maanantai 27. maaliskuuta 2017

Rick Yancey: 5. aalto (The 5th Wave) 2013

1. Aalto: Sähköt poikki. Autot eivät starttaa ja viestien lähettely on mahdotonta.
2. Aalto: Meret nousevat. Tsunamit ja maanjäristykset tuhoavat kaikki rannikko kaupungit. "Hei hei, Newyork. Hyvästi, Kalifornia. Tokyo, Lontoo, Rooma, Riio. Oli kiva tutustua."
3. Aalto: Verirutto. 97% ihmisväestöstä menehtynyt. Lähes täydellinen tappava virus, joka levisi lintujen avulla.
4. Aalto: Toiset tunkeutuvat ja piiloutuvat jäljellä olevaan ihmiskuntaan. Kehenkään ei voi luottaa. He näyttävät ja puhuvat kuin ihmiset, mutta ovat hyvin kaukana ihmisyydestä.

Kirja kertoo nuoren Cassie tytön selviytymisestä ihmisten ja ulkoavaruudesta tulleiden olijoiden välisen kamppailun keskellä ja hänen matkastaan pelastamaan pikkuveljensä.
Toiset ovat hyökänneet maahan. Kukaan ei tiedä mistä ne tulivat tai mitä ne haluavat. Ihmiskunta on lähes tuhottu ja jäljelle jääneet ovat harvassa yrittäen etsiä suojaa ja turvaa Toisten tiedusteluroboteilta tai toisilta selviytyjiltä. Kirja sijoittuu vahvasti Pohjois-Amerikkaan. Kirjan henkilöt usein kertovat metsästä ja sen luonnosta kun he kuvailevat ympäristöään.
Kirja kertoo pääosassa kolmen henkilön näkökulmasta kirjan tapahtumat.

Cassie, kirjan päähenkilö, ennen hänen suurimmat huolensa olivat lukio ihastus Ben Parish ja kesälomansuunnitelmat, mutta nyt hän on menettänyt äitinsä 4. aallossa, menettänyt isänsä sotilaille ja nyt myös antanut heidän viedä pikkuveljensä Samin. Hän aikoo pitää lupauksensa pikkuveljelleen ja hakea hänet pois. Cassie on vahva ja urhea taistelija, kuka ei anna kenenkään tulla hänen ja hänen perheensä väliin. Cassien fiksu ja päättäväinen persoona sai minut pitämään hänestä eniten, vaikka joskus päättäväisyys saattaa muuttua jääräpäisyydeksi. Cassie tapaa matkallaan komean tuntemattoman miehen nimeltä Eathan, joka osittain vastoin Cassien käskyä lähtee tämän mukaan auttamaan Cassietä löytämään pikkuveljensä. Cassien ja Eathanin välit lämpiävät, mutta siinä maailmassa kehenkään luottaminen ei ole viisain päätös.

Sam (Nugetti), tietämättömänä pikku poikana lähetetty ankara kuriseen armeijakoulutukseen tappamaan Toisia ja nimetty Nugetiksi hänen pienen kokonsa takia. Yksi jäsenistä hänen ryhmässään, Ben, alkaa suojelemaan häntä ja se helpottaa Samin koti-ikävää hieman. Hän on yhtä vahva kuin siskonsa, mutta hänen toivonsa siskonsa jälleennäkemisestä alkaa myös hiipua väsyttävän joka päiväisen harjoittelun alla.

Ben, myös menettänyt perheensä ja melkein kuollut 4. aallon Punaiseen kuolemaan, on sotilaskoulutuksessa saanut nimen Zombi selvittyään verirutosta täpärästi, myös hänen ulkonäkönsä ja hieman masentunut luonne muistuttavat jo kuollutta ihmistä. Silti hän on hyvin viisas ja välittävä. Samalla kun hänen kuollut pikkusiskonsa kummittelee häntä sekä unissa että oikeassa elämässä yrittää hän parhaansa olla hyvä johtaja ryhmälleen, etenkin Nugetille. Hiljalleen Beniä alkaa kuitenkin mietityttämään armeijan tarkoitus ja sen johtajat.

Kirja on tieteiskirjallisuutta ja kertoo alieneista, niiden tulosta maahan ja sen seurauksista. Kirja kertoo dystopian tapaisesta maailmasta, jossa ihmiskunta on melkeinpä kokonaan tuhoutunut ja nyt ihmiset elävät maailmanlopun keskellä. Kirja sekoittaa fiktiota hyvin todellisuuden kanssa ja näin luo tarinan nykypäiväiseen maailmaan. Kirja on kerrottu pää-ja sivuhenkilöiden näkökulmasta ja
heidän tunteiden ja heille tapahtuvien asioiden kautta. Kirjassa on myös mukana huumoria ja romantiikkaa.

Kirjasta jäi mieleen kuinka se kertoi perheen tärkeydestä ja se oli myös iso osa kirjaa. Pidin kirjassa sen tarinan kerrontatavasta ja siitä että kirja sai lukijan miettimään ja kiinnostumaan tarpeeksi jatkamaan kirjan lukemista. Kirja oli minulle pitkä ja se oli yksiä sen huonoista puolista, mutta silti kiinnostava ja hyvä. Sen juonenkäänteet olivat tarinaan sopivia ja hyvin kirjoitettuja. Kirja saattoi silti välillä venyttää tiettyjä asioita tai kohtia liian pitkiksi, mistä en pitänyt.

Kirja on hyvä sci-fistä kiinnostuneille nuorille, jotka nauttivat jännityksestä, mutta jaksavat silti lukea pitkiäkin kirjoja, ja siitä että kirjaa lukiessa pääsee itse pohtimaan ja miettimään tarinan lopputulosta ja sen kulkua.
Silja 8B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti