tiistai 17. helmikuuta 2015

Philip Pullman: Kultainen kompassi

Englanninkielinen alkuteos ilmestyi 1995 ja suomennos seuraavana vuonna 1996.

Kirjantyylilajit on fantasia ja lasten- ja nuortenkirjallisuus.

Lyra on kotoisin maailmasta, joka muistuttaa suuresti meidän maailmaamme, mutta on kuitenkin joiltakin osin hyvin erilainen. Pukeutumistyyli muistuttaa meidän maailmamme viktoriaanista aikaa eikä esimerkiksi autoja tai lentokoneita ole keksitty – matkustaminen tapahtuu muun muassa laivoilla ja zeppeliineillä. Lyran maailmassa kristillinen kirkko on noussut vahvaan valta-asemaan.
Kirja kertoo Lyra nimisestä 11-vuotiaasta orpotytöstä joka asuu Jordan collegessa ilman sen kummempaa perhettä tai kotiväkeä.

Kirjan nimi johtuu esineestä, joka on aletiometri, symboleihin perustuva kultainen kompassi, joka kertoo 
vastauksen sille, joka osaa sitä tulkita.

Kirjan päähenkilö on Lyra Belacqua, joka on vilkas, itsepäinen ja utelias lapsi, joka on elänyt koko lapsuutensa tiedemiesten parissa. Hänellä on oma daimoni Pantalaimon, joka on hänen rinnallaan kulkeva puhuva eläin, joka on ikään kuin hänen sielunsa tai sen ilmentymä. Lyra leikkii mielellään keittiöpoika Rogerin kanssa ympäri Oxfordia. He sylkevät luumunkiviä ohikulkevien tiedemiesten päähän tai huhuilevat kuin pöllöt ikkunan takana, kun huoneessa on meneillään opintojenohjaus, tai he kirmailevat kapeilla kaduilla, varastavat omenoita torilta tai käyvät sotaa toisten lasten kanssa.

Tarina alkaa, kun Lyra hiipii salaa collegen oleskeluhuoneeseen, vaikka hänen daimoninsa Pantalaimon yrittää estellä häntä. Huoneessa he näkevät collegen rehtorin yrittävän myrkyttää lordi Asrielin, Lyran sedän, mutta ehtivät varoittaa tätä. Lordi Asriel näyttää collegen tutkijoille kuvan salaperäisistä alkeishiukkasista, joita kutsutaan Tomuksi. Kun ”Kahmaisijat”, yleisten huhupuheiden kohteet, kidnappaavat Lyran ystävän Rogerin, hän vannoo pelastavansa tämän. Tilaisuus tarjoutuu, kun  collegessa vieraileva rouva Marisa Coulter, merkittävä nainen, tarjoutuu viemään Lyran pois Jordan Collegesta ja tekemään hänestä oppilaansa. Lyra suostuu, mutta ennen lähtöä collegen rehtori antaa hänelle aletiometrin, mittaamattoman arvokkaan kultaista kompassia muistuttavan laitteen, jonka avulla voi selvittää vastauksen mihin tahansa kysymykseen. Vaikka Lyra ei kykenekään tulkitsemaan laitteen monimutkaisia merkityksiä, hän ottaa sen mukaansa rouva Coulterin asunnolle. Lyra alkaa epäillä rouva Coulterin vaikuttimia, kun tämän daimoni, kullanvärinen apina, etsii aletiometriä Lyran huoneesta. Jos haluat tietää enemmän kirjasta, kannattaa lukea se.

Kun luin kirjaa tuntui kuin olisin itse ollut siellä mukana. Alku oli vähän tylsistyttävä, mutta sitten kun alkoi tapahtua, se muuttui kiinnostavaksi. Pidin kirjan tarinasta, vaikka se olikin ihan tavallinen fantasia-kirja. Tarina oli jotenkin koukuttava ja ainutlaatuinen. En pitänyt siitä kun alussa ei oikein tapahtunut mitään, sillä alku oli jotenkin tylsä. Alku oli jotenkin sekava ja siittä ei päässyt mukaan paitsi vasta kun tarina oli edennyt reilusti eteenpäin.

Suosittelen kirjaa sellaisille ihmisille, jotka tykkäävät lukea pitempisivuisen fantasiakirjan.

Julia 8a


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti