tiistai 28. maaliskuuta 2017

Ilkka Remes OPERAATIO SOLARIS (2009)Kirja kertoo Aaro nimisestä pojasta, joka sekaantuu lumisen Lapin kaamoksessa salaisen Amerikkalaisen ufo havainto palvelun operaatioon. Kirjan nimi johtuu amerikkalaisten operaatiosta, joka on nimeltään Operaatio Solaris...

Kirjan päähenkilöt ovat hyvin erilaisia persooniltaan. Aaro on rohkea ja älykäs, Niko (Aaron kaveri) on aika hiljainen ja ystävällinen, ainakin kirja minulle antoi sen kuvan. Samoin kirjan sivuhenkilöt ovat hyvin erilaisia luonteeltaan. Julius (Aaron englantilainen serkku) on vähän näsäviisas, nokkava ja ajattelematon ja Aaron mielestä myös ärsyttävä, Tohtori Mayer on saksalainen tiedemies, joka on hieman äkkipikainen, outo ja innokas tieteellisiä asioita koskien. Kaikista sivuhenkilöistä ja heidän persoonistaan ei kerrota niin paljoa, että niistä saisi kunnolla selkoa, mutta mielestäni se ei haitannut kirjan juonta.

Aarolla on hyvä suhde Nikoon, he ovat hyviä ystäviä. Aaro ja Julius tulevat toimeen keskenään, mutta he eivät aina ymmärrä toistensa huumoria, ajatuksia tai ylipäätään toisiaan. Muihin henkilöihin ei saa oikein selkoa, koska heistä ei kerrota paljoa tai he eivät ole tekemisissä toistensa kanssa niin paljon tai juuri lainkaan.

Päähenkilö on mielestäni älykäs ja mielenkiintoinen ja pidin paljon hänen olemuksestaan. Kirjan henkilöt ovat keskenään erilaisia, erilaisuus ilmenee käyttäytymistapana, ajatustapana ja heidän olemuksinaan. Kirjan henkilöt muistuttavat todellisia ihmisiä, he käyttäytyvät- ja ajattelevat samallalailla kuin oikeat ihmiset. Henkilöiden kuvaamisessa keskitytään enemmän ulkonäköön, toimintaan ja ajatuksiin, kuin luonteeseen ja ihmissuhteisiin, mutta toki niistäkin vähän kerrottiin, se ei haitannut mielestäni kirjan menoa.

Osa kirjan henkilöistä muuttuu vähän, he alkavat vakavoitua, koska luultavasti ymmärtävät tilanteen vakavuuden. Minusta se on myönteistä, koska he seuraavat kirjan juonta ja tapahtumia. Kirjan henkilöt eivät kaikki ole pelkästään hyviä tai pahoja, jotkut ajattelevat hyvää, mutta tekevät samalla jotain pahaa tai väärää. Jotkut taas ovat molempien puolella, eli saattavat tehdä- tai ajatella jotain pahaa tai ajatella- ja tehdä jotain hyvää.

Kirjan sankarilla on myös vähän huonoja puolia esimerkiksi hän puhuu jossain kohtaa ilkeästi, rumasti tai pahasti, ja tekee väärin tai valitsee väärin. Pidin eniten Aarosta ja Nikosta, koska he vaikuttivat kiinnostavilta ja olivat jännittävissä tilanteissa paljon.

Kirja alkaa murto tilanteesta, jossa kuvaillaan tarkasti ympäristöä. Tarina lähtee liikkeelle siitä, kun Aaro, Hänen serkkunsa Julius, Taina-täti ja Juliuksen isä Alan saapuvat lumiseen Lappiin. Aaron isä ja äiti lähettävät hänet nauttimaan raikkaasta ulkoilmasta ja urheilemaan, samalla kun Julius, Taina ja Alan kummastelisivat Lapin ihmeitä. Julius ja Aaro vuokraavat moottorikelkan ja lähtevät ajelemaan kelkkateitä pitkin. He ovat ylittämässä tien, kunnes kelkka jonka perässä on ahkio tai jokin vastaava kaahaa heidän ohi. Sen kyydistä tippuu jotain, joka on muovisäkissä kiedottuna kuplamuoviin, se on oudon näköinen esine. Julius käskee Aaroa heittämään sen pois, mutta se herättää Aaron mielenkiinnon ja hän päättää ottaa sen mukaansa. Mies huomaa, että esine puuttuu ja huolestuu sen on pakko löytyä. Aaro tutkii esinettä ja hänestä se vaikuttaa yhä mielenkiintoisemmalta ja samaan aikaan maailmalla tapahtuvat oudot asiat alkavat kiinnostaa häntä yhä enemmän. Hän päättää kutsua kaverinsa Nikon apuun ja he yhdessä tutkivat tapausta enemmän. Julius näkee jonkun pistävän ilmoitus taululle ilmoituksen, jossa esineestä vihjeen kertovalle tai sen löytäjällä luvataan muhkea palkkio, Juliuksen mielenkiinto herää ja hän ehdottaa Aarolle, että he veisivät esineen ilmoituksen viejälle, mutta Aaro tyrmää ajatuksen. Aaro kaapataan ja Niko lähtee hänen peräänsä ymmärtäessään Aaron antaman vihjeen. Mukana on jo Supo, ulkoministeri ja poliisi. Lopulta juttu ratkeaa ja kaikki menee hyvin.

Kirja sijoittuu 2000 luvun alkuun. Tapahtuma-ajan voi päätellä laitteista ja teknologiasta. Tapahtumat sijoittuvat lumiseen Lappiin. Ympäristöä on kuvattu tarkasti, siinä kerrotaan paljon yksityiskohtia.
Mielestäni kirja edustaa rikoskirjallisuutta. Siinä on ehkä vähän skifiä, mutta edempänä ymmärtää paremmin tapahtumat, jolloin skifi jää pois. Kirjan tunnistaa omaan lajityyppiinsä kuuluvaksi, päähenkilö on rohkea ja älykäs, kirja loppui jännittävään tilanteeseen, juoni rakentui rikoksen selvittämisen ympärille, kirjassa käsiteltiin rikosta, sen tutkintaa, tutkijoita, rikollisia ja heidän motiivejaan. Asioita kuvaillaan ja kerrotaan kirjassa melko monipuolisesti, niistä sai mielestäni kattavan ja hyvän kuvan. Minusta kirjan tapahtumat ovat uskottavia, mutta niihin on osaan lisätty mielikuvitusta, koska kirjassa tapahtuvan on melko epätodennäköistä tapahtua tosielämässä. Kirjan kieli on hyvin tarkkaan kuvailevaa kirjakieltä.

Kirja käsittelee pohjimmiltaan rikoksen ratkaisemista. Kirja haluaa osoittaa maailmasta lukijoille, että rikos ei kannata ja rikolliset jäävät yleensä kiinni. Kirjassa oikeaa on rikoksen ratkaiseminen ja rikollisten selville saaminen. Kirjassa väärää on rikoksen tekeminen, sieppaaminen, huijaaminen ja uhkailu. Kirjan keskeisin ongelma on esineen viejien selvittäminen ja syyllisten kiinni saaminen.

Lukukokemus on hyvä. Kirja on mielenkiintoinen ja jännittävä. Kirja herättää jonkin verran ajatuksia, kuten miltä avaruusolennot näyttävät, mitä ovat ne punaiset oranssit ja vihreät täplät kartalla ja mikä laite se koppakuoriaisen muotoinen vehje on? Kirjasta jäi parhaiten mieleeni loppu seikkailu, koska siinä tapahtui paljon ja se oli jännittävä. Pidin lähes kaikesta kirjassa, joitain pieniä yksityiskohtia oli joista en niin tykännyt, mutta niitä en edes muista kunnolla.

Suosittelen kirjaa lähes kaikille nuorille ja miksei vanhemmillekin, koska kirja on jännittävä ja sisältää seikkailuja, se on hyvä lukukokemus.

Janne 8A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti