maanantai 7. lokakuuta 2013

Louis Sachar: Riskitekijä (2006)

Pahamaineinen Therode Johnson eli Kainalo on vihdoin selviytynyt Greenjärven rangaistusleriltä. Therode on päässyt leirillä eroon pahoista tavoistansa, esimerkiksi väkivaltaisuudestaan, mutta kukaan ei näytä uskovan sitä. Isolla mustalla ennakkoluuloja herättävällä amerikkalaispojalla on vain kaksi hyvää ystävää, naapurin cp-vammainen Ginny ja Greenjärven leiriltä tuttu Röntgen. Hän ei ole vielä saanut edes vanhempiensa luottamusta puolelleen. Kainalo on kuitenkin saanut töitä ja kaivaa nyt puolestaan kuoppia puutarhasuunnittelufirmalla, sekä käy samalla kesälukiossa suorittamassa kursseja. Elämä alkaa siis taas mennä hyvin.

Suosittu poptähti Kaira DeLeon suuntaa kiertueensa Kainalon kotikaupunkiin. Kuka uskoisi, että poptähti on oikeasti yksinäinen, eikä hänellä ole yhtäkään ystävää? Röntgenillä on ehdotus. Konserttilippujen trokaaminen rikkaille valkoisille toisi helppoa rahaa, ja Kainalo päättää ryhtyä mukaan tähän. Hyvä vai huono idea?

Riskitekijän tapahtumat sijoittuvat lähinnä Texasin Austiniin, Kainalon kotikaupunkiin ja siinä eletään nykyaikaa.  Kirjassa käytetään suurimmaksi osaksi kirjakieltä. Lajityypeiksi osoittautui mielestäni seikkailu ja jännitys.

Riskitekijä on itsenäistä jatkoa Paahde- romaanille. Pidin kirjan yllättävistä käänteistä, sujuvasta kerronnasta ja juonesta. Riskitekijä toi ”ihan hyvä” -lukukokemuksen, sillä se ei juurikaan tehnyt vaikutusta. Odotin sen olevan parempi, mitä se todellisuudessa on. Ehkä siksi luin sen, koska ajattelin sen olevan yhtä mahtava lukukokemus, minkä sain Paahteesta. Tämän takia ehkä vähän jopa petyin. Suosittelen sitä varsinkin niille, jotka ovat lukeneet Paahde- romaanin, sillä kaiken kaikkiaan oli mielenkiintoista lukea siitä itsenäistä jatkoversiota.

Paula, 8A


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti