perjantai 15. huhtikuuta 2016

Elena Mady, Vaihdokas 2015Kirja kertoo vierailijasta muiden kehossa, vaihdokkaasta, aave-elämästä, joka päättyi liian varhain, tarina ulkokuoren alle haudatusta salaisuudesta. Eräänä aamuna vaihdokas herää nuoren ja hohdokkaan Sara "Alex" Winterin kehossa. Hän pysyisi mieluummin kuolleena kuin  eläisi toisten kehoissa. Kirja on saanut nimensä päähenkilöstä. Hän on vaihdokas, siirtyy kuolleesta jonkun toisen ihmisen kehoon, ja sieltä pois hyppäämällä. 
      
Alex on, tai siis oli, todella hyvä koulussa ja fysiikkaa hän rakasti. Vaatteet eivät olleet kirppistä nähneetkään ja hänellä oli Kissa niminen kissa. Alex oli juuri muuttanut perheensä kanssa, mikä helpotti vaihdokkaan elämää täällä. Hänen elämänsä alkoi kuitenkin vaikeasti, sillä edessä oli Saran vanhempien hautajaiset ja poliisikuulusteluita onnettomuuden takia. Alex kuitenkin män kaiken kauheuden keskellä tutustuu komeaan, eläinlääkärin poikaan, Jesseen, ja rakastuu. 
    
  Kehon vanhemmat menehtyivät auto-onnettomuudessa ja Alexista tuli huolehtimaan hänen tätinsä Laura. Täti yrittää parhaansa mukaan auttaa Alexia, ja yrittää pitää surunsa poissa Alexilta, mutta sen näkee hänen synkistä silmistään. Täti järjesti hautajaisia ja auttoi Alexia minkä pystyi omien kiireidensä keskellä. 
     
 Kirja alkaa eräästä aamusta, jolloin vaihdokas huomaa heräävänsä nuoren Sara Winterin kehossa tietämättä tämän tytön elämästä mitään. Huoneeseen astuu hätääntynyt nainen, joka paljastuu Alexin tädiksi. Siitä pikkuhiljaa vaihdokas tutustuu kehoonsa ja pyrkii välttelemään lähikontakteja muiden ihmisten kanssa, mutta tutustuu kuitenkin Jesseen. Heidän välillä tuntuu olevan jotakin, tai ainakin vaihdokas haluaa tuntea niin. 
   
   Kirja sijoittuu kesäloman loppupuolelle ja syksyn alkuun, koska päähenkilö kertoo lomasta sekä hän menee kouluun ensimmäisenä koulupäivänä. Alex asuu kotona tätinsä kanssa, koska hänen vanhempansa ovat kuolleet. 
  
    Tämä kirja edustaa fantasiakirjallisuutta. Siinä on myös paljon todellisuutta esim. ympäristö ja ihmiset ovat todellisia ja asiat tapahtuvat niin kuin ne voisivat tapahtua oikeastikin. Kirjan tunnistaa kuitenkin fantasiaksi, koska vaihdokasta ei ole olemassa, joka vaeltaisi kehosta toiseen tämän kuoltua. Kirjassa kuvataan paljon Alexia, hänen kissaansa, muita ihmisiä sekä Alexin perheen taloa ja niistä kerrotaan myös melko paljon. Tapahtumat ovat uskottavia muuten kuin, että Alexin kehossa on vaihdokas. Kirjan kieli on suurimmaksi osaksi kirjakieltä, mutta henkilöiden puhe on kirjoitettu puhekielellä. 
    
  Kirja käsittelee pohjimmiltaan vaihdokkaan sopeutumista Alexin kehoon ja koko elämään. Keskeisin ongelma on vaihdokkaan joutuminen muiden ihmisten kehoon tahtomattaan ja sillä halutaan kertoa, että ihmisellä on mahdollisuus uuteen yritykseen. 
     
 Kirja on mielestäni hyvin luotu ja sitä on mukava lukea. Se herättää ajatuksen uudesta mahdollisuudesta ja saa miettimään, millaista olisi olla itse vaihdokkaana. Kirjasta jäi parhaiten mieleen se, kun vaihdokas yritti saada kiinni omasta entisestä elämästään. Pidin todella paljon kirjan tyylistä ja siitä, miten kirja on suunniteltu ja luotu. 
    
  Suosittelen kirjaa kaiken ikäisille, koska päähenkilöön voi samaistua, vaikka olisi minkä ikäinen ja tapahtumat on tehty kiinnostavaksi kaiken ikäisille. Kirjassa on salaperäisyyttä mielenkiintoisesti ja samalla se on todellinen tarina.

Pihla 8B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti