perjantai 5. lokakuuta 2012

Randa Abdel Fattah: Näyttääkö pääni tässä isolta? (2005)Kirja kertoo lukiolaisesta Amal-nimisestä tytöstä, joka on muslimi ja hänen uskontoonsa kuuluu naisten käyttävän huivia, hijabia päässä joka päiväisesti. Amal miettii kirjassa alkaisiko hän käyttää huivia ja kestäisikö hän kaikkien nuorten ja tuttujen negatiiviset mielipiteet. Kirjassa Amalilla on ihastus Adam, jonka kanssa hän alkaa ystävystyä kunnolla ja alkaa viettää aikaa hänen kanssaan. Kirja oli Australiassa vuonna 2006 parhain nuortenkirja.

Amal on normaali tyttö, joka asuu perheensä kanssa Australiassa ja käy lukiota. Hänellä on paljon kavereita ja vapaa- ajalla hän tekee normaaleja asioita mitä työt yleensä tekevätkin, lukee Cosmoa ja katselee Frendejä. Lukiossa Amalin ystäviä ovat Eileen ja Simeone, joidenka kanssa hän jakaa salaisuuksia ja juoruilevat pojista. Amalin luokalla on pari kiusaajaa, jotka haukkuvat kaikkia vastaan tulevia. Amal ja hänen ystävänsä Eileen ja Simeone vihaavat kiusaajia yli kaiken. Amalin vanhemmat ovat hyvä ammattisija. Kirjassa äitiä kuvataan hyvin puhtaana ja energisenä ihmisenä ja hänen isäänsä hassuna ja vitsailevana. Amlilla on paljon sukulaisia, jotka käyvät välillä illastamassa heillä ja joskus he käyvät myös sukulaisillansa.

Kirjan on realistinen nuortenkirja. Kirjassa puhutaan puhekieltä ja kirjakieltä, koska kirjan kertojana on itse päähenkilö. Joissakin kohti kirjaa puhuu henkilö, joka ei kuulu kirjaan. Kirjan kertoja on selostanut kirjaa tarkasti ja hyvin.

Kirja on tarkoitettu nuorille. Omasta mielestäni kirjan tärkein ajatus on päähenkilö, joka yrittää pysytellä vahvana, koska hän on niin aito ja osaa pyyhkäistä kaiken negatiivisen pois kun hän itse haluaa. Sen takia tämä kirjakin on kirjoitettu, että siitä saa vähän oppia esimerkiksi muslimin uskonnosta ja siitä että ketään ei saa syrjiä tai kiusata henkilön uskonnon tai ulkonäön takia. Minulle tuli itselleni sellainen kuva kirjasta että sen avulla halutaan osoittaa lukijalle sitä että kaikkien kaveri täytyy olla vaikka onkin ehkä erilainen.

Kirja oli mahtava lukukokemus. Aluksi kun sain kirjan, minua ei kiinnostanut se ollenkaan. Se näytti kauhean pitkältä ja tylsältä. Luin aluksi ensimmäisen sivun ja se ei houkutellut minua lainkaan. Nyt kun oli pakko lukea jokin kirja koulussa, halusin valikoida oman kirjan luettavaksi kotoa ja ajattelin että minä luen nyt Näyttääkö pääni isolta? kirjan. Heti kun olin saanut luettu ensimmäiset kolme kappaletta, se koukutti minut aivan täysin kirjan uumeniin ja minulle tuli olo että oli ihan pakko lukea sitä enemmän ja enemmän. Kirjaa lukiessa pääsin kirjan päähenkilön maailmaan ja kirjaa oli helppo lukea sen jälkeen. Lukemista ei voinut lopettaa. Kirja on mielenkiintoinen ja kirjassa tapahtuu jatkuvasti jotain. Pidin eniten itse päähenkilöstä kun hän on todella aito ja osasi kertoa elämästään ja murheistaan hyvin.

Näyttääkö pääni tässä isolta? kirjaa suosittelisin enimmäkseen tytöille jotka olisivat samaa ikäluokkaa kanssani, koska se sopii teini- ikäisille tytöille hyvin, koska se kertoo juurikin teini- ikäisen tytön elämästä ja murheista. Kirja vaikuttakin omasta mielestäni enemmän tyttöjen kirjalta kuin poikien. Pojat eivät välttämättä kiinnostu kirjasta kovinkaan paljoa, mutta totta kai pojatkin voivat lukea sen. Pidin itse kirjasta todella paljon ja nautin hyvin paljon luku kokemuksestani! Voisin vaikka lukea kirjan uudestaankin. 

Janina, 9. luokka