tiistai 28. maaliskuuta 2017

Eoin Colfer - Artemis Fowl (2001)


Normaalissa nykyaikaisessa maailmassa asuva suurrikollisen Artemis II:en poika Artemis Fowl on saanut tietoa pikkuväen olemassaolosta. Hänen saamien tietojen mukaan heillä on kasa kultaa varastossa, jonka hän haluaa vaikka hänen täytyykin tappaa pari keijua samalla. Holly Short on ensimmäinen naiskomisaario eli HALTiJa, joka on lyhenne Hautautuneiden Alueiden Lainvalvonnan Tiedustelujaoksesta yleisestä uskomuksesta poiketen.

Artemis on 12-vuotias poika, joka kuitenkin käyttäytyy kuin kokenut suurrikollinen. Jotkut jopa voisivat sanoa häntä neroksi. Mutta loppujen lopuksi hän on vain 12-vuotias lapsi, joka kaipaa mielisairaan äitinsä hoivaa. Holly on hiukan ehkä kärttyinen kuten kaikki keijut mutta hänellä riittää tarmoa ja innokkuutta työnsä eteen.

Kirja alkaa Artemiksen näkökulmasta hänen etsiessään keijujen kirjaa, jossa on kaikki keijujen taiat ja säännot. Hän löytää sen maanpäällä asuvan juoppokeijun luota, jolta hän saa kiristettyä siitä kuvat. Käännettyään kirjan hän saa selville rituaalista, joka kaikkien keijujen on tehtävä taikavoimien ylläpitoon. Hollyn on tehtävä tämä rituaali ja Artemis sattuu hyvään paikkaan hyvään aikaan palvelijansa Butlerin kanssa ja he saavat Hollyn kiinni vielä kun hänen taikavoimansa ovat vähissä.
Kirjassa on hiukan sci-fiä keijujen edistyneiden laitteiden takia, mutta itse pikkuväki on mielestäni fantasiaa erityisesti, koska he voivat taikoa taikoja, mitä ei kuitenkaan hirveästi näytetty. Kirjaa kerrotaan vaihdellen Artemiksen ja Hollyn näkökulmasta minäkertoja muodossa. Sivuhenkilöidenkin näkökulmia on aina välillä, mutta suurimmaksi tarina on kerrottu kahden päähenkilön näkökulmasta. Nautin itse kerrontatyylistä, koska siinä kerrottiin myös pahiksesta. Artemis Fowlista ehkä kerrottiin ehkä jopa enemmän kuin Hollysta.

Kirja kertoo tarinaa hyvän ja pahan näkökulmasta ja antaa selityksiä heidän toiminnoilleen, mikä mielestäni on kivempi verrattuna yleiseen "pahat tekevät pahoja asioita, koska ovat pahoja" tarinankerrontatyyliin.

Lukukokemuksena kirja oli hyvä mutta ei paras mitä olen lukenut. Suosittelisin kirjaa kaikille, jotka ovat fantasian ja sci-fin ystäviä. Romanssia kirjassa ei ollut yhtään. Kirja voi sopia nuoremmillekkin, jotka ovat samantyyppisiä kirjoja ennen lukenut.

Henna 8A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti