keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Terhi Rannela: Yhden promillen juttuja 2012

Yhden promillen juttuja sisältää 19 todentuntuista pätkää nuorten elämästä. Kirjan pätkät perustuvat pääosin nuorten villiin elämään, päihteiden käyttöön ja sen seurauksiin. Kirjassa kuvastetaan hyvin myös sitä, millaiseksi elämä voi mennä alkoholistina.

Juttujen päähenkilöinä esiintyy pääosin 14–17- vuotiaita nuoria, sekä sivuhenkilöinä heidän ystäviä ja vanhempia. Henkilöitä ei kuvailla juurikaan ulkonäöltä, enemmänkin luonteelta ja toiminnaltaan. Kaikki kirjassa esiintyvät päähenkilöt ovat alun perin tavallisia tallaajia, joiden elämä muuttuu suuntaan jos toiseenkin päihteiden myötä. Esimerkiksi tarinassa Entten tentten päähenkilö ei suostu lainaamaan autoaan lapsuuden ystävälleen, joka on muuttunut täysin päihteiden takia. Kielteisestä vastauksesta lapsuuden ystävä Peppi pillastuu ja yön aikana varastaa päähenkilön punaisen Fordin. Auto löytyy myöhemmin poliisin toimesta, mutta täysin tuhoutuneena ja maalattu täyteen töherryksiä. Kuitenkin tarina Panttivankitilanne saa paremman päätöksen, kun päähenkilönä esiintyvä poika ottaa veljensä käskystä huikan väkevää, jonka jälkeen hän uskaltautuu mennä ihastuksensa jutuille.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat selvästi nykyaikaan, sillä teksteissä puhutaan monista asioista, jotka ovat tälläkin hetkellä nuorten suosiossa. Teksteissä myös kerrotaan välillä päivämääriä.  Tapahtumapaikkoina mainitaan kahviloita ja koteja, tapahtumapaikat ovat yleensä arjesta tuttuja paikkoja. Ympäristöä ei kuvailla paljoakaan lähes missään tarinoista.

Teksti oli kirjassa monesti murretta ja puhekieltä, mutta monesti myös kirjakieltä.
Kirjan teemaksi voitaisiin sanoa opettava ja valaiseva. Pätkissä kerrottiin hyvin, että miten voi käydä, jos käyttää päihteitä väärin. Kaikki kirjan 19 pätkää tuntuivat hyvin todellisilta, sillä tapahtumat olivat todentuntuisia ja täysin mahdollisia jokaisen elämässä.

Kirjaa oli rentoa lukea, kun ei tarvinnut yhtämittaisesti lukea pitkiä pätkiä. Mieleenpainuvinta kirjassa oli se, kun punainen Ford tuhottiin. Pidin kirjasta, koska tarinat oli hauskoja ja sopivan lyhyitä. Suosittelen kirjaa 13—16-vuotiaille.

Anssi 9B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti