tiistai 28. maaliskuuta 2017

Maria Turtschaninoff: Maresi: Punaisen luostarin kronikoita, 2014


Pieni saari, luostari, johon miehillä ei ole asiaa. Maresi –kirja kertoo luostarista, pienellä saarella. Luostarissa on tyttö, Maresi, joka on lähetetty parempien olojen turvaan nälänhädän vuoksi. Punainen luostari on naisten ja tyttöjen yhteisö, joka toimii samalla turvapaikkana huonosti kohdelluille naisille ja tytöille. Kirjan nimeen tiivistyy kirjan hurjan tapahtumasarjan keskeinen tapahtumapaikka: Punainen luostari.

Kirjan päähenkilö Maresi on 13 vuotias tyttö, joka on lähetetty paremman elämän toivossa turvaan saarelle luostariin. Maresi on sinnikäs ja rohkea tyttö, jonka kiinnostuksen kohteita ovat kirjat, lukeminen ja uuden oppiminen. Saarelle saapuu tyttö nimeltä Jai, jonka kanssa Maresi ystävystyy nopeasti. Vähitellen selviää, että Jain tulo johtuu isänsä raivokkuudesta, ja pian Jain pelottava menneisyys alkaa kiusaamaan kaikkia saarella olevia. Jain myötä hurja tapahtumasarja alkaa horisonttiin ilmestyvästä purjelaivasta. Kirjassa Maresin ja hänen ystäviensä rohkeus laitetaan koville heidän puolustaessa Jain ihmisoikeuksia.

Kirjan tapahtumapaikka sijoittuu saarelle, jossa Punainen luostari sijaitsee. Pieni saari sijaitsee omassa maailmassa suojassa muulta maailmalta. Saarella eletään vanhanaikaista elämää ilman puhelimia, tietokoneita tai muita laitteita. Kirjan alussa luostari oli rauhallinen ja oppimista täynnä oleva luostari. Luostarissa kaikille pyrittiin etsimään oma kiinnostuksen kohde. Tarinassa saarelle ilmestyy purjelaiva. Laiva käynnistää saarella väkivaltaisuuden ja turvattomuuden tunteen.

Kirja edustaa fantasiakirjallisuutta, mutta kirjassa on mukana myös jännitystä ja hieman runollisuutta. Turtschaninoff on luonut kirjaan aivan oman fantasiamaailman, jonne kirjan kohtauksen sijoittuu. Kirjassa havaitaan mm. Hyvän ja pahan taistelu, joka on yleinen fantasiakirjallisuuden tunnuspiirre. Kirjassa on väkivaltaa, mutta kirja on silti lempeästi kirjoitettu ja siitä jäi hyvä maku suuhun.

Kirja käsittelee mielestäni ihmisen ihmisoikeuksia, rajojen ylittämistä ja itsensä löytämistä. Kirjassa mennään aika syvälle henkilöiden ajatuksiin. Päähenkilölle Maresille on tuttua hyväksikäyttö ja orjuus. Kirjassa halutaan välittää ihmisille miten ihmisiä, varsinkin naisia kohdellaan ja, että maailma on tasa-arvoinen paikka, vaikka kirjassa on kyllä vahvasti esillä feministinen ajattelutapa.

Pidin kirjasta henkilökohtaisesti tosi paljon. Kirja oli juuri minun tyyliseni, sillä siinä esiintyi fantasiaa, sekä sopivasti jännitystä ja pureutumista ihmisten syvimpiin syövereihin. Kirjasta jäi aika pysähdyttävä tunne. Pidin nimenomaan siitä, kun kirjassa käytiin ihmisten ajatuksia ja menneisyyttä läpi ihanan fantasian lisäksi. Olen utelias tyttö ja haluan yleensäkin tietää kaikesta kaiken jännittävän, ja ihmisten menneisyyden sekä tarinat. Kirja sopi hyvin minulle ja kirjaa oli helppo lukea eikä se käynyt tylsäksi.

Elli 8A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti