perjantai 31. lokakuuta 2014

Louis Sachar: Paahde, 2001Paahde kertoo tavallisesta koulupojasta Stanley Yelnatsista, jonka suvussa kiertää huono-onni. Koko suku syyttävät siitä Stanleyn kelvoton-kurja-mätämuna-sikavarvas-isoisoisäänsä. Mutta miksi?     
                      
Stanley joutuu aina väärään paikkaan, väärään aikaan. Hän joutui Greenjärven leirille, koska häntä syytettiin varastaneeksi lenkkarit. Greenjärven leiri oli tarkoitettu lapsille ja nuorille, jotka olivat tehneet jotain lain vastaista, esim. varastanut. Leiriläiset joutuvat lapioimaan joka päivä ison kuopan, ja se kestää monta kuukautta. Sen jälkeen poikien pitäisi olla kunnollisia. Stanley saa Greenjärven leiriltä uusia kavereita. Leiriläisillä on omat lempinimensä, jotka ovat hyvin outoja.
                     
 Kirja alkaa Stanleyn kertomisesta. Kun Stanley ja hänen perheensä on esitelty, Stanley lähtee Greenjärven leirille. Leirille on hyvin pitkä matka, ja se on kuivalla aavikolla, jossa ei ole vettä.  Stanleyn eka päivä on leirillä hyvin raskas. Leirin johtaja on ankara, ja epäystävällinen. Stanleyn on aluksi hieman vaikeaa sopeutua leiriläisiin, mutta ajan kanssa hän saa kavereita. Hän saa yhden hieman paremman ystävän, kun toinen karkaa leiriltä, niin Stanley lähtee perään. Pojat joutuvat jännittäviin tempauksiin, ja löytävät jotain, joka on viety aavikolle monta sataa vuotta sitten. Kirjan lopussa Stanley ja Zero joutuvat kuoppaan, jossa on hengenvaarallisia keltatäpläliskoja. Selviävätkö pojat? Onko Stanley syyllinen rikokseen?  Palaavatko pojat leirille? Minkä pojat löytävät?
                        
Paahde-kirja oli mielestäni hyvä. Pidin siitä, että kirjassa piti itse ratkoa juonta. Kirjan kohtaukset selitettiin tarkasti, mutta ei liian tarkasti tai yksityiskohtaisesti. Suosittelen kirjaa niille, jotka tykkäävät ratkoa juonia. Kirja sopii 12–14-vuotiaille.

Alina 7b

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti