maanantai 30. syyskuuta 2013

Mikael Niemi: Populäärimusiikkia Vittulajänkältä (2000)

Pienessä Pajalan kylässä asui nuori poika, jonka nuoruuden vaiheista kirja kertoo. Hän innostuu ystävänsä Niilan kanssa rock-musiikista ja he perustavat bändin, johon ajan myötä liittyy uusia jäseniä. He eivät oikeasti osaa edes soittaa, mutta he soittavat siksi, että se tuntuu hyvältä. He kokevat yhdessä lähes kaikkea mahdollista
Kirjan kertoja on kirjan päähenkilö ja hänen nimensä on Matti. Hän on hieman ujo, mutta muuttuu rohkeammaksi ystäviensä seurassa ja kun hän laulaa. Kirjan alussa hän on viisivuotias, mutta kirjan lopussa hän on n. 12- 15-vuotias. Hänen perheeseensä kuuluu isä, äiti ja sisko.
Niila on Matin paras ystävä, joka seuraa päähenkilöä joka tilanteessa. Niila on lähtöisin lestadiolaisesta perheestä, mutta hän ei itse ole niin kiinnostunut uskoon liittyvistä asioista. Niilan vanhemmat olivat ankaria ja kurittivat häntä jos hän esimerkiksi oli riehunut koulussa. Sivuhenkilöitä kirjassa ovat musiikinopettaja Greger, bändin kitaristi Holgeri ja bändin kitaristi Erkki.
Kirjan alussa Matti ja Niila tapaavat. Aluksi Niila ei puhu ollenkaan, mutta alkaa myöhemmin puhumaan. Heidän innostuksensa rock-musiikkiin alkoi, kun Matin isosisko ostaa levysoittimen ja siihen yhden Beatlesin levyn. He kuulivat rock-musiikkia ensimmäisen kerran ja se sai heidät sekoamaan. Siitä lähtien he halusivat tulla rock- tähdiksi.
He harjoittelivat ensin Matin perheen autotallissa ja myöhemmin koulun musiikkiluokassa. Kirjassa ei ole varsinaisesti juonta, vaan se kertoo kahden pojan nuoruuden tapahtumista ja bändin edistymisestä.
Kirjan tapahtumat sijoittuvat 50- luvun alusta 60- luvun loppuun pienessä kylässä Ruotsissa. Alueella puhutaan sekä suomea, että ruotsia.
Kirja sisältää jonkin verran huumoria, mutta on muuten aika jännittävä ja vakava. Kirjan päähenkilö Matti puhuu peräpohjolan murretta, mutta Niila ei. Kirjassa pienintäkin yksityiskohtaa kuvaillaan erittäin tarkasti ja pitkästi, joka saa kirjan lukemisen tuntumaan välillä hieman tylsältä.
Kirja käsittelee bändin tapahtumia, mutta myös poikien nuoruutta. Viinan juominen on varsinkin miesten keskuudessa hyvin yleistä, mikä on mielestäni väärää toimintaa, koska siitä seuraa usein jotain pahaa.
Kirjan pikkutarkka kuvailu on välillä mielestäni tylsää, mutta asiat jäävät erittäin hyvin mieleen. kirja oli hyvä ja erilainen lukukokemus. Kirja herättää monia ajatuksia, koska kirja kertoo niin monesta eri tilanteesta ja tapahtumasta. Parhaiten mieleeni jäi kirjan alku, jossa Matti ja Niila tapasivat.
Kirja oli mielestäni hyvä, koska se oli erilainen ja vaihteleva. Joitain asioita ei olisi tarvinnut kuvailla niin tarkasti, koska se sai jotkut kohdat tuntumaan tylsiltä. Suosittelen kirjaa nuorille, yli 15- vuotiaille pojille, koska jotkut kirjan tapahtumat eivät välttämättä sovi aivan pienille lapsille ja asiat ovat esitetty poikamaiseen tapaan.
Hannu, 9. luokka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti