tiistai 2. lokakuuta 2012

Jorma Kurvinen: Susikoira Roi ja seikkailu saaristossa (1979)



Kirja seikkailusta ja ystävyydestä. Kirja kertoo Susikoira Roista ja hänen omistajastaan Tomista, joiden ajatuksena oli lähteä muutamaksi viikoksi serkkujensa huvilalle saaristoon. Tomin serkkujen piti myös tulla huvilalle, mutta he peruivatkin reissun yllättäen, koska lähtivät käymään Tukholmassa. Tomi ei kertonut vanhemmilleen, etteivät serkut lähtisivätkään hänen kanssaan, jotta hän silti pääsisi saaristoon.
 Matkalla saareen, jossa serkkujen huvila sijaitsi Tomi tapasi Raskin, joka halusi heti ajaa Tomin ja Roin pois saaristosta. Saariston muutkaan asukkaat eivät pitäneet siitä että Tomi ja Roi asuivat huvilalla. Tomi ja Roi jäivät kuitenkin asumaan saareen. Raskilla oli poika Rauno, jonka kanssa Tomi pian ystävystyi.

Ensimmäisenä yönä huvilalla Tomin ja Roin nukkuessa alkoi ovelta kuulua kolistelua ja pian järveltä moottoriveneen ääni. Samanlaisia hiippareita liikkui muinakin öinä. Joku halusi pelotella heidät pois. Näitä tapahtumia Tomi alkoi selvittää ja sai avukseen Raunon. Öisten tapahtumien lisäksi kalaverkkoja alkaa katoilla, Raskin sikalasta kuolee emakkosika, kanoja alkaa kuolla ja naapurin huvilasta varastetaan pöytähopeita. Ja kaikista näistä tapahtumista syytetään Tomia ja Roita. Tomi alkaa selvittämään mitä saarella tapahtuu ja puhdistamaan mainettaan yhdessä Roin ja Raunon kanssa.

Kirjan päähenkilöitä ovat Susikoira Roi ja yläkoululainen Tomi. Kirjassa tärkeässä osassa ovat Raski ja Rauno. Mölsä ja Kari ovat Tomin tuttuja, joihin hän tutustuu jo matkalla saaristoon. Myös Tomin serkut Jaska ja Paul ovat kirjassa tärkeässä osassa.
Sivuhenkilöitä ovat Raunon sisarukset, kauppias, poliisit, Hilja-muori, ja Tomin vanhemmat.

Lukukokemuksena kirja oli mielenkiintoinen. Kirja herätti ristiriitaisia ajatuksia, koska toisaalta kirjan halusi lukea loppuun ja saada selville kuka on kaiken tapahtuneen takana. Toisaalta taas kirjassa oli myös kohtia jotka olivat aika pitkäveteisiä ja tylsiä. Kirja kuuluu lajityypiltään seikkailukirjoihin, mutta siinä käsitellään myös paljon ystävyyssuhteita. Suosittelen kirjaa kaikille seikkailuista pitäville lukijoille.