perjantai 15. huhtikuuta 2016

Michelle Paver, Muinainen pimeys suden veli, 2004Suden veli on seikkailuromaani, joka vie lukijansa yli kuuden tuhannen vuoden takaiseen esihistorilliseen aikaan. Suden veli on Paverin ensimmäinen kirja  Muinainen pimeys -kirjasarjassa. Kirja kertoo heimoyhteiskunnasta. Heimoja on suden, saukon, joutsenen, metsäjäniksen ja korppien klaanit eli nämä on nimetty eläinten mukaan. On myös pajun ja pihlajan klaanit.  Kaikilla klaaneilla on omia suojelushenkiä ja kummituksia, joilla on erilaisia taikavoimia. Kirjassa on maailman "taustalla" Maailman henki. 
Kirjan päähenkilönä seikkailee poika nimeltä Torak, joka osaa puhua susien kanssa. Torakia kutsutaan myös henkivaeltajaksi ja sielunsyöjäksi. Torakin kanssa seikkailee harmaanvärinen susi, Torakin laumanveli. Kirjan sivuhenkilöitä ovat Fin-Kedinn, Renn, Iso ja sielunsyöjät. Fin-Kedinn on Korppienklaanin johtaja, joka tutustuu Torakiin ja alkaa huolehtia hänestä. Renn on Fin-Kedinnin veljentytär, joka ystävystyy Torakin kanssa. Iso on Torakin isä ja susiklaanin tietäjä, joka menehtyy sarjan ensimmäisessä osassa demonikarhun hyökkäyksessä. Sielunsyöjät ovat joukko voimakkaita tietäjiä, jotka muut klaanit ovat karkottaneet keskuudestaan. He haluavat vallata sen aikaisen maailman itselleen. Henkilöt kuvataan kirjassa ymmärrettävästi ja tarkasti.   
Torak on elänyt noin kaksitoista kesää isänsä kanssa Metsässä, erillään omasta Suden klaanista ja muista ihmisistä. Torakin pahin painajainen toteutuu, kun hänen isänsä kimppuun hyökkää valtava, punasilmäinen tappava karhu. Ennen kuolemaansa isä paljastaa Torakille, että karhu on pahan hengen riivaama. Hän vannottaa Torakia tekemään kaikkensa, jotta Metsä ja siellä asuvat klaanit pelastuisivat karhun levittämältä pimeydeltä ja tuholta. Vain Torak kykenisi siihen.   Torak on yksin, eikä hän tiedä, miten voisi selviytyä omin avuin tai selättää niin suuren karhun. Nääntynyt ja väsynyt Torak löytää onnekseen seuralaisen: orvoksi jääneen sudenpennun, josta tulee hänen tosi ystävänsä. Torak ja suden poikanen löytävät oikean reitin, ja heidän uskomaton matkansa kohti salaperäistä Maailmanhengen vuorta alkaa. 
Torak joutuu ihmisten piireihin, ja hänet uhataan tappaa. Hänet pakotetaan taistelemaan kaksintaistelu klaanin vahvimman metsästäjän kanssa, mutta voittaa tämän. Torak saa kuulla, että hänen isänsä oli Suden klaanin tietäjä, mutta oli eronnut klaanista. Onko Torak kuuntelija? Torak pakenee pois metsään, ja häntä aletaan jahdata. Renn ei ilmianna Torakia, vaan haluaa, että Torak menee maailmanhengen vuorelle ja antaisi Nanuakin kiteytymät maailmanhengelle, joka tuhoaisi karhun. Renn haluaa auttaa Torakia ja päättää lähteä hänen mukaan. Torak, Renn ja susi joutuu kukistaessaan pahaa moniin ansoihin, taisteluihin sekä ratkaisemaan ongelmia. Mistä he saisivat Nanuakin kiteytymät? Mitä ne edes ovat?   
Kirjan tunnistaa fantasiakirjaksi hengistä, demonikarhusta, Nanuakin kiteytymistä ja muista epäluonnollisista asioista. Metsä ja metsästys on kuvailtu hyvin, ja uskon, että joskus metsästys oli samanlaista tuohon aikaan, miten kirjassa se kuvailtiin. Myös ruuan valmistaminen, vaatteiden ompelu sekä leiriytymispaikkojen etsiminen ja rakentaminen kuvaillaan hyvin todenmukaisesti. Kirja on kirjoitettu lähinnä kirjakielellä, mutta puheenvuorot olivat puhekielellä. Kirjassa on vain muutamia kohtia, jotka ovat mielikuvituksellisia. Kirjassa on havaittavissa myös jonkin verran kauhua, koska se on tehty niin jännittäväksi ja raa'aksi. Kirja käsittelee mm.  ystävyyttä, luottamusta ja tärkeän ihmisen menettämistä. Kirja haluaa osoittaa lukioille, että ystävää ei saa jättää ja aina pitää yrittää. Jos yritys ei onnistu, aina voi yrittää uudelleen. 

Kirja oli parempi mitä odotin. Siinä oli sopivasti jännitystä, eikä liian yliluonnollisia asioita, vaikka se olikin fantasiakirja. Kirjassa kerrottiin asiat sopivan yksityiskohtaisesti, ja juoni meni hyvää tahtia eteenpäin. Heti kirjan alussa sai selvän käsityksen, että kirja kertoo esihistorillisesta ajasta. Suosittelen kirjaa niille, jotka tykkää fantasiakirjoista ja jännityksestä.  

Alina P. 8B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti