tiistai 23. lokakuuta 2012

Carolyn Keene: Neiti Etsivä ja linnanmuurin arvoitus

Kirja kertoo Paula Drew -nimisestä tytöstä, joka selvittää kaiken laisia arvoituksia ystäviensä Bessin ja Georgen kanssa. Paula on rohkea tyttö, joka ottaa vastaan minkälaisia arvoituksia tahansa. Hän on luonteeltaan päättäväinen, rohkea ja ystävällinen. Yleensä hän ottaa mukaansa ystävänsä Bessin ja Georgen. Bess on vaalea, pitää paljon ostoksilla käymisestä ja ei ole niin hirveän liikunnallinen. Hän on täysin vastakohta serkkunsa Georgen kanssa. George on tumma ja hyvin liikunnallinen. Paulan isä on kuuluisa asianajaja, joka tarjoaa apuaan mielellään hänelle. Dreweillä on myös taloudenhoitaja Hanna, joka on Paulalle hyvin rakas. Paulan oma äiti kuoli Paulan ollessa pieni ja siitä lähtien Hanna on huolehtinut Paulasta ja hänen isästään. Hanna on luonteeltaan huolehtivainen.
Tällä kertaa Paula selvittää linnanmuurin arvoitusta. Juliana Johnson kuuluisa tanssijatar on kadonnut vuosia sitten salaperäisissä oloissa. Jos Julianaa ei löydetä määräaikaan mennessä, hän menettää perintönsä, suuren linnan. Paula tarjoutuu etsimään tuota tanssijaa. Samalla hän tutustuu tanssijan siskoon, rouva Fenimoreen. Paula huomaa tutkiessaan, että linnanmuureihin kätkeytyy salaisuus. Mitenköhän linnan salaisuus liittyy Julianaan ja keitä ovat salaperäiset viholliset, jotka yrittävät estää Neiti Etsivän tutkimuksia? 
Kirjan tyylilaji edustaa jännitystä ja seikkailua, koska Paula seikkailee paljon erilaisissa paikoissa. Kirjan kirjoitustyyli on kirjakieli. Mutta seassa voi olla myös puhekieltä.  
Kirjan sanoma on, että kaiken voi saavuttaa jos vain yrittää. Kirja on kirjoitettu rohkaisemaan nuoria yrittämään. Se viestittää lukijoille myös, että kaikki eivät ole sellaisia kuin ensin näyttävät.  
Kirjan lukukokemus oli mukava. Kirja herätti minussa sellaisen ajatuksen, että kaikki voi olla mahdollista jos vain yrittää. Kirjaan voi uppoutua ainakin tunniksi lukemaan, jos oikein innostuu. Pidin erityisesti kirjassa siitä, että siinä kerrotaan tarkasti yksityiskohdista. En pidä siitä, että kirja voi joskus olla sekava joistakin kohdista, ettei niistä päässyt perille asioista. Joskus siinä saattaa joutua lukemaan uudelleen jos ei tajua sitä.  
Suosittelen kirjaa kaikille jotka pitävät jännityksestä ja seikkailusta. Suosittelen sitä siksi, että se on ainakin ollut minun mieleeni. Kirja on sopivan pitkä ja siinä tapahtuu aina jotain uutta ja jännittävä.  
Noora, 7A