torstai 24. lokakuuta 2013

Suzanne Collins: Nälkäpeli – Matkijanärhi (2010)

Nälkäpeli – Matkijanärhi on Nälkäpeli –sarjan kolmas ja viimeinen osa. Kirja kertoo nuoren tytön Katniss Everdeenin elämästä sen jälkeen, kun hänet pelastettiin 75. neljännesjuhlan Nälkäpelistä. Kirja on kirjoitettu päähenkilön eli Katnissin näkökulmasta.

Panemin valtakunnassa eletään kapinan aikaa. Katnissin koti Vyöhyke 12 on poltettu maan tasalle siellä käytyjen kapinoiden vuoksi. Vain murto-osa sen asukkaista selviytyi ja pakeni Vyöhykkeelle 13, joka on Panemin johtavan vyöhykkeen Capitolin mukaan tuhottu kymmeniä vuosia sitten, eikä siellä ole enää mitään eloperäistä. Kaikki muut jäljellä olevat vyöhykkeet – Vyöhykettä 2 lukuun ottamatta – ovat kääntyneet Capitolia vastaan. Jokaisella vyöhykkeellä kapinoidaan, ja Capitol lähettää kaikkialle lisää rauhanvartijoita sekä pommikoneita pitämään vyöhykkeiden ihmiset kurissa.

Katniss on nyt Vyöhykkeellä 13, niin kuin hänen perheensäkin. Hän on vieläkin sekaisin Nälkäpelissä tapahtuneen räjähdyksen jäljiltä. Hänen kumppaninsa Peeta Mellark jäi kuitenkin areenalle ja Capitolin kynsiin, sillä häntä ei saatu pelastettua. Mitä Peetalle tehdään Capitolissa? Onko hän edes elossa? Katniss uskoo vahvasti, että Peeta on elossa, ja hänet voi vielä pelastaa. Niinpä Katniss ryhtyy Matkijanärheksi, eli kapinan symboliksi. Vyöhyke 13 mukanaan hän lähtee vyöhyke kerrallaan rohkaisemaan kapinallisia ja lopulta he hyökkäävät Capitoliin. Sota on verinen, ja se saattaa tuhota kaiken, mikä on enää rakastamisen arvoista.

Minusta Matkijanärhi on Nälkäpeli –kirjasarjan paras osa, mutta olen pitänyt myös sarjan aiemmista kirjoista. Voisin lukea kirjan uudelleen ja uudelleen kyllästymättä, sillä se on täynnä jännitystä ja suuria tunteita, vaikkakin välillä myös hyvin raaka. Kirja on kirjoitettu mielestäni selkeästi kirjakielellä niin, että kirjan henkilöiden ajatukset ja tunteet vaikuttavat kovasti myös lukijaan – tai ainakin minuun. Lukiessani en säästynyt kyyneleiltä, ja kun kunnolla uppouduin kirjaan, saatoin lukea sitä monta tuntia. Suosittelen kirjaa sellaisille, jotka ovat lukeneet sarjan muut osat, sillä kirjan tapahtumat voivat muuten olla vaikeita ymmärtää. Kirja sopii myös fantasiaa rakastaville, ja niille, jotka pitävät tulevaisuuteen sijoittuvista kirjoista.


Viivi 7A

6 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus, ja kerroit hyvin oman mielipiteesi kirjasta! :) t. Eerika

  VastaaPoista
 2. kuulostaa hyvältä kirjalta ja haluaisin itesekkin lukea sen :)

  VastaaPoista
 3. Olet kirjoittanut tosi hienosti tästä mahtavasta kirjasta! :)
  t: Ada

  VastaaPoista
 4. Erittäin hyvä ja mielenkiintoinen kuvaus hyvästä kirjasta.

  VastaaPoista
 5. kuvailit hyvin kirjan tapahtumia. Olen itsekkin lukenut kyseisen kirjan, ja olen samaa mieltä kanssasi; kirja on mahtava. En myöskään suosittele Matkijanärheä luettavaksi niille, jotka eivät ole lukeneet aiempia osia.

  VastaaPoista
 6. Kerroit selkeästi oman mielipiteesi kirjasta.

  VastaaPoista