tiistai 28. maaliskuuta 2017

Tuija Lehtinen: SIIVET VARPAIDEN VÄLISSÄ (1989)


Joku laulu kertoo, että joka pojalla on siivet kantapäissä, mutta Tinnin kohdalla se ei ole koskaan pitänyt paikkaansa. Tinni oli jo syntyessään suvunansa musta lammas, koska oli suvun ainoa poika. Hänen elämänsä on välillä aikamoista takkuamista. Tinnin elämä muuttuu, kun hän ja hänen äitinsä muuttavat vantaalle. Tinni löytää hyvän ystävän Ellan ja tämän mukana Tinni päätyy väkivaltaiseen kaveriporukkaan väkivallan kohteeksi. Kaveriporukassa liikkuu mukavan oloinen tyttö Muska, johon Tinni rakastuu korviaan myöten. Muska kohtelee Tinniä kuin ilmaa, mutta sitten hänen silmänsä aukeaa. Mukavan uuden vuoden jälkeen Muskasta paljastuu ihan uusi puoli, joka sattuu Tinnin sydämeen. Tinnin ja Ellan välit kirenevät, kun Ella lähtee omille teilleen. Miten Tinnin käy Muskan kanssa...

Tinni on 15 vuotias murrosiässä oleva poika, joka on aikalailla uhkarohkea ja kokee elämässään paljon vastoinkäymisiä. Tinnin ihastuksen kohde, Muska on kaunis ja päättäväinen tyttö. Muskan hunajaiset hiukset sulattavat Tinnin sydämen. Tinnin äiti on huolehtiva iloinen persoona, joka on välillä kamalasti huolissaan pojastaan. Hän hössöttää jopa välillä liikaa, mutta tekee silti kaikkensa poikansa hyväksi. Tinnin paras ystävä Ella on mukava, mutta hän keksii tyhmiä tempauksia ja yrittää vetää Tinnin aina niihin mukaan. Kirjan henkilöt ovat mieleniintoisia ja todentuntuisia. Henkilöitä kuvataan luonteelta ja ulkonäöltä paljon.

Kirjan juoni on kiehtova ja sitä ei paljasteta, kuin vasta kirjan lopussa. Kirja käsittelee Tinnin elämän ongelmia ja niiden selvittelyä, sekä ihastuksia ja tosi rakkautta. Kirja alkaa siitä miten kurjaa Tinnin on asua ilkeän tätinsä luona. Jotain Tinnille tärkeää tapahtuu ja muutto autot alkavat kulkea kohti Vantaa lähiötä. Tinni löytää uuden ystävän, Ellan ja hänen mukana väkivaltaisen jengin. Tinni joutuu ensimmäisenä väkivallan kohteeksi ja luulee kuolevansa. Sopeutuuko Tinni jengiin? Porukassa pyörii nätin näköinen tyttö, Muska. Tinni haluaa tytön omakseen ja keksii vaikka mitä keinoja puhuakseen Muskalle. Muska ei tätä huomaa, ainoastaan vain tiuskii turhanpäiväisistä asioista. Jotenkin Muska viimein tajuaa Tinnin ihastuksen. Tinni ja Muska alkavat tapailla enemmän ja enemmän. Tinni on kuin jossain paratiisissa suudellessaan Muskaa. Ongelmia kuitenkin tulee, kun Muskan exä astuu kuvioihin. Tinni tekee kaikkea järkevää ja vähemmän järkevää, että saisi pitää Muskan. Uusi vuosi koittaa, Muska ja Tinni pitävät kaksin oikein mukavan uuden vuoden aaton. Seuraavana päivänä kuitenkin Tinnille paljastuu jotain epämukavaa Muskasta. Mutta mitä? Tinni vetäytyy hetkeksi yksin ja pohtii asioita. Ella palaa matkaltaan kummallisena. Tinnin ja Ellan välit kiristyvät, mutta juuri, kun he saavat sovittua Ella tekee jotain henkeä salpaavaan järkyttävää. Mitä on tapahtunut, kun Ellan talon edessä pörrää ampulansseja? Entäs miten Muskan ja Tinnin suhde? Ja vielä isäpuolikin sotkeutuu Tinnin elämään. Ja taas muutto- autot alkavat hyrrätä. Tästä ei hyvä heilu...

Kirja on kirjoitettu vuonna 1989, joten se sijoittuu aika vanhaan aikaan. Kirjan joistakin sanoista huomaa, että kirja ei ole nykyaikainen. Esimerkiksi kirjassa puhutaan lankapuhelimista, lada autoista sekä muitakin vanhoja sanoja kirjassa esiintyi. Tapahtumapaikat sijoittui pääasiassa Vantaan lähiöön, jota kuvaillaan paljon.

Mielestäni kirja edustaa rakkauskirjallisuutta, koska Tinnin suhde Muskaan oli rakastavainen. Siinä oli rakkaus ja ihastumiset pääasiana. Kirjassa ei ole muita lajityyppejä, kuin rakkauskirjallisuutta. Kirjassa puhutaan paljon tytöistä ja Tinnin ihastuksista, joten kirjan tunnistaa hyvin rakkauskirjallisuuteen kuuluvaksi. Kirjassa kerrotaan selkeästi tapahtumat, mutta se on hieman vaikea lukuinen. KIrjassa on melko selkeää tekstiä, mutta jotkut sanat ovat harvinaisempia ja joillakin voi olla vaikeuksia ymmärtää niitä. Esimerkiksi tyttöjä kutsuttiin kimmoiksi, kaupunkia kartsaksi, tuntea sanaa tutaksi...

Kirja käsittelee pohjimmiltaan nuorten rakkaus-suhdetta. Sen teemana ja aiheena on mielestäni murros-ikä. Ilmeisesti kirja tuo lukioille elämän todentuntua, että rakkaus ei ole niin helppoa kuin sen kuvittelee olevan. Myös murros-ikä on haastavaa aikaa, kun tulee mutkia matkaan. Kirjassa on paljon hyvää, mutta on siinä pahaakin. Tinni toimii pääasiassa oikein, mutta tekee myös harkitsemattomia ja väkivaltaisia asioita.

Tykkäsin kirjasta paljon, mutta yhdessä kohtaa kiinnostus meinasi loppua. Jatkoin kirjaa seuraavalle sivulle ja kiinnostukseni palasi. Kirjassa oli mielenkiintoisia kohtia ja sitä jaksoi lukea ilo mielin. Kun kirjaa luki niin omatkin ajatukseni heräsi ja aloin miettiä omaa elämääni. Kirjan parhain kohta oli loppu ratkaisu. En pitänyt niin paljon Tinnin uudesta isäpuolesta. Kirja oli koukuttava.

Suosittelen kirjaa 13 vuotiaista ylöspäin. Kirjassa on väkivaltaa ja jotkut jutut eivät sovellu alle 13 vuotiaille. Yli 17 vuotiaat saattavat tykätä kirjasta, mutta se saattaa joidenkin mielestä olla liian "lapsellinen". Murros-ikäisten kannattaisi lukea kirja, koska se herättelee omia tuntemuksia ja omaa elämää. Ihmiset, jotka eivät halua lukea aavistuksen vanhanaikaista kirjaa, niin heidän ei kannata tarttua "siivet varpaiden välissä" -kirjaan.

Elina  8a

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti