perjantai 15. huhtikuuta 2016

Stephen King, Cujo (1981)


   Kirja kertoo Cujo nimisestä koirasta joka saa vesikauhun, kun jänis eksyttää hänet koloon, mikä johtaa luolaan. Cujo herättää luolassa olevan lepakon, joka puree Cujoa. Cujon omistajat lähtivät kotoa ja jättivät Cujon yksin koti pihalle. Cujo oli kiltti koira, kuka ei tehnyt mitään edes kärpäselle, kunnes hän sai vesikauhun. Cujo alkaa sairastuessaan tappamaan ihmisiä. Cujo muuttuu raivo hulluksi, mikä johta suureen vaaraan.  
   
Kirja alkaa siitä, kun Tad niminen poika menee vessaan yöllä. Kun Tad tulee vessasta pois hän menee takaisin sänkyynsä ja yrittää uudestaan alkamaan nukkumaan. Tad huomaa, että komeron sisällä kiiltää killuvat silmät. Komeron sisällä oleva mörkö rupeaa puhumaan Tadille. Tad on peloissaan ja huutaa äitinsä ja isänsä paikalle. Isä ja äiti ei usko, että komerossa on mörkö. He koittavat uskotella Tadille, että mörköjä ei ole olemassa. Äiti ja isä sanovat Tadille hyvää yötä ja lähtevät huoneesta pois. Kun he ovat lähteneet komerossa oleva mörkö rupeaa taas puhumaan Tadille. Mörkö sanoo, että se tulee, joka päivä lähemmäksi Tadia, kunnes hän on jo hänen yläpuolellaan. Camberien perhe omistaa Cujo nimisen koiran. Camberit ovat autokorjaajia. Camberit lähtevät pois kotoa ja jättävät Cujon yksin ilman valvomatta. Vaikka Cujo onkin kiltti koira se ei ole enää kauan, koska Cuj saa lepakon pureman, joka johtaa siihen, että Cujo saa vesikauhun. 
    
Kirjan päähenkilöitä ovat Cujo ja Trentonien perhe, johon kuuluu isä Vic, äiti Donna ja 5-vuotias Tad poika. KIrjan päähenkilöt ovat mukavia persoonaltaan. Kirjan sivuhenkilöitä ovat Camberien perhe, Vicin kaveri Roger, Joe, Ronnie, Belasco, DuBay, Lisa, Charity ja Donnan salarakas Steve. Kirjan päähenkilöillä ja sivuhenkilöillä on hyvät suhteet toisiinsa paitsi Vicillä ja Stevellä. Kirjan henkilöt ovat keskenään erilaisia. Kirjan päähenkilöt muistuttavat todellisia ihmisiä, koska kirjassa henkilöitä kuvattiin hyvin. Kirjan henkilöitten kuvaamisessa keskityttiin heidän ihmissuhteisiinsa ja ulkonäköön. Kirjan henkilöt ovat hyviä että pahoja. Mielestäni kirjan paras henkilö oli Tad, koska hän oli urhea poika 5-vuotiaaksi. 

   Kirja on lajityypiltään kauhukirjallisuus. Kirjan tunnistaa omaan lajityyppiinsä kuuluvaksi, koska kirjassa on tappaja koira ja tappaa ihmisiä verenhimoisesti. Kirjan tarina on uskottava, koska Cujo saa siinä vesikauhun, minkä voi saada myös oikeassa elämässä. Kirjan kieli on puhekieltä. 
   
  
  Kirja käsittelee sitä, että kilteistäkin koirista voi tulla pahoja. Kirjassa väärää toimintaa oli se, kun Cujo koira sai lepakon puremasta vesikauhun. Kirjan keskeisin ongelma oli se, kun Cujo sai vesikauhun. Se koitui kaikkien ongelmaksi . 

 Kirja oli mukava lukukokemus, koska pidän kauhukirjoista. Kirja herättää pelottavia ja surullisia ajatuksia. Kirjasta jäi parhaiten mieleeni se, kun Donna ja Tad istuivat autossa odottamassa jonkun tulevan apuun. Pidin kaikesta kirjasta mitä siinä kerrottiin, koska pidän jännittävistä ja pelottavista kirjoista.  

  Suosittelisin kirjaa niille, jotka pitävät jännittävistä ja pelottavista kirjoista, koska Cujo kirjassa oli paljon jännittäviä kohtia ja myös pelottavia. 

Tekijä: Miro  8B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti