keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Raili Mikkanen: Koukussa (1997)Kirja kertoo Sannan elämästä 6-vuotiaasta 20-vuotiaaseen asti. Hän oli aina halunnut olla kovan tytön maineessa. Hän veti ensimmäiset känninsä jo 12-vuotiaana pelkästä näyttämisen halusta. Yläasteella Sannan luokalle tuli uusi tyttö, Titta josta tuli Sannan paras kaveri. Sittemmin tyttöjä ei paljon koulussa näkynyt.

Yläasteen jälkeen Sanna ja Titta menivät vuodeksi Englantiin kielikurssille. Sen jälkeen Sanna lähti vuodeksi Yhdysvaltoihin, jossa hän oppi käyttämään marihuanaa. Suomeen palattuaan Sanna muutti yhteen huumebisneksissä mukana olevan Jonen kanssa. Samalla Sanna kirjoitti ylioppilaaksi. Sanna aloitti huumeiden käytön ja pian hän nousikin jo käyttäjäpiirien arvoasteikossa pykälän ylöspäin: hän oppi piikittämään itseään.

Jone joutui puoleksi vuodeksi vankilaan ja Sanna ystävystyi Riston kanssa. Sanna tuli raskaaksi ja yritti olla käyttämättä huumeita raskausaikana, mutta ei pystynyt. Lapsen synnyttyä Sannan vanhemmat hoitivat lasta, koska Sanna oli huumeriippuvainen eikä kyennyt siihen itse. Sannalla oli vaihtoehdot vähissä: kuolema tai Kiskon huumevieroitusklinikka. Sanna meni Kiskoon ainoastaan lapsensa takia.

Kirjan vuorosanoissa käytetään puhekieltä ja osittain myös slangia. Kirjan tärkein sanoma ja opetus lienee selvä. Huumeisiin ei pidä sotkeentua! Tämän kirjan lukemisen myötä ymmärsin itse, että monen lähimmäisen ja etenkin oma elämä menee pilalle jos alkaa käyttää huumeita. Kirja oli lukukokemuksena omaperäinen, mutta samalla myös mielenkiintoinen koska pääsi ”tutustumaan” ihmisen elämään, joka käyttää huumeita.

Suosittelisin kirjaa lähes kaikille, koska tämän kirjan lukemisen myötä ymmärtää miten vaarallisia huumeet ovat. Varsinkin sellaiset, jotka ovat harkinneet tai jopa käyttäneet huumeita, LUKEKAA IHMEESSÄ!!

Jami, 9. luokka