tiistai 17. helmikuuta 2015

Valkea kuin lumi, Salla Simukka (2013)

"Kyyneleet olivat punaisia. Ne olivat suuria veripisaroita, jotka valuivat tytön poskia pitkin ja putoilivat leualta valkealle mekolle tahrien sen punaisenkirjavaksi. Kun Lumikki sai viimein katseensa irti näystä, katsoi alaspäin, hän näki oman mekkonsa, joka ei ollut enää valkea. Se oli täynnä punaisia veritahroja." (s.33-34)


'Valkea kuin lumi' kuuluu Salla Simukkan trilogia sarjaan ja on sen toinen osa. Kirja itsessään kertoo nuoresta tytöstä, joka joutuu ansaitulla lomareissullaan vaarallisten tapahtuminen kierteeseen kun alkaa tahtomattaa selvittää niin sanottua arvoitusta, mikä luultavasti antaisi hänelle moniin menneisyyden kysymyksiin vihdoinkin selvän vastauksen. Hän on vähällä menettää henkensä koko tradegian takia, mutta selviytyy kuitenkin joten kuten pälkähästä pelastaen muita ihmishenkiä samalla. Itse kirjan nimeä käytetään monissa tekstin kohdissa vertauskuvana asioille.


Kirjan henkilöt ovat todenmukaisia ja uskottavia, sillä heidän reaktionsa ja mielipiteensä asioihin vaikuttivat melko aidoilta. Kirjan päähenkilönä esiintyy erikoinen lukiolaistyttö nimeltä Lumikki. Lumikki on rohkea, itsenäinen ja omissa oloissaan viihtyvä nuori nainen. Hän on kokenut paljon elämänsä aikana, koulukiusauksesta elämänsä rakkauden menetykseen. Trilogian toisessa osassa hänen hahmonsa saa kuitenkin hieman uudenlaista syvyyttä, mutta suurin osa hänen kuvailustaan silti tapahtuu ensimmäisessä osassa. Sivuhenkilöihin kirjassa kuuluvat muun muassa Zelenka ja Jîri HaŠek. Zelenka on melko salaperäinen ruskea hiuksinen, mutta mukavalta vaikuttava hahmo. Hänen todellinen luonteensa jää kuitenkin hieman hämärän peittoon kirjassa. Jîri puolestaan vaikuttaa normaalilta nuorelta mieheltä jota naiset viehättävät. Hän on myös huumorintajuinen ja seikkailun haluinen. Lumikki tuntui olevan kirjan onnistunein hahmo, sillä hänen luonnettaan ja olemustaan oltiin varmasti mietitty vielä tarkemmin kuin muiden hahmojen.


Lumikki Andersson matkustaa kesällä paahtavan helteiseen Prahaan jättäen Suomen ja viime talven tapahtumat hetkeksi taakseen. Kauan kaivattu yksinolo katkeaa alkuunsa, kun Lumikkia lähestyy nuori nainen, joka päätyy väittämään olevansa hänen sisarensa. Nainen esittäytyy Zelenkana hänelle. Vielä Lumikille vieras nainen kuitenkin vaikuttaa aluksi aivan harmittomalta, mutta melko salailevalta tyypiltä. Huomaamattaan Lumikki joutuu vähitellen mukaan hurjaan juoni pyörteeseen kummallisen uskonlahkon kanssa, joka osoittautuu lopulta vaaralliseksi. Pian Lumikki huomaa Zelenka nimisen tytön olevan vaarassa ja joutuu itsekin tämän myötä hengenvaaraan. Hankalan tilanteen saattelemana Lumikki tapaa Jîri HaŠek nimisen nuoren miehen ja auttaa häntä selvittämään salaperäisen uskonlahkon hämärää taustaa. Hänen peräänsä usutetaan palkkamurhaaja, joka melkein tappaakin hänet. Kirjan tapahtumiin liittyy tiiviisti niin uskonnollinen lahko kuin etusivun uutisia
metsästävä toimitus viekkaine päätoimittajineen ja läpimurtojuttua halajavine toimittajineen.


Kirjassa tapahtumapaikkana on kesäinen Praha ja tapahtuma-aika sijoittuu nykyhetkeen. Tapahtumaympäristöä on kuvattu tarkasti ja elävästi, joka tekee kirjan miellyttäväksi lukea ja sallii mielikuvituksen muokata sitä haluamaansa suuntaan. Kirjantyyli ja laji taas on dekkarihtava romaani. Itse en osaa erottaa kirjasta muita lajityyppejä kuin dekkarikirjallisuuden tai se on ainakin vahvimmin esillä kirjassa. Kirjassa ilmenee takaa-ajoja, arvoituksia ja jännitystä niin kuin monissa muissakin dekkarikirjallisuuteen kuuluvissa kirjoissa. Kirjassa kuvaillaan tapahtumia ja paikkoja todella hyvin ja mielenkiintoisesti. Kirjan kerronnassakaan ei ole juuri moittimista. Suurin osa kirjan tapahtumista ovat melko uskottavia mielikuvituksellisen sijaan. Kuitenkin tapahtumien kulku on nopeaa ja välillä jäi hieman epäselväksi oliko moisia asioita todellisuudessa mahdollista tapahtua niin tiheään tahtiin. Kirjan sisältämä kieli on monipuolista esim. eri maan kielien kannalta ja sitä ilmeentyi myös puhekielessä. Sanavalinnatkin vaikuttivat hyvin harkituilta.


Minusta kirja haluaa ilmaista pohjimmiltaan ettei kaikkeen mitä kuulee kannata uskoa, sillä se saattaa vain kääntyä esteeksi joku päivä. Se haluaa myös tulkita ettei kaikki ole niin harmitonta tässä maailmassa miltä se aina näyttää ja sitä kuinka mediakin saattaa olla petollinen ja epäoikeudenmukainen.


Kirja lukukokemuksena oli ihan hyvä muttei kuitenkaan vetänyt vertoja paremmin kirjoitetulle ykkösosalleen. Kirja välillä saattoi herättää pieniä jännityksen tunteita kirjan tapahtumien edetessä huimempaan suuntaan. Pidin siitä kuinka tapahtuma paikkoja kuvailtiin tarkasti, sillä se teki kirjasta mielyttävämmän lukukokemuksen. Tarinan lähtökohdat ovat kuitenkin mielestäni hieman huterat, vaikka niitä yritetään jotenkuten selittää. Myös erilaisia käsittämättömiä yhteensattumia ja muita epäuskottavuuksia on jonkin verran. Epäuskottavaa on niin ikään Lumikin huomiokyky, joka vetää vertoja Sherlock Holmesille. Kuka muka muistaa vieraassa kaupungissa vilkkaassa kahvilassa näkemänsä ihmiset ja pystyy vieläpä yhdistämään heidät jonnekin muualle? Itse varmasti suosittelisin kirjaa nuorille, aikuisille tai muuten vain hieman arkipäiväisemmän dekkarikirjallisuuden ystäville, jotka eivät tipahda kyydistä nopeiden juoni käänteiden takia.

Siiri 8B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti