keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Ronald Dahl: Jali ja suklaatehdas (2005)Kirja kertoo Jalista ja Vonkan suklaa tehtaasta. Jali on köyhä poika joka asuu kaupunginlaidalla rämässä talossa vanhempiensa ja iso vanhempiensa kanssa. Vonkan tehdas on maailman suurin suklaa tehdas joka tekee suklaata kaikkialle maailmaan.
Kirjan henkilöitä ovat Jali, jalin isä, jalin äiti, jalin iso isät, isoäidit, Villi Vonkka, Aukusti, Marina, Orvokki ja Ari.. Jali on kirjan päähenkilö. Hän on 11-vuotias. Syntymä päivänään hän saa yhden levyn suklaata. Jalin isä on töissä hammastahna tehtaalla laittamassa hammastahna purkkien korkkeja kiinni. Jalin äiti ei tee töitä vaan hoitaa isovanhempia kotona. Isovanhempia ovat iso isä Justus, iso isä Eetu, iso äiti Justiina ja iso äiti Elviira. Jalin isovanhemmat eivät tee juuri mitään he makaavat sängyssä ja kertovat jalille tarinoita. Villi Vonkka tekee työkseen suklaata, hänellä on maailman suurin suklaatehdas, joka vie suklaata maailman joka kolkkaan. Aukusti on lihava poika joka on hulluna suklaaseen. Marinan isä on rikas joten hän saa lähestulkoon kaiken mitä haluaa. Orvokki syö paljon purkkaa ja yleensä pitkän aikaa yhtä ja samaa purkkaa. Ari on pieni poika joka katsoo tv:tä ainakun voi.
Aluksi vähän ennen Jalin syntymä päivää lehdessä oli ilmoitus kultaisista pääsy lipuista joilla pääsi päiväksi Vonkan suklaa tehtaaseen. Ensimmäinen joka saa kultaisen pääsy lipun on Aukusti, joka syö paljon suklaata. Toinen joka sai kultaisen pääsylipun oli Marina, jonka isä on rikas, minkä takia hän saa läheskaiken mitä hän haluaa. Orvokki oli kolmas joka sai pääsylipun ja hänen jälkeen sä pääsylipun sai Ari. Viimeisen pääsylipun sai Jali. Kun koitti päivä jolloin mentiin Vonkan suklaa tehtaaseen niin tehtaan porteilla oli paljon ihmisiä katsomassa tapahtumaa. Tehtaassa lapset huoltajineen kiertelivät eri tehdassaleissa. Joillekkin lapsista tuli vähän ongelmia ja viimeinen lapsista sai koko suklaatehtaan omakseen.
Kirjan laji on fantasia, koska siellä on pieniä ihmisiä ja kaiken laisia erilaisia outoja laitteita. Kirjan tyyli on kirjakieltä. siinä ei ollut mitään outoja sanoja.
kirjan sanoma oli se, että kannattaa noudattaa ohjeita ja olla rauhassa oudoissa paikoissa.
Minun mielestäni kirja oli ihan ok. Siinä oli joitakin hyviä kohtia, mutta siinä oli myös huonompiakin kohtia.
Suosittelen kirjaa niille jotka pitävät fantasia kirjoista.
Juhani, 9. luokka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti