keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Mika Wickström: Hienoosokeria! (1991)

Jalkapallo on tärkeintä elämässä. Koulu ei voisi kiinnostaa tippaakaan. Kirja kertoo 15-vuotiaasta pojasta. Masalle koulu ei merkitse mitään, vaan hän haluaa pelata vain jalkapalloa ja olla kavereidensa kanssa. Jalkapalloa Masa pelaa Tampereella FB-75:ssa. FB pelaa mestis sarjaa ja tänä vuonna he ovat selvinneet 16parhaan joukkoon taistelemaan paikasta SM-sarjassa. Masa jatkaa peruskoulusta lukioon parhaan kaverinsa Peran kanssa. Lukiossa hän joutuu ongelmiin luokanvalvojansa kanssa ja luokanvalvoja Siiri ehdottaa, että Masa siirrettäisiin ammattikouluun huonon lukiomenestyksensä nojalla. Masaa häiritsee myös se, että Siiri kutsuu häntä koko nimellä Martti Harkko. Kuvioihin ilmestyy myös tyttö nimeltä Tiia. Tiia on Masalle elämässä yksi tärkeimpiä asioita ja ei pettäisi häntä ikinä. Oulussa turnauksessa Masa kuitenkin tapaa Sirpan ja siitä muodostuu aika sotku. Masan isä ja äiti ovat eronneet ja asuvat eri asunnoissa. Masalla on sisko Saara joka ei ole vielä edes koulu ikäinen, jota Masa joutuu hoitamaan usein.


Kirjan tyyli ja laji

Kirjassa on paljon jännitettäviä asioita, kuten miten käy kun Tiia kuulee Sirpasta. Oikeaa luokitusta kirjalle ei löydy, joten jännitystä siinä ainakin on. Kirjassa puhutaan kokoajan puhekieltä ja usein Tampereen murretta. Kirja erottuu myös sillä tavalla muista samankaltaisista kirjoista. Kirjassa esiintyy myös hieman keski- ja pohjoispohjalaista murretta, koska Sirpa ja hänen kaverinsa asuvat Oulussa

Kirjan sanoma

Kirjan sanomaa ei ole suoraan sanottu kirjassa ja sen joutui miettimään itse. Kirja antaa ymmärtää, että koulunkäynti on tärkein asia nuorella iällä. Minkäänlaista haukkumista ja syrjimistä kavereiden kanssa olemiseen, harrastuksiin ja tyttö- tai poikaystäviin ei kuitenkaan ole. Masan joukkue hakee paikkaa SM-sarjassa. Tappioista huolimatta joukkue ei luovuta. Sanomaan siis kuuluu se, että pitää yrittää loppuun asti eikä pidä luovuttaa.

Oma arvio

Itse pidin kirjasta, koska aihe oli kiinnostava ja henkilöt olivat samaa ikäluokkaa. Murteista myös pidin, koska Tampereen murre on mielenkiintoista luettavaa ja kuunneltavaa. Kirja sai minut ajattelemaan koulunkäynnin tärkeyttä tämän ikäisenä. Jalkapallo sai mielenkiintoni kirjaa kohtaan heräämään myös. Minulla oli kolme päivää aikaa lukea kirja ja ajattelin, että luen joka päivä 50 sivua. Ensimmäisenä päivänä luin kirjaa 50 sivua seuraavana päivänä luin ensin 50 sivua ja kirja jäi jännittävään kohtaan. Siitä innostuneena luin sitten koko kirjan loppuun samana iltana, koska en pystynyt lopettamaan.

Suositus

Suosittelen kirjaa kaikille jotka ovat kiinnostuneet jalkapallosta. Jos haluaa, että kirjassa on muutakin kuin jalkapallo niin Hienoosokeria on loistava valinta.

Leevi, 9. luokka

1 kommentti: