lauantai 26. lokakuuta 2013

R.L. STINE: Goosebumbs – Hän on kannoillasi! 1995

Kirja kertoo sisaruksista Eddiestä ja Suesta, jotka ovat vanhempiensa kanssa Lontoossa. Vanhemmilla on konferenssi hotellilla ja Eddie ja Sue lähtevät kiertoajelulla. Eddie on 10-vuotias nuori poika, joka pelkää lähes kaikkea. Hän on myös etevä taskuvaras. Sue on Eddietä pari vuotta vanhempi ja tykkää pelotella pikkuveljeään. Eddien luonne on suurimmaksi osaksi hauska, mutta myös välillä säälittävä. Suen luonne taas on hieman tavanomainen 12-vuotiaan tyttömäinen.
 
Eddie ja Sue ovat siis lähteneet kiertoajelulle ja päätyneet vanhaan vankilaan. Ryhmä käy läpi lähes koko vankilan ja kiipeävät vankitornin huipulle, mutta mihin koko muu ryhmä on yhtäkkiä kadonnut. Sisarukset ovat jääneet nyt eroon ryhmästään. Lisäksi heitä lähtee jahtaamaan joku mustaviittainen mies. Kuka hän on ja miksi hän jahtaa heitä? Se selviää tarinan kulun myötä.
 
Kirjassa oltiin aluksi nykyajan Lontoossa, mutta kirjan kulun myötä oltiin jopa keskiajan Lontoossa. Se oli outoa, kun ajassa taaksepäin matkaaminen oli epäselvää. Kirja on tyyliltään kauhu- ja jännityskirja, mutta kirja ei vaikuttanut missään kohtaa pelottavalta lähes lainkaan. Suurin osa kirjan sisällöstä oli kirjoitettu kirjakielellä, joka ei haitannut kirjan lukemista ainakaan omalta osaltani. Kirjalla ei ollut oikeastaan sanomaa eikä opetusta tai ainakaan en itse huomannut sitä. Kirja on kirjoitettu pääasiassa vain viihteeksi.
 
Kirjaa lukiessa asiat menivät päässä hieman sekaisin, joka teki kirjan ymmärtämisestä osittain vaikeaa. Kirjassa tapahtumat vaihtuivat välillä epäselvästi, kuten esimerkiksi ajassa taaksepäin siirtyminen. Kirja herätti lukemisensa aikana monia kysymyksiä, mutta mitään ei kirjan lukemisen jälkeen jäänyt päähän pyörimään. En pitänyt kirjassa muihin Goosebumbs-kirjasarjan kirjoihin verrattuna lähes mistään muusta kuin siitä miten pystyin itse kuvittelemaan päässäni kirjan maisemat. Se ei ollut yhtään pelottava missään kohtaa, joka teki siitä hieman tylsän.
 
 Suosittelen kirjaa niille 8-12-vuotiaille, jotka eivät pidä pelottavista kauhukirjoista.

Ville S., 8B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti