lauantai 26. lokakuuta 2013

Tarja Huhtala: Salatut elämät, Ossi ja lumikuningatar (2007)

Ossi on Sodankylän yläasteella yhdeksännellä luokalla opiskeleva poika. Ossi asuu kymmenhenkisessä perheessä, johon kuuluu kaksi pikkuveljeä, kolme pikkusiskoa, kaksoset, sekä isä ja äiti. Ossin isä on melkein aina töissä, joten Ossi joutuu auttamaan äitiään kotona lasten kanssa niin paljon kuin kerkeää.

Ruipelo poika nimeltä Riku aloittaa saman koulun, mitä Ossi käy. Muut oppilaat ovat kateellisia Etelä-Suomesta saapuneelle Rikulle, joka tulee rikkaasta perheestä ja saapuu kouluun aina hienolla kalliilla autolla. Tämän takia Rikua aletaan kiusata, mutta Riku saa suostuteltua Ossin opettamaan Rikun hyväksi tappelijaksi.

Ossi yllättyy Rikun päättäväisyydestä salilla treenaamiseen. Ossista ja Rikusta tulee hyvät ystävät, mikä ei ole ihme, sillä heillä on niin samankaltainen huumorintaju ja heidän on helppo luottaa toisiinsa. Ossi viettääkin paljon aikaa Rikun kotona. Eräänä iltana Ossi kyllästyy isäänsä, joka ei tee kotona muuta kuin huutaa ja on vihainen koko ajan. Isä suuttuu Ossille ja käskee häntä lähtemään pois. Ossi muuttaa Rikun perheen luo, sekä aloittaa työt Rikun perheen omistamalla hiihtokeskuksella.

Muutaman vuoden päästä Rikun äiti Tanja saa kuulla, että hänen hyvä ystävänsä Helena sairastaa pahanlaatuista syöpää. Helena ei ole kertonut Rikun serkulle Amille vielä asiasta, joten Riku päättää lähteä itse Helsinkiin kertoakseen Amille. Rikun ollessa poissa kotoa Ossi tekee pahan virheen, josta Riku ei saa saada tietää missään nimessä. Ossi lähtee Rikun luo Helsinkiin, tavoitteenaan saada myös Riku jäämään sinne. Helsingissä Ossi tutustuu uusiin ihmisiin ja saa siellä uusia ystäviä.

Kirjassa puhutaan murteella ja teksti on selkeää ja helposti ymmärrettävää. Kirjassa asioita kuvaillaan yksinkertaisesti sekä selkeästi. Juoni etenee melko nopeasti ja siinä on helppo pysyä mukana. Kirjassa olisi saanut olla ehkä vähän enemmän huumoria ja jännitystä. Suosittelen kirjaa niille, jotka ovat katsoneet Salatut elämät- sarjaa ja jotka haluavat tietää Ossin nuoruudesta.

Ellinoora 8b

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti