tiistai 17. helmikuuta 2015

Veronica Roth- Outolintu (2014)

Divergent eli Outolintu kirja kertoo tytöstä nimeltään Beatrice Priot "Tris". Kirja kuuluu tieteiskirjallisuuteen joten siinä on vähän yliluonnollisuutta, mutta pyritään pysymään todellisuuden rajoissa. Kirjassa on viisi osastoa ja ne ovat Vaatimaton, Uskalias, Rehti, Sopuisa ja Terävä. Kun nuoret täyttävät 16 vuotta he joutuvat menemään taipumustestiin, jonka kautta selviää mihin osastoon he sopisivat. Taipumustesti ei siis päätä minkä he valitsevat vaan heidän on tehtävä se itse.
  
Beatrice ja hänen veljensä menevät taipumustestiin ja Beatricen vanhemmat haluavat, että hänestä tulee Vaatimaton, koska he ovat itsekkin Vaatimattomia, mutta se ei vain kutsu Beatricea hän ei voi olla Vaatimaton. Hän on aina katsellut kuinka uskaliaat tekevät rohkeita temppuja hyppäämällä junasta kesken vauhdin ja tekemällä hurjia asioita. 

Kun Beatrice menee taipumustestiin selviää jotain harvinaista. Taipumistestissä ei saadakkaan selville mihin osastoon hän kuuluu. Vain harvoilla testi on niin epäselvä ja se on vaarallista. Heitä kutsutaan nimellä Divergent.   


Siitä että testi oli epäselvä syntyy hankaluuksia Trisille, koska kukaan ei saa tietää hänen olevan Divergent. Testissä hänelle jäi uskalias, terävä ja Vaatimaton ja hänen pitäisi päättää seuraavan päivän seremoniassa mihin osastoon menee. 


Hän päättää valita uskaliaan ja joutuu kokemaan hulluja asioita kuten hänen pitäisi hypätä talon katolta eikä tiedä mitä alla on, mutta hän päättää hypätä. Loputkin kokelaat hyppäävät ja niin aletaan katsomaan ketkä kokelaista pääsevät uskaliaisiin. He harjoittelevat esim. lyöntejä, ampumista ja Potkuja. Kokelaita karsiutuu pois, mutta Tris  pääsee jatkoon. 

Myöhemmin Tris alkaa seurustella Yhden hänen ohjaajansa kanssa. Lopussa Tris joutuu Melkein kuin simulaatioon, mutta uskaliaan johtaja tarkastelee Mitä simulaatiossa tapahtuu. 
Saadaanko lopussa tietää Trisin salaisuus ja kuinka hänen poikaystävälleen (Tobias) ja hänelle käy ja mitä tapahtuu ajatukselle, että terävät valloittavat kaiken...

Tris on hyvin rohkea ja päättäväinen ja uskaltaa tehdä asioita johon moni voisi luulla ette hän pystyisi. Kirjassa on myös monta sivuhenkilöä kuten hänen perheensä, Tobias, muut nuoret jotka pyrkivät uskaliaisiin yms. 

Mielestäni päähenkilö on hyvin kiinnostava ja tykkään hänen asenteestaan uskaltautua asioihin vaikka pelkäisi. Mielestäni monet kirjan henkilöistä ovat samanlaisia, koska he antavat ulkoapäin näyttää olevansa vahvoja, mutta sisältä saattavatkin olla hauraampia ja kirjan henkilöt muistuttavat kyllä todellisia ihmisiä, koska monet ihmiset ovat rohkeita tai viisaita tai vaatimattomia ja haluavat muille vain hyvää.                                                             

Kirjassa on sekä hyviä ja pahoja. Osat kirjan henkilöistä kuten vaatimattomat haluavat ihmisille vain hyvää ja osat eivät. Henkilöt kirjassa muuttuvat paljon, koska Tris tapaa kokoajan uusia ihmisiä ja heitä myös lähtee pois. 

Outolintu- kirja kuuluu siis tieteiskirjallisuuteen eli scifiin ja mielestäni se kuuluu siihen, koska siellä on vähän niin kuin hyvät ja pahat ja kirja on vähän niin kuin tulevaisuudesta. Kirjan tapahtumapaikat
ovat hyvin uskottavia, koska missään vaiheessa ei olla missään paikassa mikä olisi täysin erilaista kuin oikeassa maassa. Mielestäni kirjan kieli oli luultavasti sanavalinnat.                                                              

Mielestäni kirja oli hyvä lukukokemus ja aika jännittävä, koska toimintaa oli myös paljon. Kirja herättää mielenkiintoa ja jännitystä ja se saa miettimään mitä seuraavaksi tapahtuu. Parhaiten mieleen kirjasta jäi varmaan se, kun Tris oli ensimmäisen kerran simulaattorissa.            
            
Suosittelen kirjaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneet kirjoista joissa ei tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. Kirja on myös vähän samantapainen kuin Nälkäpeli, joten jos tykkää niistö luultavasti voi tykätä myös Outolinnusta.    

Jenni 8B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti