tiistai 17. helmikuuta 2015

Suzanne Collins, Nälkäpeli (2008)


Näläpeli kertoo tulevaisuuden maailmasta, jossa maailma on tuhoutunut luonnonkatastrofien ja sodan ansiosta. Ainut jäljelle jäänyt valtio on Panem, perustettu Pohjois-Amerikan alueelle. Panem on jaettu 13 vyöhkkeeseen ja pääkaupunkiin nimeltä Capitol. Muissa vyöhykkeissä on luksusta olla mutta vyöhykkeellä 12, johon kirja pääosin siottuu on ruoka saatava raatamalla pöytään. Vyöhykkeen asukkaat olivat katkeria ja nousivat valtion hallitsijoita vastaan sankoin joukoin. Kapinassa vyöhyke 13 tuhottiin ja elämää jatkettiin 12 eri vyöhykkeen avulla ja perustettiin nälkäpeli joka piti kapinasta muistoa vyöhykkeillä. Peliin arvotaan joka vyöhykkeeltä 2 tribuuttia, tyttö ja poika. Jotka joutuvat nälkäpeliin. Se kuka jää henkiin voittaa pelin. Nälkäpeli on kuitenkin viihde ohjelma jota muut voivat telkkarista katsoa. Pelissä tarvitaan älyä ja tahtoa voittaa muut, Maailmassa joka on luotu nykytekniikan avulla. Taistelu kuolemaa vastaan.

Päähenkilö on Katniss Everdeen, 16v.  Joka pelastaa siskonsa Primin joutumasta nälkäpeliin, menemällä itse vapaaehtoisesti. Samalta vyöhykkeeltä hänen mukaansa lähtee erikoinen poika, Peeta Mellark. Peeta rakastuu Katnissiin ja pelissä Katniss myös liittoutuu vyöhykkeen 11 edustajan Ruen kanssa. Katniss pärjää hyvin koska omistaa hyvät metsästys taidot ja Rue kerää marjoja. Kun alkaa tapahtumaan tytöt erkaantuvat ja alkaa kirjan maukkaimmat kohdat ja juonenkäänteet. Kirjan lempihenkilöni oli Katniss joka on kovin erilainen, hieman epätyypillinen tyttö. Joka oli mielstäni hyvä asia.

Kirjana tapahtumapaikat ovat mielenkiintoisia ja sangen erilaisia kuin yleensä. Kirja perustuukin tulevaisuuteen jossa on paljon uutta teknologiaa. Tapahtumapaikasta, Panem saa vain hieman ahdistavan kuvan ja rankat olosuhteet tuovat paljon mielikuvitusta mukaan. Jokainen saa varmasti hieman erilaisen kuvan miljööstä. Koska kirja jättää monia asioita kertomatta.

Kirja oli vahvasti tyypiltään sitä mitä odotinkin ja se edustaa scifiä. Mutta mukana saattoi hieman olla fantasiaakin. Lajityypin tunnisti hyvin siitä kuinka paljon kirja sisältää toimintaa ja jännitystä. Asioita kuvaillaan hyvin mutta todella moni asia jää pimentoon vaikka siitä olisi voinut kertoa enemmän.  Kirjan tapahtumat oli osittain uskottavia ja osittain ei , sillä se perustui niin vahvasti tulevaisuuteen jota on hankala hahmottaa nykyaikaan verrattuna.

Mielestäni kirja oli hyvä mutta pituudeltaan minulle vähän liian pitkä ja raskas. Kirja oli kuitenkin koukuttava ja mielenkiintoinen joten sen jaksoi lukea loppuun. Kirja herätti aatteita tulevaisuudesta ja sai miettimään syvemmin tapahtumia. Sanavalinnat kirjoittajalla olivat hyviä ja erilaisia. Asioille oli annettu uusia nimityksiä ja asioita kuvailtiin erilailla. Suosittelen kirjaa scifistä pitäville ja pitkiä kirjoja lukevalle. Joka kuitenkin tykkää jännityksestä ja tapahtuma rikkaudesta. En kuitenkaan kovin nuorille ihmisille. Mutta sopii niin tytölle kuin pojallekkin.


Fanni 8a

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti