maanantai 27. maaliskuuta 2017

Veronica Roth, Outolintu (trilogian ensimmäinen osa), 2011

Mitä tekisit jos sinun pitäisi tehdä 16-vuotiaana tärkeä päätös, joka koskee sinun koko loppuelämääsi? Hylkäisitkö perheesi ja tuttusi ja seuraisit sydäntäsi tietämättä mitä tuleman pitää? Beatrice (Tris), kirjan päähenkilö joutuu tämän valinnan eteen valintaseremonian koettaessa, joten hänen täytyy miettiä tarkasti, että jättäisikö hän oman osastonsa eli vaatimattoman.
Kirjan päähenkilö Beatrice Prior on vaatimattomaan kuuluva, mutta hänestä ei tunnu siltä, että hän kuuluisi sinne. Hän pukeutuu harmaisiin ja pysyttelee poissa muiden tieltä. Kirjan lopussa Beatricen (Trisin) luonne muuttuu, hänestä tulee rohkea ja päättäväinen. Uudessa osastossaan hän vaihtaa nimensä Trisiksi. Sivuhenkilöt ovat päähenkilön perheeseen kuuluvia sekä hänen hyviä ystäviänsä(Christina, Will ja Al)

Kirja alkaa siitä, kun Beatrice ja hänen veljensä Caleb ovat menossa taipumustestiin, jossa he saisivat selville, että mihin osastoon he oikeasti kuuluvat. Beatricen taipumustestissä kaikki eivät olleet kuitenkaan mennyt niin kuin pitäisi. Siinä ei nimittäin saatu selville, että mihin osastoon hän kuuluisi sekä tulos oli epäselvä. Sellaisista joiden tulos taipumustestissä oli epäselvä kutsuttiin "Divergenteiksi" Divergenttinä olo oli vaarallista, mutta Beatrice ei tiennyt vielä miksi. Taipumustestin jälkeen luvassa oli valintaseremonia, jossa jokainen 16 vuotias saa valita uuden osastonsa, jossa on loppuelämänsä tai he voivat myös jäädä alkuperäiseen osastoonsa. Puolessa välissä kirjaa terävän osasto alkaa tekemään artikkeleita vaatimattomasta, johtavasta osastosta, joissa he väittävät vaatimattomia itsekkäiksi. Toivoen, että muut osastot uskoisivat ne ja syttyisi sota, jonka avulla he voisivat kaapata vallan.

-"Kuuntelitko sinä edes"? Minä kysyn. Poskiani ei enää kuumota, ja hengitykseni on tasaisempaa. "Sinun typerä entinen osastosi ei enää pelkästään solvaa vaatimatonta. Nyt he yrittävät kaataa hallituksen." (Kirjan sivulta 184. Tämä kohtaus on Willin ja Trisin keskustelusta. Peterin, Trisin vihollisen luettua vaatimattomista tehdyn artikkelin).

Kirja sijoittuu synkkään tulevaisuuteen, jossa yhteiskunta on jaettu viiteen osaan. Alue, jossa yhteiskuntalaiset asuvat on ympäröity valtavalla muurilla. Vain harvat tietävät, että mitä muurin toisella puolella on ja minkälaista elämä on siellä. Kirjassa esiintyy paljon erilaisia simulaatioita, mutta siinä on mukana myös nykyajan tekniikkaakin sekä nykyajan kulkuvälineitä esim. junia ja busseja. Kirjan tapahtumat voisivat hyvin tapahtua joskus tulevaisuudessa ja olla mahdollisia, koska kirjassa ei ollut yliluonnollisuutta. Sekä siinä kerrottiin henkilöistä ja tapahtumista todenmukaisesti sekä yksityiskohtaisesti. Kirjassa käytetään kirjakieltä.

Ovi loksahtaa kiinni, ja tulee pimeää. Käytävässä on kylmä, tunne miten happi kulkee keuhkoihini. Menen hieman lähemmäs Neljää niin että käsivarteni on vasten hänen käsivarttaan ja leukani on lähellä hänen olkaansa. "Mikä sinun oikea nimesi on?" Minä kysyn. "Katsotaan saatko senkin selville." Sitten simulaatio vie meidät mukanaan. ( Kirjan sivulta 240, kohtaus on siitä, kun Tris ja yksi hänen ohjaajistaan, Neljä tapasivat lasihuoneessa ja menivät simulaatioon yhdessä).

Kirja käsittelee, sitä minkälainen tulevaisuuden maailmasta mahdollisesti voisi tulla. Ihmiset on jaettu osastoihin luonteensa mukaan, jotta ei syntyisi sotaa.

Kirja oli hyvä lukukokemus ja jännittävä, koska siinä kuvaillaan hyvin tarkasti tapahtumia ja henkilöitä sekä toimintaa on paljon. Kirja eteni jännittävästi ja sitä teki mieli lukea koko ajan eteenpäin. Suosittelen kirjaa niille, jotka pitävät jännityksestä ja toiminnasta.

Rosita 8A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti