tiistai 17. helmikuuta 2015

Artemis Fowl-Eoin Colfer (2001)


Kirja kertoo 12-vuotiaasta rikollisnero Artemiksesta ja hänen sekaannuksistaan keijujen maailmaan ja pyrkimykseen saada kultaa.
 Artemis on hyvin viisas, itsekäs ja omahyväinen kakara jolla ei ole tunteita. Artemis on rikkaan suvun perillinen, jolla on kaikkea. Artemiksen läheisiin kuuluu Butler (henkivartija), Butlerin pikkusisko Juliet (kodinhoitaja) ja Artemiksen äiti. Butler ja Artemis luottavat toisiinsa täysin ja he ovat hyvin läheisiä. Juliet on läheinen veljensä kanssa mutta ei välitä paljoakaan Artemiksesta. Äiti on erakoitunut huoneeseensa ja luulee Artemista kuolleeksi miehekseen. Butler on kookas, lihaksikas ja kylmänrauhallinen. Hän voittaa minkä tahansa vihollisen. Butler on valmis auttamaan Artemista aina. Jopa hänen järjettömässä suunnitelmassa. Kirjassa kerrotaan myös keijuista joista tärkeimpiä ovat Holly ja Root. Holly on ainut naiskomisario HAL:ssa. Hänen tehtävänään on saada peikko kiinni (tyrimättä sitä) ja sen jälkeen vahvistaa taikavoimansa. Juuri ennen taikavoimien palautumista Holly kidnapataan. Root on komentaja HAL:ssa ja hänen tehtävänään on saada Holly takaisin keijujen pariin.
 Kirja alkaa Kirjan varastamisesta, joka on Artemiksen suunnitelman ensimmäinen osa. Sen jälkeen hänen pitää suunnitella kuinka saisi kiristettyä kultaa keijuilta. Artemis keksii oivallisen mutta ilkeän suunnitelman jolla hän toivoo saavansa tahtonsa läpi. Keijut pistävät kaiken likoon jotta saisivat pelastettua kullan ja Hollyn.
 Miljöö on nykyaika/tulevaisuus, koska tarinassa on paljon teknologiaa. Tapahtumat sijoittuvat Englantiin ja keijujen maapallon sisäiseen maailmaan. Ympäristö on kuvailtu tarkasti ja hyvin. Tapahtumapaikoista sai selvän kuvan.
 Kirjan tyyli ja laji on mielestäni fantasiaa ja scifiä. Kehittyneestä teknologiasta kirjan tunnistaa scifiksi ja keijuista ja taikuudesta fantasiaksi. Asiat kerrotaan selkeästi ja todenmukaisesti jolloin ne on helppo uskoa ja kirjassa pysyy mukana. Tapahtumissa on sekä epäuskottavuutta että hyvin mahdollisia asioista. Kirjan kieli oli hieman roisia, koska henkilöt kiroilivat. Mutta sanavalinnat olivat osuvia.   
Artemis Fowl oli peruskirja, jota luki ihan mielellään. Juoni ei ollut mitenkään yllättävä ja lopun pystyi arvamaan. Se oli kuitenkin ihan hyvä asia, koska kirjassa pysyi mukana vaikka ei lukenutkaan ihan joka päivä. Pidin kirjan huumorista, koska se oli piikittelevää. En pitänyt kuitenkaan siitä, kun henkilöistä käytettiin etunimiä ja sukunimiä. Kun en muistanut nimiä ulkoa niin välillä ihmetytti että kenestä puhutaan.
Suosittelisin kirjaa fantasiasta pitäville, jotka eivät jaksa lukea pitkää kirjaa. Omasta mielestäni kirja ei sovi kovin hyvin ikäiselleni vaan hieman nuoremmalla, koska minusta ikäiselleni sopisi jo hieman "vakavampi" kirja. Vaikka kirjan huumori oli iskevää tämän ikäiselle olisin silti toivonut tarinaa joka olisi ollut astetta syvempi.


Kaisa  8A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti