maanantai 27. maaliskuuta 2017

J.R.R Tolkien: Hobitti eli sinne ja takaisin (1937)

Kirja kertoo Bilbo Reppulin,velho Gandalfin ja 13 kääpiön seikkailusta. Tarina kertoo Hobitista nimeltään Bilbo Reppuli. Bilbo on rauhallinen Hobitti, joka ei pidä seikkailuista, vaan tykkää olla kotonaan polttamassa piippuaan rauhassa. Eräänä päivänä Bilbo saa vieraakseen Velhon nimeltä Gandalf, 13 kääpiötä nimeltään Fili,Kili,Dori,Ori,Oin,Bifur,Bofur,Bombur,Dwalin,Balin,Gloin,Nori ja heidän johtajansa Thorin Tammikivi.

Thorin kertoo yksinäisestä, vanhasta vuoresta, jossa lohikäärme nimeltään Smaug oli ajanut Thorin isoisän,hänen kääpiönsä ja kansansa pois ja ryöstänyt heidän aarteensa ja hobitista nimeltään Bilbo Reppuli ja hänen seikkailuistaan. Hobitti sai alkunsa siitä kun Tolkien korjasi oppilaidensa tekstejä. Hän ei tiennyt miksi, hänen mieleensä juolahti lause "kolossa maan sisällä asui hobitti". Yhdistämällä hobitit hänen nuoruudessaan kehittämään Keski-Maahan Tolkien loi suuren suosion saavuttaneen romaanin.

Bilbo Reppuli oli rauhallinen hahmo, joka piti piipun poltosta ja tasaisista ruoka ajoista. Velho Gandalf on vanha mies joka pitää seikkailuista. 13kääpiötä ovat jääräpäisiä, rakastavat ruokaa, seikkailuja, sotaretkiä ja Gandalfin tarinoita. Thorin on suuri soturi ja kääpiöiden johtaja. Hän on äkkipikainen, mutta sisimmissään välittää kääpiöistään. Kirjoissa esiintyy myös örkkejä, haltijoita ja muita taruolentoja. Kirjan hahmot esittävät ihmisiä sekä taruolentoja. Kirjan henkilöt ovat kaikki hieman erilaisia. Haltijat pitävät siisteydestä,aarteista sekä rauhasta. Örkit taas pitävät sotimisesta, valloituksista ja raaoista teoista. Kääpiöt taas pitävät töistä, seikkailuista,tarinoista. Henkilöt eivät juuri muutu kirjan aikana, lukuunottamatta Bilboa joka rupesi pitämään seikkailuista. Kirjassa on sankareita ja pahoja. Sankarit eivät ole kuitenkaan arkipäiväisiä. Pidin eniten kirjan päähenkilöstä Bilbo Reppulista.

Kirjan aikakausi sijoittuu esi-keski ajalle. Ajan voi päätellä harniskoista,suurista linnoituksista, lohikäärmeestä ja sotureista. Tapahtumapaikka sijoittuu Keski-Maahan. Ympäristö on kuvattu erittäin tarkasti, ja lukija pystyy mielikuvituksessaan kuvittamaan tapahtumapaikat.

Kirja edustaa fantasia kirjatyyppiä. Hyvän ja pahan taisto sekä ystävyydestä ja ahneudesta. Kirjassa ei ole hirveästi havaittavissa sta, haarniskoista yms. Asiat kuvataan ja kerrotaan kirjassa erittäin tarkasti. Tapahtumat ovat muiden kirjallisuustyyppien piirteitä. Kirjan lajityypin tunnistaa lohikäärmeistä, linnoimielikuvituksellisia, mutta eivät liian lapsellisia eikä liian tosikkomaisia. Kirja sopii hyvin aikuisille sekä nuorille. Kirjassa puhutaan monilla eri kielillä. Kielet ovat itse keksittyjä. Kääpiöt puhuvat enimmäkseen muiden kieltä, mutta lauluissa ja runoissa he käyttävät oman kansansa kieltä. Haltijat puhuvat omaa kieltään, mutta osaavat puhua myös muiden kieltä. Örkit puhuvat omaa kieltänsä, mitä muiden on vaikea ymmärtää. Kirjan sanavalinnat ovat hauskoja ja sopeutuvat hyvin tarinaan. Kirjassa esiintyy myös murretta, mitä esimerkiksi hobitit puhuvat. Hobittien murre on erittäin hienovaraista ja kohteliasta. Kääpiöiden murre on erittäin suorapuheista ja kovaäänistä.

Kirja pohjimmiltaan käsittelee esi-keski ajalle suuntautunutta fantasia tarinaa, jossa hyvä taistelee pahaa vastaan. Kirja haluaa osoittaa maailman lukijoille että kirjan aikakaudella ei ole väliä, eikä sillä minä vuonna kirja on kirjoitettu. Kirjassa on se oikeaa toimintaa että hyvä aikoo vallata kansansa kodin takaisin. Väärää toimintaa on se että ahneus tulee tietyissä kohdissa eteen. Keskeisin ongelma kirjassa on se että kääpiöiden kodin on vallannut lohikäärme ja se ei ole luopumassa kääpiöiden kodista.

Oma arvioni kirjan lukukokemuksesta oli erittäin positiivinen. Kirja oli mielenkiintoinen ja sopivan pituinen. Parhaiten kirjassa mieleeni jäi Bilbo Reppuli ja hänen kommellukset. Pidin kirjan henkilöistä ja siitä miten he eläytyivät. Kirjassa en pitänyt siitä että jotkut asiat selitettiin liian tarkasti ja yksityiskohtia oli monia lauseita.

Suosittelen niille kirjaa jotka pitävät fantasiasta, huumorista ja isoista taisteluista.

Elias 8B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti