keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Suzanne Collins: Nälkäpeli – Vihan liekit 2010

  Kirja kertoo nuoresta tytöstä nimeltä Katniss, joka joutuu toisen kerran nälkäpeliin. Mielestäni kirjan nimi tulee vihasta Nälkäpeliä vastaan.

  Kirjan päähenkilö on rohkea ja päättäväinen Katniss Everdeen. Hänen kanssaan ensimmäiseen ja toiseen Nälkäpeliin joutuu poika nimelta Peeta. Peeta on jo kauan ollut rakastunut Katnissiin ja lopulta he menevät kihloihin. Katniss ei kuitenkaan tee sitä vapaaehtoisesti vaan yrittääkseen pelastaa itsensä ja rakkaiden läheistensä hengen. Katnissin perheeseen kuuluu hänen äitinsä ja hänelle todella tärkeä pikkusiskonsa. Katnissin parasystävä on Gale, joka on häntä pari vuotta vanhempi poika ja hänen leikkiserkkunsa. Kirjaan kuuluu myös Haymitch, aiemmin Nälkäpelin voittanut mies, joka toimii Katnissin ja Peetan ohjaajana Nälkäpeleissä. Toiseen Nälkäpeliin valitut tribuutit eli elämästä ja kuolemasta toisiaan vastaan taistelevat pelaajat esim. Johanna, Beetee, Wires ja Finnick kuuluvat myös Nälkäpelissä Katnissin elämään. Maan ilkeä presidentti Snow kuuluu huonolla tavalla Katnissin elämään.

  Katniss on mielestäni todella hyvä ihminen. Kirjan henkilöt ovat aivan erilaisia persoonia. Katniss on päättäväinen mutta hieman ujo, kun taas Peeta on hyvä puhumaan ja vakuuttaa kaikki asenteellaan ja parilla sanalla. Kirjassa on myös selkeästi hyvät ja pahat ihmiset. Henkilöitä kuvataan mielestäni hyvin. Heidän luonteestaan, ihmissuhteistaan ja toiminnastaan saa hyvän kuvan. Heidän ajatuksistaan ja ulkonäöstään kerrotaan hieman vähemmän, mutta se ei haittaa.

  Katnissista tulee kirjan aikana vähemmän ujo ja hän alkaa vastustaa enemmän Nälkäpeliä ja Snowta. Katnissista kerrottiin eniten kirjassa ja siksi hän oli lempihenkilöni. Katniss myös muuttui kirjan aikana mielestäni eniten ja kokoajan parempaan päin.

  Kirja alkaa siitä, kun presidentti Snow kertoo Katnissille esimmäisen Nälkäpelin herättäneen häntä vastaan kapinoita. Katniss aiheuttaa kirjan edetessä haluamattaan ja huomaamattaan lisää kapinoita ja lopulta presidentti päättää, että poikkeuksellisesti edellisten Nälkäpelien voittajista arvotaan seuraavat tribuutit tulevaan Nälkäpeliin ja arpa osuu Katnissiin. Katniss ei olisi ikinä arvannut Snown tekevän tätä ratkaisua. Taka-ajatuksena presidentillä oli kuitenkin, että Katniss kuolisi Nälkäpelissä ja kapinat loppuisivat. Katniss ei kuitenkaan kuole, vaan pelastuu usemman muunkin tribuutin kanssa Nälkäpelistä.

  Kirja sijoittuu tulevaisuuteen ja sen voi päätellä paljon kehittyneistä laitteista, joita kirjassa käytetään. Tapahtumat sijoittuvat Katnissin kotikylään vyöhykkeelle 12, maan pääkaupunkiin Capitoliin sekä Nälkäpeli areenalle. Ympäristöä tapahtumapaikoilla on kuvattu todellisesti ja mielenkiintoisesti.

  Vihan liekit on fantasia- sekä seikkailukirja. Kirjassa kerrotaan kirjakielellä. Asioita kuvaillaan ja kerrotaan tarpeeksi sekä hyvin ja mielenkiintoisesti. Kirjassa on uskottavia ja mielikuvituksellisia tapahtumia, enimmäkseen mielikuvituksellisia.

  Kirja käsittelee oikeaa ja väärää. Se osoittaa, että maailmassa voi olla paljon väärää ja pahaa. Kirjassa oikeaa toimintaa on Nälkäpelin vastustaminen ja väärää on sen kannattaminen. Kirjan ongelma on Nälkäpeli. Nälkäpeli on painajainen heille, jotka joutuvat siihen osallistumaan. Capitolin ihmisille se on kuitenkin hyvää viihdettä ja tribuutit ovat siinä vain nappuloita pelissä.

  Kirja oli todella hyvä lukukokemus, koska pidän tästä kirjasarjasta paljon. Kirja herättää mielenkiintoisia tunteita. Parhaiten mieleeni jäi Vihan lieki -kirjasta kapinat ja itse Nälkäpeli. Suosittelen kirjaa niille, jotka ovat lukeneet ensimmäisen osan. Ne jotka tykkäävät fantasia-ja seikkailukirjoista sekä pitkistä kirjoista saattavat myös pitää tästä kirjasta.

Emilia 9b

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti