maanantai 30. syyskuuta 2013

Marja-Leena Lempinen: Jääpolte (2012)

18-vuotias Jaakko elää nyt elämänsä parasta aikaa. Hän saa ajokortin ja haaveilee ammatista metsäkoneiden kanssa. Jaakko alkaa myös seurustella mansikkapellolla kesätöissä olevan Lindan kanssa. Mutta sitten yhtäkkiä tuntuu, että koko maailma on ylösalaisin, kaikki unelmat on murskattu ja koko elämä pitää miettiä uudestaan. Nyt pitää vain miettiä kannattaako jäädä epätoivoon vai olisiko järkevää ajatella positiivisesti ja löytää iloa elämästä.

Jaakko on rauhallinen ja keskittyy asioihin kunnolla, sillä hän sai ajokortinkin kertaheitolla, vaikka jännittikin asiaa kauheasti. Hän on ukin suosikki lapsenlapsi, koska saa ajaa jopa ukin hienolla uudella autolla, vaikka muut eivät saa edes koskea siihen. Jaakolla on isoveli Tuukka, joka on kateellinen pikkuveljelleen, jonka elämä on mallillaan.  Jaakko asuu isossa talossa perheensä kanssa johon kuuluu äiti, isä, isoveli Tuukka, ukki ja mummi.  Lähellä on mansikkatila, jossa Jaakko tapasi tyttöystävänsä Lindan, kun tämä oli kesätöissä. Linda ei ollut aluksi ollenkaan kiinnostunut, mutta pikkuhiljaa hänen ja Jaakon välille kehittyi oikea ja vahva suhde. Opiskelujen takia he ovat olleet vuoden erossa toisistaan, mutta vihdoin he pääsevät taas toistensa kainaloon. Lindalla on huonot välit äitiinsä ja hänen äitinsä uuteen miesystävään Seppoon.

Jaakko on saanut juuri ajokortin ja he ovat Lindan kanssa päättäneet lähteä reissuun Lindan tädille, jonne on paljon ajomatkaa.  He lähtevät ,mutta ajomatka on pitkä ja uuvuttava, sekä on pimeä ja liukas talvisää ja silmäluomet meinaavat painua väkisin kiinni. Kuitenkin sinnittelemällä he pääsevät perille ja viettävät oikein mukavan muutaman päivän lomaillen ja lasketellen rinteissä.  Palattuaan kotiin he ovat todella uupuneita reissun jälkeen, jossa ei paljoa ole ehtinyt nukkua. Linda tulee kotiin, keittää kahvit ja ihmettelee miksei Jaakko tule eteisestä sisälle. Linda menee eteiseen ja hänen sydämensä pysähtyy kauhusta, sillä hän näkee Jaakon lattialla käpertyneenä, hänen kasvonsa ovat sinertävänkalpeat ja silmät ovat ihan kierossa.  Pojan suusta kuuluu tukahtunutta ölinää ja hänen vartalonsa nytkähteli ja kouristeli rajusti.  Näyttää, kun Jaakko ei edes hengittäisi ja hän on kylmän hien peitossa, suusta tulee valkoista vaahtoa. Linda ravistelee häntä ja soittaa apua. Linda on ihan järkyttynyt ja menee mukaan sairaalaan.

Sairaalassa selviää, että Jaakolla on epilepsia ja hän ei tiedä mitä pitäisi tehdä. Jaakko on ihan murheissaan, koska hän on opiskellut melkein turhaan, sillä ei hänestä voi enää tulla metsäkoneen käyttäjää. Hän on vain koko ajan surullinen, eikä löydä elämälleen uutta suuntaa. Kuitenkin hänen perheensä ja Linda ovat kokoajan tukena, mutta välit kaikkiin ovat menossa huonoon kuntoon ja Jaakko masentuu. Miten on ? kuinka Jaakon käy? Löytääkö hän elämästä vielä iloisia asioita? Pystyykö hän palauttamaan itseensä positiivisuuden? 
 
Tapahtumat sijoittuvat hiihtolomalle, kevääseen ja alkavaan kesään. Jaakko vierailee kertomuksen aikana Lindan tädillä, mansikkapelloilla, koulussa, sairaalassa, sekä kotimaisemissa. Kirjaa on helppolukea, sillä se on kirjoitettu yleiskielellä ja asioita kuvaillaan hyvin selkeästi. Lukijan ei tarvitse arvailla, mitä kirjoittaja on yrittänyt kertoa.

Kirja käsittelee vakavia asioita ja on välillä jopa aika surullinen, mutta se viestittää sitä, että vaikeista asioistakin selviää vaikka välillä tuntuu että ei meinaa saada elämästä uudelleen kiinni. Tämän kertomuksen luettua tajuaa myös, että joka hetkestä kannattaa nauttia ja elää täysillä, eikä vain suunnitella tulevaa. Vaikka nyt kaikki on hyvin, viiden minuutin päästä kaikki voi olla ihan toisin. 

Pidin tästä kertomuksesta todella paljon. Ensimmäinen kirja koskaan, jota olen halunnut lukea koko ajan eteenpäin. Kaikki jäi mieleen hyvin, koska kaikki asiat oli kerrottu niin selkeästi. Huonona puolena pitäisin ehkä sitä, että alkua kesti vähän liikaa ennenkuin tarina lähti kunnolla käyntiin, mutta loppu hurahtikin sitten nopeasti. 

Suosittelen tätä Marja-Leena Lempisen kirjaa "Jääpolte" ehdottomasti kaikille yläkoulu ikäisille ja vanhemmille. Ehkä sitä nuoremmat eivät vielä ymmärtäisi täysin näitä juttuja. Tämä lukukokemus kannattaa kokea! 


Henna 9. luokka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti