perjantai 15. huhtikuuta 2016

Jorma Kurvinen: Susikoira Roi Vaarallisilla vesillä (1999)


Kirja kertoo kaupunkilaispoikien ja susikoiran seikkailusta maalaislomalla, kun sikäläinen mopojengi kohtaa miljonääri hurjastelijat huonoissa merkeissä. 

Kirjan tärkeimpiä henkilöitä ovat Roi joka on iso, söpö ja viisas susikoira. Soikkeli, joka on Roin omistaja ja lomailee maalla kaverinsa Tomin ja serkkujensa Titan ja Peten kanssa. Pete joka tarjosi pojille mökin vuokraksi. Hanoi Joe joka on mestari marjanpoiminnassa. Mopojengiin kuuluu Virolais bodari, Leskelä ja Onoja, jotka aikoivat kirjan lopussa hakata miljonäärit sairaala kuntoon, koska miljonäärit olivat meinanneet vahingossa hukuttaa kahdeksan vuotiaan pojan. Miljonääreihin kuului ajokortti Lehkonen ja Teemu, jotka kaahailivat Jenkkiautolla kyläteillä, mutta kyläläiset eivät uskaltaneet laverrella heistä, koska heidän vanhemmat olivat äkkirikastuneita. 

Tarina alkaa siitä kun Roi ja Soikkeli kavereineen lähtevät lomalle. Jo matkalla he huomaavat vaarallisesti ajelevat pojat autoineen, jotka kiusaavat köyhiä mopopoikia ajamalla autolla heidän ympärillään. Jonkin ajan päästä he tapaavat Hanoi Joen joka oli salamatkustamassa töihin rekan kyydissä, He rupeavat selvittämään tapausta kun Joeta syytettään polkupyörän varastamisesta, mutta selvisi että joku juoppo oli varastanut sen, hän oli kaatunut ja saanut pahan haavan ja paennut metsään ja Roi pelasti hänet kuolemalta. Melko lopussa miljonäärit ajelivat vesiskoottereilla ja ajoivat pikkupojan ympärillä. Poika hätääntyi ja sai vettä keuhkoihinsa onneksi mopoilijat kerkesivät soutamalla pelastamaan pojan hukkumiselta ja suuttuivat miljonääreille. Sitten he lähtivät etsimään heitä. Mopoilijat olisivat hakanneet öykkärit mutta Soikkeli kavereineen kerkisivät väliin ja sitten jo aseistetut vartiat tulivat pelastamaan Teemun ja Lehkosen mopoilijoiden käsistä. Miljonäärit eivät kumminkaan lopettanut kaahailua, kunnes Lehkonen ajoi Antti nimisen juopon yli, kun hän ajoi mönkijällä ja pian poliisit tulivat ja puhalluttivat Lehkosen ja hän ei ollut humalassa. Silloin Soikkeli tuli paikalle Roin kanssa. Roi etsi karanneen juopon metsästä ja poliisi puhallutti hänet. Lehkonen oli niin hädissään että päätti lopettaa kaahailun kokonaan. 

Kirja suuntautuu melko lailla 90-luvulle, koska siinä ei kenelläkään ole vielä kännykkää. Miljöö on kaunis maalaismaisema järven rannalla, jossa on hulppeita kartanoita. Kirja on mielestäni nuorisodekkari. Tarinat ovat melko lailla uskottavia, sillä kaikki mitä kirjassa tapahtui olisi voinut tapahtua todellisuudessa. Kirjassa puhutaan nuorisotyylillä mitään erikoisia sana valintoja siinä ei ollut. 

Kirjan sanoma on, ole ystävällinen muille, niin he ovat ystävällisiä sinulle 
Mielestäni se oli hyvä kirja, sillä se on ollut ainut kirja josta oikeasti pidin.Kirja on mielestäni hyvä, koska se on jännittävä ja todenmukainen.  Kirja sopii hyvin ihmisille, jotka pitävät ajoneuvoista ja toiminnasta.

Antti 8B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti