maanantai 27. maaliskuuta 2017

Suzanne Collins - Nälkäpeli (2008)

Kirja kertoo Katniss Everdeen nimisestä henkilöstä, joka osallistui nälkäpeleihin vapaaehtoisena pelastaakseen siskonsa. Kirjan nimi tulee kirjasta kertovasta pelistä nimeltä nälkäpeli, jossa valitaan 24 12-18 vuotiasta nuorta, jokaiselta kahdestatoista vyöhykkeestä valitaan yksi tyttö ja yksi poika.
Kirjan päähenkilö on sisukas ja älykäs hän yleensä ajattelee ennen kuin toimii. Kirjan sivuhenkilöt ovat aika mielenkiintoisia esimerkiksi Haymitch Abernathy, joka vaikuttaa kirjan alussa hölmöltä ja typerältä juopolta, mutta on vaikuttava tekijä Katniss Everdeenin voitto mahdollisuuksiin. Jokaisella sivuhenkilöllä on erilainen ja mielenkiintoinen persoona. Kirjan henkilöt käyttäytyvät erilaisiin tilanteisiin samalla tavalla kuin todelliset ihmisetkin, esimerkiksi surua, vihaa, kateutta yms. Henkilöiden kuvaamisessa keskitytään niin ulkonäöstä luonteeseen ja toimintaan. Kirjan henkilöt muuttuvat kirjan aikana, tai ainakin ensivaikutelma henkilöstä esimerkiksi aikaisemmin puhuttu Haymitch. Pidin eniten Katniss Everdeenistä, koska oli mielenkiintoista seurata miten hän selviytyisi vaikeista tilanteista.

Kirjan juoni alkaa hitaasti kertoen ennen Nälkäpelien alkamista Katniss Everdeenistä, joka ilmoittautui vapaaehtoisesti pelastaakseen siskonsa joutumasta Nälkäpeliin. Tarinassa seurataan miten päähenkilö suhtautuu erilaisiin tilanteisiin ja kuinka hän selviytyy raa'asta Nälkäpelistä.

Kirja sijoittuu tulevaisuuteen Pohjois-Amerikkaan, jonka luonnonkatastrofit, myrskyt, tulipalot, kuivuus ja tulvat nielivät suuren osan Pohjois-Amerikasta. Raunioista syntyi Panem.

Kirja sijoittuu tulevaisuuteen, jonka voi päätellä kirjan edistyneistä laitteista ja lääketieteestä. Kirjan voi myös sijoittaa dystopiaan, kun ihmiskunnalla ei mene hyvin ja ihmisiä köyhemmissä vyöhykkeissä kuolee nälkään ja janoon. Kirjan tapahtumat ovat uskottavia kun
yliluonnollisia asioita ei tapahdu. Kirjan kieli on puhekielen tapainen, kun kirja kerrotaan minäkertojassa päähenkilön ajatuksilla ja sanoilla.

Kirjan teema on synkkä, jossa kerrotaan kuolemasta ja tappamisesta. Kirja haluaa osoittaa maailmalle, että hyvä ja pahuutta on kaikkialla, ja että mikään ei ole ikuista. Kirjan väärää toimintaa on Nälkäpelin kannattaminen siitä raa'asta "viihteestä" pitäminen. Kirjassa oikeaan toimintaa on niiden vastustaminen. Kirjan keskeinen ongelma on Nälkäpelit, jossa valitaan 24 epäonnekasta 12-18 vuotiasta nuorta, jotka joutuvat taistelemaan toisiaan vastaan elämästä tai kuolemasta areenalla.

Kirjan lukukokemus oli hyvä. Kirjaa lukiessa alkoi jännittää ja mietityttää, että miten päähenkilö selviäisi tiukoista tilanteista. Kirjasta jäi parhaiten mieleen Nälkäpelin areenalla käydyt käänteet ja taistelut. Pidin kuinka kirja kertoi minäkertojassa, joten ei voinut tietää mitä seuraavaksi tapahtuisi, esimerkiksi tuleeko vaikka puun takaa muita tribuutteja koittaen tappaa päähenkilön. En pitänyt kirjan hitaasta alusta, koska siihen saattaa kyllästyä helposti. Suosittelen kirjaa nuorille, jotka pitävät jännityksestä ja seikkailusta, jossa ei esiinny yliluonnollisia voimia.

Konsta 8B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti