tiistai 16. joulukuuta 2014

Louis Sachar: Riskitekijä

Haluaisitko elää vaarallista elämää jatkuvien kommelluksien ja vastoinkäymisien seassa? Sellaista elämää elää Theodore Johnson paremmin `kainalo` nimellä tunnettu Greenjärven nuorisovankilla vuoden oleskellut tullut roteva poika.

Kirjan päähenkilö Kainalo on todella isokokoinen, vahva ja periksiantamaton. Hän muuttuu kirjan mukana koko ajan mukavemmaksi ja hellemmäksi ihmiseksi, mitä kirjan alusta uskoisi. Kirjan juoneen liittyvät oleellisesti myös Greenjärven leirillä tutuksi tullut Röntgen jonka takia Kainalo joutuu suuriin vaikeuksiin ja sitä kautta löytää ehkäpä elämänsä rakkauden monen mutkan kautta, kuuluisan laulajattaren Kaira Deleonin.

Kirja alkaa kun Röntgen alkaa suostutella Kainaloa vaaralliselta kuullostavaan suunnitelmaan mistä Röntgen ja Kainalo saisivat paljon rahaa. Pitkän epätoivoisen ajan jälkeen suunnitelma tuottaa tarvitsemat rahat ja Kainalo pääsee kehitysvammaisen ystävänsä ginnyn kanssa seuraamaan parin kommelluksen kautta  kuuluisan Kairan keikkaa loistapaikoilta ja he saavat myös tutustua häneen joka johtaa Kainalon elämänsä seikkailuun ensin kotipaikkakunnalla ja sen jälkeen suuressa San Franciscossa, jossa käy sekä ihania että kauheita asioita.

Kirjassa eletään 2000-luvun alkua minkä huomaa siitä että kirjassa esiintyy puhelimia ja muita elektronisia esineitä. Ympäristöä kuvattiin paikoin todella tarkasti esim. siinä kerrottiin San Franciscon maamerkeistä ja nähtävyyksistä.

Kirja pohjimmiltaan minun mielestä kuvaa ihmisen välistä rakkautta ja kuinka sairasta on paha mustasukkaisuus ja rahan-ahneus. Kirja on lajityypiltään jännityksen ja seikkailun välimuoto jossa on selkeä juoni ja kirjaa on helppo lukea. Kirjasta parhaiten mieleen jäi kirjan lopussa tapahtuva traaginen kohtaus mikä liittyy siihen miten raha voi sekoittaa ihmisen pään totaallisesti.
Suosittelen kirjaa kaikenikäisille nuorille, jotka tykkäävät lukea jännittäviä kirjoja.

Joonas K. 9A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti