perjantai 15. huhtikuuta 2016

Veronica Roth – Outolintu (alkuperäinen:2011 suomennos:2014)

Kirja kertoo 16-vuotiaasta Beatrice " Tris Priorista, joka  on tärkeän valinnan edessä. Hänen täytyy päättää mihin osastoon hän haluaa mennä loppu elämäkseen. Osastoja on viisi Sopuisat ( ystävällisyys), Uskaliaat (rohkeus), Rehdit (rehellisyys), Terävät (älykkyys) ja Vaatimattomat ( epäitsekkyys) . Ennen valintaa kaikki käyvät taipumistestissä, joka kertoo mihin osastoon sopisi, mutta lopullisen valinnan teet sinä itse. Ihmisistä joiden testin tulos on epäselvä eli henkilöllä on taipumuksia useaan osastoon  käytetään nimitystä divergent eli outolintu, josta kirja on saanut nimensä. Tätä ominaisuutta kuitenkin pitää salata, jos haluaa pysyä hengissä. 
    Tris on täyttänyt juuri kuusitoista ja joutuu tekemään vaikean valinnan jääkö vanhempiensa luokse Vaatimattomaan vai lähteekö johonkin muuhun osastoon. Tris on divergentti eli outolintu, joten hän sopisi kaikkiin osastoihin, mutta hän päättää valita Uskaliaat. Uskaliaissa on useita eri tehtäviä, joista on selviydyttävä esim. Oman pelkomaiseman kohtaaminen, ampuminen ja tappeleminen toistensa kanssa. Vain parhaimmat pääsevät uskaliaaseen ja loput joutuvat osattomiksi. Trsin kouluttajan Neljän ja Trisin välillä kipinöi alusta asti. Trisin vaikeudet alkavat, kun Tris selviää oman pelkomaisemansa lävitse reilusti vähemmässä ajassa, kun muut, koska hän divergentti. Jeanine, joka on Terävien johtaja ja hänen apurinsa Eric, joka on yksi uskaliaitten johtajista huolestuvat siitä ja alkavat epäillä. Paljastuuko Trsin salaisuus vai pysyykö se salassa ja hän voi elää ihan normaalia elämää Uskaliaissa? 
         Kirja sijoittuu synkkään  tulevaisuuden kuvaan, jossa kaikki on jaettu viiteen osastoon luonnetyyppiensä mukaan. Aluetta johon ihmiset on ahdettu kiertää korkea aita.Harva tietää mitä aidan toisella puolella ja minkälaista elämä siellä on? Ympäristö aitojen sisäpuolella on yksinkertaista, joten siinä ei ole paljon kuvailemista, koska kaikki ovat betonin peitossa. 

     Tris on ujo ja hiljainen, mutta kirjan lopussa Trisin oikea luonne tulee esiin. Christina on Trisin ystävä, joka on räväkkä ja suorapuheinen.Neljä on Trisin kouluttaja, joka on salamyhkäinen ja rohkea. Will on Trsin ystävä myöskin, hän luulee olevansa kaikkitietävä. Peter on Trisin " vihollinen" . Hän on suorapuheinen ja luulee olevansa kaikkia parempi. Eric, joka on Trisin toinen kouluttaja on ilkeä ja armoton. Jeanine on jämäkkä ja itsekäs. Trisin äiti oli ennen Uskaliaissa, mutta päätti vaihtaa Vaatimattomaan, joten hän on sisimmiltään rohkea ja tarmokas, mutta ulospäin hänestä näkee vain kuinka ystävällinen ja epäitsekäs hän on. Trisin isä on syyttelevä, mutta silti epäitsekäs. Albert" Al" oli Trisin  kaveri, hän oli lempeä jättiläinen.   
      Eniten kirjassa pidin siitä kuinka Tris muuttui luonteeltaan parempaan suuntaan, että kirjan loppuvaiheessa hän uskalsi jo sano vastaan jopa omalle isälleen, vaikka alussa se tuntui Trisistä mahdottomalta. Kirjassa on sopivasti sekä pahoja, että hyviäkin henkilöitä. Henkilöt tuntuvat kirjassa todellisilta, koska heitä kuvaillaan ajatuksiltaan, luonteiltaan, toiminnaltaan ja ulkonäöiltään uskottavasti  ja heihin on helppo samaistua. 

     Pohjimmiltaan kirja kertoo  erilaisuudesta, mutta myös ystävyydestä esim. Tris ystävystyi Christinan kanssa, vaikka he ovat täysin erilaisia, he voivat silti olla ystäviä. Kirja osoittaa sekä on hyvä merkki siitä, että ei tarvitse olla samanlainen, kuin muut, mutta kirjassa silti on jaettu kaikki samanlaiset luonnetyypit samoihin osastoihin ja kaikkien samalla osastolla olevien pitää käyttäytyä samalailla , joten siinä kirjan kirjoittaja on toiminut oudosti, mutta minusta se jotenkin sopii siihen. Kirjan ongelma on ,että kaikki elävät tietynlaista elämää eri osastoissa ja kaikki ovat jämähtäneet siihen elämän tyyliin eivätkä osaa kuvitella elämää erilaisena. 

       Kirja edustaa scifiä, eikä kirjassa ole minun mielestäni muiden lajityyppien piirteitä. Kirjan lajityyppi oli helppo tunnistaa, koska kirja kertoo tulevaisuudesta.Kirjan tapahtumat vaikuttavat todelliselta, koska sellaista voi tapahtua tulevaisuudessa kuka sen tietää ja kirjassa puhuttiin puhekieltä, mutta sitten taas mielikuvitukselta, koska se ei ole tämän hetkinen maailmankuva.  

     Minun mielestäni kirja oli miellyttävä lukukokemus ja kirja oli tehty niin, että sen lukemista ei haluaisi lopettaa ollenkaan.Kun luin kirjaa siitä heräsi minulle ajatus tulevaisuudesta, että onko tällainen  se maailma, jossa minä tulevaisuudessa asun.Kirjasta parhaiten mieleen jäi kirjan keskiosa ja loppu, koska silloin Tris oli jo sopeutunut Uskaliasiin ja hän esitteli sitä omalle perheelleen. Eniten kirjassa minä pidin siitä, kuinka Trisin koko olemus muuttui ja hän tajusi kuinka erilainen elämä voi olla eri osastossa. Kirjassa ei ollut sellaista kohtaa, josta en tykännyt, mutta kirjassa oli sellaisia kohtia, jotka eivät olleet ihan niin hyviä, kuin muut, mutta olivat nekin ihan hyviä esim. Kun Tris taisteli Peterin kanssa, koska se oli niin epäreilua. 
  Minun mielestäni kirja sopii pojille sekä tytöille, mutta ehkä vähän enemmän tytöille, koska vaikka kirjassa on toimintaa kirjassa on myös romantiikka.Kirja on ehkä suunnattu minun ikäisilleni tai vanhemmille.

Aleksiina 8B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti