keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Kirsti Kuronen: 4x100, 2013

Kirja kertoo 15-vuotiaiden tyttöjen elämästä, jotka juoksevat 4x100 metrin viestijoukkueessa. Kirjan alussa joukkueeseen kuuluu Isla, Seela, Jemina ja Hertta, mutta Jemina joutuu muuttamaan pois Viippolasta isänsä työn takia. Jemina joutuu jättämään myös paikkansa juoksujoukkueessa, jonka seurauksena seiskaluokkalainen tyttö Siri saa Jeminan paikan joukkueessa. 

Kirjan päähenkilö on Isla, mutta myös muut joukkuelaiset ja valmentaja Hökke ovat myös tärkeitä henkilöitä kirjassa. Koulun liikunnanopettaja kertoo Hökelle, että seiskaluokkalainen Siri on juossut hyvän ajan 60m juoksussa ja Hökke päättää ottaa hänet Jeminan tilalle joukkueeseen, koska muita kiinnostuneita ei ole. Pienikokoista Siriä ei kuitenkaan erityisesti kiinnosta juokseminen,  vaikka onkin nopea. 

Kirjan tapahtumat tapahtuvat kesällä pienessä kylässä, jonka nimi on Viippola. Kylän ympäristöä ei ole kuvattu kovinkaan tarkasti, mutta sain selville ainakin, että siellä on urheilukenttä, uimaranta sekä jonkinlainen nuorisotila. Suurimman osan ajasta tytöt viettävät urheilukentällä ja toistensa kodeissa. 

Kirja on nuortenkirja, joten suosittelisin sitä yläkoululaisille. Kirjassa käytetään kirja- ja puhekieltä. Tapahtumat ovat mielestäni uskottavia ja kirja on hyvin todellinen. 

Kirja oli mielestäni hyvä lukukokemus, vaikka välillä oli hieman vaikeaa pysyä kirjan juonen mukana. Parhaiten mieleeni jäi tyttöjen valmentaja Hökke, joka paljastui pedofiiliksi. Pidin kirjasta, koska se oli todentuntuinen ja melko selkeästi luettava. Henkilöistä eniten pidin Islasta, koska hän oli ainoa, joka oli mukava Sirille.

Roosa 9B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti