lauantai 26. lokakuuta 2013

Suzanne Collins: Nälkäpeli 2008

Kirjassa on maa nimeltä Panem. Sen kansalaiset nousivat kapinaan hallitsijoitaan vastaan, mutta he hävisivät taistelun. Rangaistukseksi häviämisestä kehitettiin nälkäpeli. Nälkäpelissä nuoret pakotettiin kilpailemaan toisiaan vastaan hankalissa olosuhteissa ja nuoret joutuivat tappamaan toisiaan. Peliä jatkettiin niin pitkään, kunnes vain yksi ihminen oli enää hengissä.

 Yksi Panemin asukkaista on 16- vuotias Katniss Everdeen ja kirja kerto hänestä. Katnisin pikkusisko Prim joutuu nälkäpeliin, mutta Katniss ilmoittautuu hänen puolestaan. Kun Katniss ilmoittautui siskonsa sijasta, kaikki asukkaat tekivät merkin, jolla he kunnioittivat Katnista. Joka vyöhykkeeltä nälkäpeliin tulee taistelemaan hengestään yksi poika ja yksi tyttö. Nälkäpelissä on yhteensä 12 vyöhykettä.

Nälkäpelipäivänä on elonkorjuujuhla ja joka ikisen asukkaan pitää tulla juhlaan. Nälkäpeliin osallistujat valitaan suurella lasipallolla, jossa on maan nuorten nimiä. Toisessa pallossa on pojat ja toisessa taas tytöt. Mitä vanhempi on, sitä enemmän on lappuja ja suurempi mahdollisuus joutua nälkäpeliin. Ensimmäinen nimilappu tulee, kun täyttää 12 vuotta ja aina kun vanhenee, tulee yksi lappu lisää. Viimeinen osallistumisvuosi on kun täyttää 18 vuotta. Sen jälkeen nälkäpeliin ei enää voi osallistua.

Nälkäpelissä vyöhykkeitä on monta erilaista, joka vuosi vyöhyke on erilainen. Vyöhykkeillä on monia villieläimiä, joita täytyy tappaa ja nuorten pitää elää luonnon armoilla ja ruuat pitää itse metsästää.  Nälkäpelissä siis koetellaan nuorten metsästys ja selviytymistaitoa.

Pidin kirjasta paljon ja siinä oli vielä tarkemmin kuvailtu Katnisin tunteet ja ajatukset kuin elokuvassa. Tykkäsin itse paljon elokuvasta, kun katsoin sen, mutta kun luin kirjan ymmärsin vielä paremmin mistä elokuvassa oli kyse. Mielestäni kirjassa on paljon jännittäviä hetkiä, mutta myös paljon surua. Minä itse haluaisin lukea muutkin osat Nälkäpelistä. Suosittelen kirjaa yli 13- vuotiaille. Kirja sopii 13 vuodesta ylöspäin melkein minkä ikäiselle vain.

Jenni 7b

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti