maanantai 7. lokakuuta 2013

Suzanne Collins: Ylismaan Gregor (2013)

Suzanne Collinsin kirjoittama esikoisromaani Ylismaan Gregor aloittaa viisiosaisen fantasiasaagan, joka kertoo Gregorin seikkailusta Alismaassa. Onko hän mystisessä Harmaassa ennustuksessa mainittu Ylismaalainen soturi?

Kirjan päähenkilö on Gregor, 11-vuotias newyorkilaispoika, joka elää äitinsä ja kahden sisarensa kanssa, mutta jonka isä on kadonnut vuosia sitten selittämättömästi. Gregorin vastuulla on huolehtia 2-vuotiaasta pikkusiskostaan Bootsista. Gregorin huolehtimista todellakin tarvitaan kun he tippuvat talonsa pyykkituvasta hämärään Alismaahan.

Gregor ja Boots viedään Alismaassa asuvien ihmisten toimesta Regalian kaupunkiin. Siellä he oppivat tästä kummallisesta maailmasta lisää, jossa ihmiset, lepakot, torakat, hämähäkit ja rotat elävät rinnakkain sovussa, joskaan eivät tällä hetkellä. Alismaan kuningatar Luxa valtakuntineen on ajautumassa sotaan julmaa rottakuningasta vastaan. On myös olemassa mystinen Harmaa ennustus, joka ratkaisee koko maanalaisen ihmiskunnan kohtalon, ja se ennustus Gregorin on täytettävä. Hän suostuu hyvin vastahakoisesti Harmaassa ennustuksessa mainitun sankarin rooliin, koska se voi olla ainoa keino päästä kotiin ja päästä heidän kadonneen isänsä jäljille. Tästä alkaa jännittävä seikkailu halki Alismaan, josta ei vaarallisia tilanteita puutu. 

Kirjan lajityyppi on ehdottomasti fantasia. Juonin oli hyvä, mutta eteni minun makuuni vähän liian hitaasti. Tekstiä oli helppo ymmärtää, koska se oli kirjoitettu kirjakielellä. Tapahtumat sijoittuvat kesälomalle, nykyhetkeen. Tapahtumapaikkoina toimii Gregorin ja Bootsin koti, Alismaa ja New York.

Kirjan sanoma voisi olla se, että kukaan ei ole sitä miltä näyttää. Esimerkkeinä voisi toimia se miten Kuningatar Luxan serkku Henry vaikuttaa luotettavalta ja rehelliseltä, mutta pettääkin muut liittoutumalla rottien kanssa vallanhimosta ja se miten rotta auttaa Gregoria, vaikka näyttääkin ilkeältä ja julmalta.

En oikein odottanut kirjalta suuria, koska kirjan aihe ei oikein kiinnostanut minua. Yllätyin kumminkin miten hyvä ja jännittävä aloitusosa oli. Kirjassa asetelma ihmisten, lepakoiden, torakoiden, hämähäkkien ja rottien välillä on kyllä aika mielenkiintoinen valinta. Pidin päähenkilöstä Gregorista, koska hän oli aito ja nokkela eri tilanteissa. Yllätyin myös siitä miten keskeisenä osana tarinassa oli hänen pikkusiskonsa Boots. Lukukokemus oli hyvä.

Suosittelen kirjaa kaikille, jotka pitävät fantasiasta. Pienemmille tätä en kuitenkaan suosittele, koska kirjassa on sellaisia kohtauksia jotka eivät sovi pienemmille.


Noora 8.A

1 kommentti:

  1. Kerroit mielestäni todella selkeästi ja yksinkertaisesti kirjan henkilöistä, juonesta ja tapahtumista. Et kuitenkaan paljastanut liikaa, mikä on hyvä asia. Mielenkiintoni heräsi, kun kuulin, mistä kirja kertoo. Hämähäkkien, rottien ym. yhteinen valtakunta on aika erikoinen, mutta samalla mielenkiintoinen aihe kirjalle.
    Olen miettinyt tämän kirjan lukemista, sillä olen pitänyt kovasti Suzanne Collinsin muista kirjoista. En kuitenkaan ollut varma kannattaako kirjan lukemista aloittaa, jos en vaikka pitäisikään siitä, mutta nyt tiedän kirjasta enemmän.

    VastaaPoista