perjantai 15. huhtikuuta 2016

Suzanne Collins, Nälkäpeli (2008)


Luonnonkatastrofit nielivät suuren osan Pohjois-Amerikasta. Loput hävitti jäljelle jääneestä ruoasta käyty sota. Raunioista syntyi Panem, joka koostui alun perin pääkaupungista Capitolista ja kolmestatoista vyöhykkeestä. Maan kansalaiset nousivat kapinaan hallitsijoitaan vastaan, mutta hävisivät taistelun. Sen seurauksena kolmastoista vyöhyke tuhottiin ja kapinoitsijoiden rangaistukseksi kehitettiin Nälkäpeli. Siinä jokaiselta vyöhykkeeltä yksi tyttö ja yksi poika lähetetään valtavalle areenalle taistelemaan hengestään. Viimeinen hengissä selviytyjä on voittaja. 

16- vuotias Katniss Everdeen uhrautuu peliin arvan langetessa hänen rakkaan sisarensa Primin kohdalle. Peeta Mellark on vyöhykkeen 12 toinen Nälkäpeliin arvottu osallistuja. He saavat hyvästellä perheensä, jonka jälkeen heidät viedään pääkaupunkiin Capitoliin harjoittamaan taitojaan. Nälkäpeli alkaa. Osa kilpailijoista on jo sopinut liittoja harjoittelupäivien aikana. Myös Peeta on Katnissin yllätykseksi liittoutunut 1. vyöhykkeen ammattilaisten kanssa. Näin ollen Katniss on yksin. Erilaisten tapahtumien kautta hän tapaa vyöhykkeen 11 pienen ja avuttoman oloisen tytön, Ruen. Tytöt liittoutuvat alkavat toteuttamaan "jengin" ruokavaraston räjäyttämistä. Hetkestä, jolloin tyttöjen tiet erkanevat alkaa todellinen ja tunteellinen taistelu voitosta. Kuinka käy Nälkäpelissä, jonka sääntöjä EI ole tehty rikottaviksi? 

16- vuotias Katniss Everdeen elää 12. vyöhykkeellä äitinsä ja pikkusiskonsa Primin kanssa. Katniss on lujatahtoinen, päämäärätietoinen ja fiksu tyttö. Isä on kuollut vuosia sitten kaivosonnettomuudessa ja perheen olot ovat köyhät. Yhdessä ystävänsä Galen kanssa, Katniss käy metsästämässä salaa Capitolilta, ja elättää perheensä niin.  

Peeta Mellark on 16- vuotias vyöhykkeen 12 poikatribuutti eli osallistuja Nälkäpeliin. Hän on leipurin poika ja asuu kaupungin parempiosaisten puolella. Peeta on jo pitkään ollut ihastunut Katnissiin. Haastattelussa hän myöntää rakastavansa Katnissia, ja se onkin heidän aseensa kohti voittoa. Mielestäni Peeta on todella sympaattinen hahmo. Hän ei ehkä ole yhtä fiksu kuin Katniss, mutta kyllä häneltäkin älliä löytyy. 
Haymitch Abernathy on vyöhykkeen 12 ainoa Nälkäpelin voittajatribuutti, joka on vielä elossa. Hän auttaa Katnissia ja Peetaa valmistautumaan peliin. Haymitch ja Katniss eivät tule kauhean hyvin toimeen, mutta silti Haymitch opastaa tytön peliin hyvin. Haymitch on voittonsa jälkeen langennut viinaan, ja kirjan alussa hänet kuvataan melkoisena juoppona. Kirjan edetessä ja Nälkäpelin alkaessa hän kuitenkin keskittyy oleelliseen eli peliin. 

Kirjan lajityyppi on tieteiskirjallisuus eli scifi. Se ilmenee siinä, että kirja sijoittuu tulevaisuuden maailmaan, jossa yhteiskunta on jakautunut selkeään arvojärjestykseen. Kirja sisälsi myös sopivasti toimintaa ja jännitystä. Kirja kerrotaan Katnissin näkövinkkelistä, joten osa asioista jäi arvoitukseksi. Tapahtumat ovat mielikuvituksellisia ja suurilta osin uskottavia. Kirjassa eletään kuitenkin vahvassa tulevaisuuden maailmassa, joten joitakin kohtauksia on vaikea uskoa tapahtuvan varsinkaan tässä maailmassa. Kirjan kuvailu ja kieli olivat sujuvaa ja ymmärrettävää. 

Mielestäni kirja oli todella hyvä! Se oli syvimmiltään koskettava ja muutenkin tunnerikas kirja. Se tempaisi minut mukaansa, enkä malttanut lopettaa lukemista. Kirja on kerrottu Katnissin näkökulmasta ja pystyin samaistumaan häneen täysin. Suosittelisin kirjaa yli 12- vuotiaille, sillä jotkut kirjan kohtauksista saattavat olla liian raakoja sitä nuoremmille. Kirja sopii sekä tytöille että pojille.  

Jenna K. 8B               

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti