keskiviikko 23. lokakuuta 2013

F.Scott Fitzgerald – The Great Gatsby (1925)


The Great Gatsby (kultahattu) - Kirja kertoo erittäin rikkaiden ihmisten elämästä Long Islandissa, New Yorkissa 1920-luvulla.  Kirja kertoo pääasiassa Jay Gatsbystä ja hänen suhteestaan Daisy Buchananiin, jonka Gatsby on tuntenut jo nuoruudessaan mutta haluaa nyt takaisin.

Jay Gatsby kuvataan erittäin salaperäisenä henkilönä, josta melkein kukaan ei tiedä melkein mitään. Gatsbylla on takanaan köyhä menneisyys, jolloin hän tapasi Daisyn mutta joutui lähtemään sotaan. Takaisin tultuaan sodasta hän saa selville, että Daisy on mennyt naimisiin yhden maan rikkaimman miehen, Tom Buchanan kanssa. Sodan jälkeen Gatsby saa kuitenkin haltuunsa valtavan määrän rahaa, jonka väittää olleen perintö.

Jay Gatsby on ostanut valtavan kartanon Long Islandista. Long Island on West Eggiä vastapäätä, jossa asuu Daisy ja hänen puolisonsa joilla on jo lapsi. Jay järjestää joka viikonloppu valtavia juhlia, jonne koko New York kokoontuu ja toivoo Daisyn vaeltavan sisään.

Kirjaa ei kuitenkaan kerrota Jayn tai Daisyn näkökulmasta, vaan Daisyn serkun Nick Carrawayn joka on juuri muuttanut Long Islandiin, vanhan puutarhurin mökkiin. Nick asuu Jayn naapurissa ja saa yksi ilta kutsun Gatsbyn valtaviin juhliin, jonne ketään ei ole ikinä kutsuttu. Nick kuulee juhlissa paljon Gatsbysta mutta mikään niistä ei ole totta, kunnes tapaa juhlissa itse herra Gatsbyn. Hän viettää paljon aikaa Jayn kanssa ennen kuin Jay esittää tälle pyynnön kutsua Daisy teelle.

The Great Gatsby on mahtava kirja lukea, koska se on mukaansa tempaava ja kirjan näkökulma auttaa tuntemaan, kuin itse olisi mukana. Kirja sopii melkein kaiken ikäisille. Suosittelen kirjaa niille jotka pitävät rakkaustarinoista, jotka sijoittuvat vanhaanaikaan. Kirja on enimmäkseen draama kirja, mutta siinä on vähän huumoriakin.
Kristiina 7a 

1 kommentti:

  1. kerroit mielinkiintoisest. kerroit Gatsbyn elämästä ja omasta mielipiteestäsi kirjan suhteen hyvin.

    VastaaPoista