tilanteisiin ja ajatuksiin ja henkilöt olivatkin kaikki omalla tavallaan kiinnostavia. Kirjan kieli oli tarpeeksi selkeää ja sitä oli helppo lukea. Mielestäni juoni kuitenkin eteni välillä liian hitaasti ja pyöri vain paikallaan.

Suosittelen kirjaa nuorille, jotka ovat kiinnostuneita eläintenoikeuksista ja pitävät jännitysromaaneista. Kirjaan sopiva ikähaarukka voisi olla noin 12–17 vuotiaille sopiva, sillä kirjassa oli myös sanoja, jotka eivät aivan alakoululaiselle ole sopivia ja kirja saattaisi olla liian pelottava.

Eveliina, 8. luokka