perjantai 15. huhtikuuta 2016

KERSTIN GIER, VALA – UNIEN TOINEN KIRJA, 2014
Vala on jatko-osa kirjalle Lupaus – unien ensimmäinen kirja.  
Kirja kertoo 16-vuotiaasta Livistä, joka on muuttanut äitinsä ja siskonsa kanssa Lontooseen. Liv alkaa näkemään  todellisia unia ja unet ovat hänelle kuin toinen maailma.  
  Kirjassa on monia eri henkilöitä. Päähenkilöinä esiintyvät Liv, hänen poikaystävänsä Henry, Livin äidin uuden miesystävän lapset Grayson ja Florence sekä Mia, Livin pikkusisko. Sivuhenkilöinä ovat muun muassa: Livin äiti Ann, hänen miesystävänsä Ernest, Anabel Scott Arthurin ex-tyttöystävä, joka on ollut mielisairaalassa ensimmäisestä osasta lähtien sekä muut unimaailman hahmot. 
   Kirjan alussa Liv elää aivan tavallista elämää ja näkee paljon unia ja seikkailee uniensa sisällä. Hän pystyy vierailemaan myös muiden unissa, ja käykin salaa niissä paljon, vaikka hänen velipuolensa Grayson kieltääkin sen. Grayson on Henryn kanssa ainoa Livin ystävä, jotka  tietävät unimaailmasta, ja käyvät siellä. Yhtenä päivänä Liv ja Grayson huomaavat, että Mia kävelee unissaan ja tekee kaikkea hullua. He alkavat epäillä, ohjaileeko joku hänen uniaan. Mikäli joku ohjailisi Mian unia ja Miaa kun hän on unessa, se olisi hyvin vaarallista!! He alkavat vahtia Mian unta ja yrittävät samalla selvittää kuka tai mikä tämän takana olisi. Livillä on myös ongelmia Henryn kanssa. Vaikka he seurustelevat, Liv alkaa epäillä onko henryllä jotain salattavaa. Hän ei ole koskaan pyytänyt Liviä kotiinsa, eikä koskaan puhu perheestään. Myös tämä ongelma ratkeaa kirjan lopussa, joskin oudolla tavalla. 
   Kirjan tapahtumapaikkana on pääasiassa unet, mutta myös tavallinen maailma. Unia kuvaillaan paljon ja niistä saa hyvän mielikuvan. Tapahtuma-aika sijoittuu suurimmaksi osaksi tavallaan yöhön, mutta unissa henkilöt seikkailevat myös päiväsaikaan.  
  Kirja kuuluu fantasiaan. Sen huomaa siitä, mistä tarina kertoo ja mitä se sisältää. Se on siis fiktiota, eli keksittyä ja mielikuvituksellista kerrontaa. Asioita kuvaillaan hyvin tarkasti ja ne ovat hyvin yksityiskohtaisia. Parasta siinä on, että pystyy näkemään ne mielessään hyvin tarkkoina. Tapahtumat ovat mielikuvituksellisia, mutta osa tapahtumista voisi tapahtua myös oikeasti. Kirjassa puhutaan ihan tavallista suomenkieltä, ilman murteita. 
  Mielestäni kirja oli hyvin onnistunut ja lukijalle miellyttävä lukukokemus. Itse pidin kirjan etenemistavasta. Se eteni sujuvasti ja mutkattomasti. Tapahtumia kuvailtiin todella hyvin ja aidosti. Pidin myös paljon henkilöhahmoista. Ne olivat luotu aidoiksi ja luonteet oli mietitty tarkkaan. Sellaista kohtaa ei ollut, mistä en pitänyt! Aivan loistava kokonaisuus, aion myös lukea kirjasarjan ensimmäisen osan, kunhan löydän sen. 
  Suosittelen kirjaa nuorille, jotka pitävät jännityksestä ja fantasiakirjallisuudesta. Kirjaa ei voi myöskään lopettaa kesken, koska se on niin hyvä! Joten sellaisille lukijoille, jotka lukevat paljon! Vaikka et tykkäisikään kirjoista, tämä kirja koukuttaa ja kannattaa lukea!! 
   
~Wilma 8B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti