tiistai 17. helmikuuta 2015

Harri Istvan Mäki: Zen Zero (2008)

Kirja kertoo pojasta nimeltä Eero jonka taika nimi on Zen Zero. Eero muuttaa Kyläkoskelle Helsingistä, joka on hänen mielestä outo. Koulusta hän ei myöskään pidä, koska koulukin vaikuttaa oudolta. Nopeasti Eero kuitenkin tutustuu uusiin ihmisiin jotka haluavat esitellä Eerolle Kyläkoskea. Kaupungista kuitenkin löytyy vaanivia ja vaarallisia asioita.
Hyvä juoni muuten, mutta loppu riistäytyi käsistä. Liikaa aaveita, ja fantasiaa minulle mutta, hyvä kirja niille jotka tykkää fantasia painotteisista jännäreistä. Kauhukirjallisuuden tunnistaa siitä, että kirjassa on asioita joita ei ole oikeasti olemassa. Myös siitä, että aina kun tulee kohta, jossa tulee kauhua, virkkeet ovat lyhyitä ja samaan lauseeseen kirjoitettu. Kirjan kieli on selkeää ja tajuaa heti mistä puhutaan tai mitä tarkoitetaan.
Kirjan henkilöt: Eeron vanhemmat, Tero, Mathias, koulun opettajat ja muut Eeron kaverit. Mathias ja Tero ovat Eeron parhaita kavereita uudessa koulussa. Opettajat eivät heti alussa ymmärrä Eeroa, joten Eero on opettajien silmä teränä. Eeron vanhemmat eivät näy tai kuulu paljoa koko kirjan aikana. Eeron kaverit: Mathias ja Tero ovat Eeron tukena kun teksti alkaa muuttua kauhuksi. Opettajat muuttuivat kirjan keskikohdassa zombeiksi joita Eero pakeni koulussa ja eksyi kouluun sen takia. Eeron vanhemmat eivät ole läsnä silloin, kun Eero yrittää soittaa heille ja pyytää apua, mutta kukaan ei ikinä vastaa.
Kirjan aika sijoittuu tavalliseen arkipäivään. Sen voi päätellä siitä, että Eero menee kouluun. Tapahtumat sijoittuu kouluun ja Eeron kotiin. Ympäristöä on kuvailtu hyvin. Esim: ’’Kävelin portaita alas, menin keittiöön jossa tuoksui herkullinen ruoka, näin ympärilläni vain valkoisia huonekaluja enkä yhtään ruokaa.’’
Kirja käsittelee kauhu kirjallisuutta. Kirja osoittaa maailmasta että kaikki ei mene aina hyvin. Kirjan keskeisin ongelma on se, kun Eero pelkää uutta koulua, joka ei ole yhtään normaali.
Kirja oli mielenkiintoinen lukea, kun välillä oli toimintaa eikä sitä ollut liikaa.Kirjasta parhaiten jäi mieleen, kun Eero eksyy kouluun samalla kun hän pakenee zombi opettajia. Eniten pidin siitä, että kirjassa pysyttiin samassa aiheessa pitkään ja kolmen kappaleen jälkeen vaihtui paikka ja tilanne rauhoittui. En pitänyt siitä, että en ymmärtänyt muutamassa kohdassa lauseita, jossa ei kerrottu hyvin, että miksi näin tapahtuu.

Suosittelen kirjaa 7-10 vuotiaille, koska heitä kiinnostaa kauhun tapaiset kirjat ja tekstit.

Eemeli 8B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti