tiistai 2. lokakuuta 2012

Katja Alm; Keijuleikki (2011)

Keijuleikki on tarina ihmissuhteista, ihmisten erilaisuudesta, jännityskirjan muodossa. Kirjan aihe on nuorten aikuisten ikävät ja katkeratkin lapsuusmuistot. Kirjassa käsitellään myös ihastumista ja rakastumista.

Kirjan päähenkilöinä ovat Teijo Yletyinen ja Mimosa Kopra. Teijo työskentelee poliisikonstaapelina ja tutkii erästä murhatapausta. Teijo asuu vanhempiensa luona vaikka hän onkin jo 30 vuotias. Teijo käy paljon kuntosalilla, on hyvässä kunnossa ja on jokaisen naisen makuun. Intohimona hänellä on kuitenkin korvapuustit ja kahvi. Teijo saa selville äitinsä synkän salaisuuden, joka liittyy hänen itseensä..

Mimosa Kopra on lapsena ja vähän aikuisena huonosti kohdeltu alkoholisti äidin tytär. Mimosa on tukityöllistettynä kaupungin yhteiskuntapalvelupisteessä. Hän on valtavan ihastunut poliisikonstaapeli Teijo Yletyiseen. Mimosa on ”salapoliisin” hommissa, koska Teijo pyysi häntä tarkastelemaan Lilit Happosen tekemisiä.

Lilit Happonen työskentelee vakituisena työntekijänä saman yhteiskuntapalvelupisteen tiskin takana kuin Mimosa. Lilitin veljen tyttärellä Anne Sorvistolla on iso rooli kirjassa.

Kirjan tarina alkaa itsemurhaksi lavastetusta murhasta. Teijo saa tehtäväkseen selvittää murhan. Tutkimuksen alussa ei löydetä minkäänlaisia johtolankoja. Teijo päätti lähteä murhatun naisen työpaikalle kuulustelemaan muita työntekijöitä. Siellä hänellä heräsi epäilys Lilit Happosta kohtaan. Teijo on ihastunut Mimosa Kopraan joka työskentelee samalla työpaikalla epäilyttävästi käyttäytyvän Lilitin kanssa. Tästä Teijo sai hyvän syyn tutustua Mimosaan pyytämällä häntä seuraamaan Lilitin tekemisiä. Ensimmäistä selvittämätöntä murhaa seuraa toinen murha. Tästä Lilit Happonen on surusta suunniltaan. Mimosa ja Teijo käyvät muutaman kerran ulkona yhdessä, ovat toisistaan hyvin kiinnostuneita, mutta seurustelu ei etene. Kirjan loppu on dramaattinen, jännittävä ja yllättävä.

Kirjan lajityyppi on jännitys ja kirjassa käytetään puhekieltä. Kirjasta nousi vahvasti esille se kuinka toiset ihmisen kuvittelevat olevansa parempia kuin toiset. Kirjailija on halunnut luultavastikin tuoda esille rehellisyyttä ihmissuhteissa ja muiden kunnioittamista koulutuksesta ja työpaikasta huolimatta.

Lukukokemuksena kirja oli erittäin mielenkiintoinen ja mukaansa tempaava. Kirjassa kerrottiin monista ihmisistä samanaikaisesti mikä vaikeutti juonen seuraamista. Kirjan lopussa viimeisillä sivuilla oli tapahtumia liikaa. Kirjaan ei voi lopun tapahtumien vuoksi kirjoittaa jatko – osaa. 

Kirjaa suosittelen kaikille, jotka pitävät jännitys/murha kirjallisuudesta romantiikkaa unohtamatta. Kirjassa oli paljon tapahtumia, joten kirjan lukeminen kannattaa.