perjantai 15. huhtikuuta 2016

Kerstin Gier, Rubiininpuna, 2009


 Luin Kerstin Gierin kirjoittaman kirjan Rubiininpuna. Kirja kertoo tytöstä, jonka suvussa kulkee aikamatkaajan geeni. Kirjan nimi Rubiininpuna johtuu siitä, että jokainen aikamatkaaja on jokin kivi. Gwebdolyn on rubiini. Gwendolyn on tuiki tavallinen lontoolaistyttö. Hän käy koulua, tekee teineille normaaleja asioita ja elää ihan tavallista elämää. Päähenkilö on rauhallinen ja välittävä  ihminen. Hänen perheessään on kuitenkin paljon salaisuuksia. Gwendolynin suvussa nimittäin kulkee aikamatkaajan geeni, joka periytyy sukupolvesta toiseen.   
Ensin kirjassa kerrotaan perheestä, joka asuu isossa talossa. Heidän suvussaan kulkee aikamatkaajan geeni, joka periytyy ihmiselle, joka syntyy tiettynä päivänä. Kaikki luulevat, että geeni on Gwendolynin kauniilla serkullaan Charlotella, joka on koko ikänsä valmistautunut tuleviin aikamatkoihin. Sitten Gwendolyn tekee ensimmäisen hallitsemattoman aikamatkansa... Selviää, että myös Gwendolyn on syntynyt mysteeripäivänä. Ainoa, joka tiesi tästä on Grace, Gwendolynin äiti. Hän ei kuitenkaan kertonut siitä kenellekään, koska halusi varjella Gwendolynia. Tarina jatkuu siten, että Gwendolyn jatkaa tällä kertaa hallittua aikamatkailua  Gideonin kanssa, joka pystyy Gwendolynin tavoin matkustaa ajassa. Gwendolynin on vaikeaa sopeutua uuteen elämään, sillä nykyään aika ei riitä mihinkään muuhun, kuin kouluun ja aikamatkailuun.Hänen on myös vaikea matkustaa ajassa , sillä hänelle ei oltu ennen kerrottu, eikä opetettu mitään. Onneksi Gwendolynin tukena on hänen ystävänsä Leslie, jota kiinnostaa aikamatkailu ja salaisuudet ja joka auttaa Gwendolynia selviämän tästä kaikesta.  

Kirjan henkilöt ovat keskenään todella erilaiset, he reagoivat asioihin erilailla, toimivat eri tavoilla ja  kaikilla on omat ajatukset ja ideat. Garce vaikuttaa ihan tavalliselta äidiltä, mutta kirjan aikana selviää, että hänellä on paljon salaisuuksia ja muistoja, jotka vaikuttavat hänen tekoihinsa. Gwendolyn muuttuu kirjan aikana rohkeammaksi ja seikkailuhaluisemmaksi. Gideon vaikuttaa ensiksi ylimieliseltä egoistiltä , mutta kirjan aikana hän muuttuu ystävälliseksi ja välittäväksi. Kirjassa on aika vähän negatiivisia henkilöitä. Näkökulmasta riippuen, kaikki ovat sekä negatiivisia, että positiivisia hahmoja Eniten pidin Lesliestä, koska hän on rohkea ja tosiystävä. Hän tuo kirjan teeman hyvin esille. 
Kirja sijoittuu nykyaikaan ja menneisyyteen. Tarkasti menneisyyden ajankohtia ei aina kerrottu, koska kirjan henkilötkään eivät tiedä sitä. Kirjassa kerrotaan suoraan, että koska ollaan nykyajassa ja koska menneisyydessä.  Tapahtumapaikkoja on monia, sillä kirjan henkilöt siirtyvät usein paikasta toiseen, sekä nykypäivänä, että menneisyydessä. Useimmiten asioita tapahtuu kuitenkin Gwendolynin kotona, sekä Templessä, jossa kronografi sijaitsee. Kronografi on laite, jonka avulla pystytään tekemään hallittuja aikamatkoja. 
Kirjan lajityyppi on fantasia. Kirjan tunnistaa fantasiakirjaksi, sillä todellisuudessa aikamatkailu ei ole mahdollista (vielä!). Kirjan tapahtumat ovat kuitenkin tosi uskottavia, sillä kirjassa käsitellään aika paljon nykyaikaa ja tavallista arkielämää. Kirjan kieli on kiinnostavaa ja sanavalinnat keskenään erilaiset, mikä tekee kirjasta täyteläisen. Vertauskuvat ovat omalaatuiset, sopivat hyvin kirjan tyyliin, mutta myös selkeät ja ymmärrettävät. 
Pohjimmiltaan kirja käsittelee ystävyyttä, toisten auttamista ja yhdessä selviytymistä vaikeistakin tilanteista. Kirja haluaa osoittaa, että ei voi koskaan olla varma omasta tulevaisuudesta ja että elämässä voi tapahtua yllättäviä käännekohtia, joihin ei voi varautua. Siksi on tärkeää, että on ystäviä, jotka voi tulla avuksi hetkellä minkä hyvänsä. 

Tämä oli elämäni ensimmäinen fantasiakirja, jonka luin kannesta kanteen.En tykännyt fantasiakirjoista. Enkä halunnut lukea fantasiakirjaa. Rubiininpunaa lukiessani tajusin, että tämä ei olekaan tyypillinen fantasakirja, jossa omituiset möröt taistelevat keskenään. Kirja osoittautui mielenkiintoiseksi kirjaksi, josta fantasiakirjan tekee aikamatkailuaihe, joka olikin minusta mielenkiintoinen. Kirjan alkutilannetta kuvailtiin hetken ja käännekohta tuli yllättäen. Kirjan juoni eteni hitaasti ja yksityiskohtaisesti eteenpäin, eikä varsinaista lopetusta kirjassa ollut. Kirja loppuu kesken juonen ja jättää paljon aukkokohtia. Siitä en pitänyt, mutta se on ihan ymmärrettävää, sillä tämä kirjaa aloittaa trilogian. Kirja herätti minussa ehkä vähän jännitystä ja sääliä kirjan henkilöitä kohtaan. Muuten tuntemukset olivat positiiviset ja saivat minut hyvälle tuulelle.  
Suosittelen kirjaa ihmisille, jotka tykkäävät salaisuuksista ja mysteereistä, sekä aikamatkailuun liittyvistä asioista. Lisäksi kirjassa oli paljon ihmissuhdeasioita. Tästä kirjasta on mielestäni hyvä aloitta fantasiakirjallisuuteen tutustumisen, jos ei vaikka pidä fantasiakirjoista.

Alina K. 8B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti