maanantai 27. lokakuuta 2014

Louis Sachar: Riskitekijä, 2006

Kirja kertoo 17-vuotiaasta pojasta nimeltä Theodore. Hän on juuri päässyt pois pahojen poikien rangaistusleiriltä, Greenjärven leiriltä ja oli saanut töitä puutarhasuunnittelufirmasta. Theodorea kutsuttiin leirillä Kainaloksi, koska häntä pisti skorpioni leirillä ja hän valitti jatkuvasti kainalonsa kipua. Greenjärvelle hän joutui siitä syystä, että oli joutunut lukiolaisten poikien kampitettavaksi elokuvissa ja Kainalon popcornit olivat lentäneet heidän päälleen. Siitä syntyi tappelu, jonka seurauksena vanhemmat pojat joutuivat sairaalaan. Ei siitä sen enempää, leiristä voit lukea lisää Louis Sacharin kirjasta Paahde.
 
Kainalo on afroamerikkalainen iso nuorimies. Hän näyttää päällepäin pelottavalta ja väkivaltaiselta, mutta todellisuudessa on huomaavainen, hiljainen ja hyväkäytöksinen poika. Kainalon paras ystävä on kehitysvammainen yhdeksänvuotias tyttö naapurista.
 
Muita kirjan sivuhenkilöitä ovat pop-tähti Kaira DeLeon, Kairan manageri, myös Greenjärven rangaistusleirillä ollut Röntgen, etsivä Newberg sekä Kaira DeLeonin henkivartija. Kainalo on tutustunut Röntgeniin Greenjärven leirillä. Röntgen ehdottaa Kainalolle diiliä, josta saisi helppoa rahaa. Kainalo tutustuu pop-tähti Kaira DeLeoniin omituisten sattumien kautta, ja rakastuu häneen. Mihin tahansa Kaira meneekin, seuraa häntä hänen henkivartijansa, jota hän kutsuu Mäntiksi. Manageri eli Kairan äidin aviomies El Genius hoitaa Kairan asioita. Etsivä Newberg selvittää kirjassa kaikenlaisia rikoksia. Kirja on kirjoitettu kaikkitietävän kertojan näkökulmasta.
 
Kun kainalo oli päässyt pois Greenjärven leiriltä, hän päätti olla erityisen varovainen, ettei joutuisi laittomiin töihin tai syytetyksi mistään, mitä hän ei ole tehnyt. Kainalo sai töitä puutarhasuunnittelufirmasta. Eräänä päivänä hänen työmaalleen tuli myös Greenjärven rangaistusleirillä ollut poika. Poika eli Röntgen tuli ehdottamaan Kainalolle, että he voisivat trokata lippuja Kairan keikalle. Kirjan loppupuolella selviää, keneen kannattaa luottaa, ja ketkä ovat huijareita.
 
Pidin kirjasta todella paljon, se oli jännittävästi kerrottu. Suosittelen kirjaa jännityksestä pitäville.

Elina, 7.b

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti