tiistai 17. helmikuuta 2015

Siri Kolu, PI pelko ihmisessä, 2013

Siri Kolun Pelko ihmisessä-nuortenromaanissa kerrotaan yhteiskuntaan levinneestä oudosta P-influenssasta, johon monet ihmiset sairastuvat. Kirjan nimi "Pelko ihmisessä" kuvaa varsin hyvin kirjan tapahtumia ja tunnelmaa.

Kirjan päähenkilö on 16-vuotias Pilvi, joka sairastuu P-influenssaan. Kirjassa seikkailee myös Pilvin kanssa samaan luolaan joutuneet sairastuneet sekä Pilvin veli Petri ja Pilvin poikaystävä Tuomas. Kaikki kirjan henkilöt ovat todellisia ihmisiä, mutta P-influenssaan sairastuneissa alkaa näkyä epätodellisia piirteitä ja ominaisuuksia.

Pilvi on mielenkiintoinen henkilö, joka on itsenäinen ja vahva luonteeltaan. Pilvin veli Petri on taas erilainen, hän ei pääse yli Pilvin päätöksestä keskukseen menemisestä ja on vaisumpi ja herkempi luonteeltaan. Petri myös ikävöi Pilviä suunnattomasti. Loppua kohden Pilvistä kuoriutuu vain vahvempi nuori nainen. Petri joutuu miettimään tulevaisuuttaan ja tapaa myös Miran. Kirjassa ei keskitytä juurikaan henkilöiden ulkonäköön, joten lukija saa itse mielikuvituksen avulla kuvitella henkilöt. Enemmänkin keskitytään henkilöiden toimintaan ja ajatuksiin. Toinen vahvaluonteinen on Tuomas, Pilvin poikaystävä. Keskuksen ulkopuolista elämää seurataan sekä Tuomaksen että Petrin näkökulmasta. Itse pidin eniten Pilvistä hänen vahvan ja periksi antamattoman luonteensa vuoksi.

Kirjan alussa sairastunut Pilvi menee vapaaehtoisesti Luolaan eli keskukseen, jonne sairastuneet viedään. Eristyksissä Pilvi muuttuu henkisesti ja fyysisesti, saa uusia ystäviä ja pientä romantiikkaakin on ilmassa. Luolassa joutuu sopeutumaan uudenlaiseen elämään, eikä ovea ulkomaailmaan ole. Pilvin veli Petri yrittää miettiä keinoja saada Pilviä pois keskuksesta, tuloksetta. Luolassa eläinten ominaisuudet alkavat sekoittua sairastuneisiin ja he saavat uusia voimia. Heillä ei ole yhteyttä perheisiinsä ja he yrittävät vain kuluttaa aikaansa. Pilvi saa kuitenkin mahdollisuuden tavata Petriä. Tapahtumapaikkana on nykyhetken Suomi. Käytössä on kännykät, bussit kulkevat ja elämä luolan ulkopuolella on normaalia. Tarkkaa paikkaa ei ole mainittu, mutta itselleni tulee mieleen jokin isompi kaupunki Suomessa. Suljettu luola on taas pelottava paikka, josta tulee mieleen jonkinlainen armeijan harjoituspaikka.

Kirja on tieteiskirja. Siinä seurataan vaarallisen influenssan vaikutusta yhteiskuntaan. Influenssan takia ihmisille tulee outoja eläimellisiä piirteitä ja voimia, jotka todellisessa elämässä olisivat mahdottomia. Suurin osa tapahtumista on uskottavia ja voisivat tapahtua tulevaisuudessa. Kirjassa puhutaan normaalilla puhekielellä ja murteella. Kirjailija Kolu on jättänyt lukijalle paljon mietittävää ja esimerkiksi kirjan loppu jää epämääräiseksi. Pelko ihmisessä- kirja saa miettimään, mitä tapahtuisi jos vaarallinen influenssa tulisi maahan ja sairaita eristettäisiin. Kirjassa seurataan kuinka normaali elämä suistuu raiteiltaan ja kuinka sairauden kanssa pärjätään. Tieteiskirjallisuuden piirteet eivät olleet kirjassa kovin vahvoja, mutta mukana oli silti yliluonnollisia kykyjä.

Kirja oli mielestäni hyvin ja jännittävästi kirjoitettu. Joissain kohdissa kirja herätti pelottavia ajatuksia, mutta pääosin se oli mielenkiintoista luettavaa. Pidin Siri Kolun tavasta jättää asioita epäselväksi ja se sai mielikuvituksen laukkaamaan. Joitakin asioita olisi kuitenkin voinut selittää tarkemmin, esimerkiksi Petrin ja Pilvin vanhemmista olisi voinut olla enemmän tietoa. Olisin halunnut myös tietää, miten Pilvin elämä jatkui luolasta päästyään. Parhaiten kirjasta jäi mieleen Pilvin luolassa oleminen, kuinka hän joutui sopeutumaan uuteen ympäristöön ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Suosittelen kirjaa melkeinpä kaikille, myös niille jotka eivät ole ennen tieteiskirjallisuuteen tutustuneet, sillä kirjassa oli mukana myös normaalia elämää. Uteliaita ihmisiä loppu olisi voinut kyllä jäädä ärsyttämään. Pelko Ihmisessä on hyvä kirja ensimmäiseksi tieteiskirjaksi. 
Eerika 8B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti