maanantai 28. lokakuuta 2013

Ilkka Auer: Lumen ja jään maa

Yleistä

Lumen ja jään maa, on Ilkka Auerin kirjoittama kirjasarja. Sarjassa on
neljä osaa, jotka kaikki ovat kohtuullisen pitkiä. Sarjan aloittaa Sysilouhen sukua ja sen jälkeen järjestyksessä tulevat Varjoissa vaeltaja, Hyinen hauta ja Ikitalvi.

Tapahtumat sijoittuvat fantasiamaailmaan ja menneisyyteen. Kirjassa esiintyy myös paljon muuta fantasiaan liittyvää. Huomioitavaa on myös, että louhista puhuttaessa tarkoitetaan lohikäärmeitä.

Sarja on mielestäni todella hyvä. Ainoita huonoja puolia mitä löysin olivat jotkut kirjoitusvirheet, lukuja olisi voinut jakaa useampaan ja se että sarja loppui. En olisi koskaan halunnut sen loppuvan. Mutta suosittelen sarjaa fantasiasta pitäville ja jotka jaksavat lukea pitkiä kirjoja.

Joka kirjassa on myös tietoa eri paikoista ja henkilöistä. Lisäksi kirjan lopussa on kiitossanat ja kansien sisäosissa kartat. Näitä tietoja lukemalla kirjasta voi päästä hieman paremmin perille. Henkilöissä ja muissakaan tiedoissa ei ainakaan pitäisi olla juurikaan juonipaljastuksia.

Alue

Kirjan tapahtumat sijoittuvat neljään valtakuntaan. Ennen jumalten sotaa nämä kaikki olivat yhtenäistä Caldiaa, mutta jumalten sodan jälkeen ne olivat itsenäistyneet. Nykyisinkin on vielä Caldianlahden pohjoispuolella Caldia niminen valtakunta, mtta se on paljon pienempi kuin ennen. Caldianlahti erottaa Nawyrin ja Caldian valtakunnat. Caldian pohjoispuolella taas on Bariadian valtakunta. Omasta mielestäni Baridia kuulostaisi paremmalta, mutta tälle en voi mitään. Eikä se juuri haittaakkaan. Bariadian pohjoispuolella on valtakunnista pohjoisin, Noridium, jonne suurin osa sarjan tapahtumista sijoittuukin.

Juonta

Sarjassa tapahtuu hyvin paljon ja kaiken selostaminen voisi olla liian työlästä. Siispä koetan selittää perusasiat. Päähenkilönä toimii siis yksitoistavuotias tyttö Nonna Radulfintytär, jonka äiti on Gunhilde.

Ensmmäisessä kirjassa Nonna siepataan ja häntä alkaa jahtaamaan jokin hyvin paha olento. Vain louhi voi sen surmata. Nonna lähtee etsimään pelastusta ja saa matkallaan uuden kodin. Lisäksi hän saa tietää, että on kaukaisesti sukua mahtavalle sysilouhelle Skaflocille, joka kuoli jo aikaa sitten. Skafloc on asettanut tyttärelleen tehtävän palauttaa sysilouhien valta, joka menetettiin jumalten sodassa kauan sitten. Nonna on tuo tyttö, sillä Skaflocin tytär kuoli syntyessään ja sen jälkeen hänen suvussaan ei tyttölapsia ole syntynyt.

Nonna opiskelee ahkerasti ja saavuttaa voimia. Hän saa monen jumalan siunauksen ja ystävystyy Noridiumin valtiattaren kanssa autettuaan tätä. Nonnasta tulee jo kuuluisa ja Nawyrissä etenkin häntä pelätään. Monia murha- ja sieppausyrityksiä hänenkin kohdalleen on sattunut, mutta kaikista niistä hän on selvinnyt.

Sarjan lopussa Nonna hyökkää Nawyriin. Hänen tarkoituksenaan on nostaa louhien valta takaisin, haudata vanha viha ja pelastaa äitinsä ja velipuolensa. Hän langettaa ikitalven taian Nawyrin ylle ja hänen hirviöarmeijansa hyökkää sen pohjoisrannikolle.

Maija 7B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti